Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  O dizajnu

3D pisači, pogled u budućnost

  Krunoslav Kovač           18.10.2021.         369 pogleda
3D pisači, pogled u budućnost

Do 1980. godine trodimenzionalno modeliranje smatralo se znanstvenom fantastikom, a danas gotovo svatko može kupiti stolni uređaj, pisač za 3D ispis plastičnih proizvoda manjih dimenzija. Trodimenzionalni pisač je uređaj koji na temelju virtualnog modela ispisuje volumetrijske predmete. Za ispis se koriste razne vrste plastike, najlona, metalnog ili staklenog praha, malter, beton. Prvi 3D pisači imali su maksimalni ispis predmeta veličine do 10x10x10 cm što je danas uvelike nadmašeno. Primjena 3D pisača je nemjerljiva, koristi se u izradi dječjih igračaka, suvenira, dijelova mobilnih telefona, za sve vrste mehanizama u automobilskoj i avionskoj industriji, u protetici…

3D pisači su postali nezamjenjivi u građevinarstvu, medicini, prehrambenoj industriji te ključni alat u dizajnerskim i arhitektonskim studijima. Budućnost građevinske industrije više neće ovisiti o tržištu kvalificiranih građevinara, mogli bi ih zamijeniti 3D pisači. EU fondovi potiču zelene i digitalne tehnologije, transformacije iz klasične u održivu gradnju. Za realizaciju ovih projekata potrebna je sinergija različitih multidisciplinarnih kompetencija poput arhitekata, dizajnera, građevinara i programera. U nastavku serijala o dizajnu i arhitekturi obraditi ćemo dva najnovija primjera ispisa suvremeno i inovativno dizajniranih kuća. Pogled u budućnost održivog graditeljstva.

Sponzor serijala o dizajnu i arhitekturi je ie-centar.

3D ispis

Tecla house

Gradnja kuća pomoću 3D pisača više nije novost u svijetu arhitekture i dizajna. Talijanski arhitektonski studio Mario Cucinella Architects prvi je u svijetu osmislio 3D printanu kuću od nepečene zemlje. Proljetos u Raveni tvrtka Wasp isprintala je za 200 sati kuću Tecla, površine 60 m2. Što kuću Tecla čini revolucionarnom? Kuća je u cijelosti izgrađena od lokalnog tla, na licu mjesta, pomoću tri 3D printera. To znači da nije bilo transporta materijala i građevinskog otpada, proces gradnje nije zagađivao okoliš te se radi o potpunom zero waste konceptu. Dizajn kuće djeluje organski, poput špilje, respektirajući klimu i geografsko područje, utjecaj izolacije i prirodne ventilacije. Centralni dio kuće čini stablo koje izlazi van kroz svjetlarnik. Interijerski kuća se sastoji od dnevnog boravka, sobe, kuhinje, kupaone. Namještaj je integriran u strukturu građevine, dok su ostali predmeti dizajnirani u skladu s cijelom pričom, odnosno reciklirani.

 

 

Kuća Kamp C

Danska tvrtka Cobod proizvela je do sada najveći 3D pisač betona u Europi. Dizajneri, arhitekti, građevinari i programeri belgijske tvrtke za održivost i inovacije u graditeljstvu Kamp C osmislili su i uz pomoć njega izgradili 2020. godine najveću građevinu na starom kontinentu ikada izgrađenu ovim načinom. Kuća je ispisana u jednom komadu na licu mjesta. Nema armature, već su korištena staklena vlakna. S obzirom da nije potrebna oplata (šalung), izgradnja se znatno ubrzava te je cijeli proces izrade pojednostavljen. Pisač ima mogućnost ispisa volumena 10x10x10 m. Isprintana kuća Kamp C ima prizemlje i kat neto površine 90 m2, a visoka je 8 m. Ispisivanje prototipa trajalo je 20 dana, dok bi kasnije, u serijskoj izvedbi, to trebalo biti moguće za samo dva dana, tvrde stručnjaci tvrtke Kamp C.

Prednosti 3D ispisa betonom i zemljom su višestruke zbog održive zelene gradnje, znatno jeftinije izgradnje te omogućuju potpunu personalizaciju.

 

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu