Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Aktualnosti

Aktivizam kroz povijest: Kako su pojedinci mijenjali društvo, rušili nepravedne sustave i izborili ljudske slobode i prava odbijajući biti poslušni građani

  Iva Anzulović           06.05.2020.         1155 pogleda
Aktivizam kroz povijest: Kako su pojedinci mijenjali društvo, rušili nepravedne sustave i izborili ljudske slobode i prava odbijajući biti poslušni građani

Bila je srijeda, 4.rujna 1957.godine kada je Dorothy Counts ušla u zgradu srednje škole Harry Harding u gradu Charlotte, Savezne američke države North Carolina. Bila je odjevena u plavu haljinu koju joj je, posebno za tu priliku, sašila njezina baka. Kako se približavala školi, učenici su se počeli stiskati i nagurivati oko nje; rugali su joj se, ismijavali, gađali predmetima, pljuvali na nju, maltretirali, gurali i vrijeđali. Dorothy se nije osvrtala.

Ušla je u zgradu, došla do dvorane i sjela u prvi red - bila je prva afroamerikanka koja je ušla u tu školu kao njena polaznica. Bila je prva koja se zauzela za svoje temeljno ljudsko pravo na jednakost i obrazovanje u isključivo bjelačkoj školi. Iako je prošlo tri godine otkako je američki Visoki ustavni sud donio presudu kako svi afroamerikanci imaju pravo na školovanje u istim školama gdje i bijelci, Dorothy je odlučila i djelovati u skladu sa svojim pravom. Imala je samo 15 godina.

BUDI PROMJENA KOJU ŽELIŠ VIDJETI U SVIJETU

"Sve što sam tada doživjela obilježilo je cijeli moj život", izjavila je američkim medijima ova, danas 78 godina stara umirovljena profesorica koja je cijeli život posvetila borbi za ljudska prava afroameričke djece. "Moj život i sve što i danas radim je motivirano oprostom i odlučnošću da ono što sam ja doživjela, nikada ne doživi niti jedno dijete."

Roditelji su ju, te 1957.godine upisali u drugu školu bojeći se za njenu sigurnost. Iako je školu Harry Harding pohađala samo četiri dana, njeno držanje, odlučnost i stav tog 4.rujna odjeknuli su Sjedinjenim američkim državama i pokrenuli val otpora u brojnim pojedincima, jednako kao i temeljne promjene u rasistički uređenom američkom društvu prešutne segregacije.

Inspiracija djevojčici Dorothy bila je Rosa Parks, u svijetu poznata kao "prva dama borbe za ljudska prava" koja je, umorna od posla s kojeg se vraćala tog 1. prosinca 1955. sjela u dio gradskog autobusa rezerviranog za crnce u Montgomeryju u Alabami. Kada se dio za bijelce popunio, vozač je naredio crncima da se ustanu i ustupe mjesto bijelcima no, Rosa, radnica u jednoj robnoj kući, mirno je ali odlučno odbila taj zahtjev. Policija koju je vozač pozvao privela ju je i izvršila obradu nad njom kao da je počinila teško kazneno djelo. Tijekom snimanja za kaznenu evidenciju, Rosa se - smješkala.

 

Jednako kao i Dorothy, Rosa je inspirirala i Katherine Switzer koja se 1967.godine odvažila uzeti broj 261 i postati prva žena koja je istrčala Bostonski maraton. Iako nije bilo nikakve zakonske zabrane za žene da trče Bostonski maraton, tradicija koju su nametnuli muškarci održala se do tog dana kada je Katherine odvažno trčala i trčala dok su je okolni muški natjecatelji ismijavali, gurali, čupali joj majicu i fizički nasrtali na nju pokušavajući je zaustaviti. Katherine je, bez ozljeda, stigla do cilja.

 Ljudska je povijest puna primjera poput ovih. Pravo žena da glasaju na izborima, prava homoseksualaca, borba protiv nasilja nad ženama, borba za prava djece, borba za očuvanje prirode i životinja te brojna prava koja danas podrazumijevamo, nisu bila temom nadležnih institucija niti političara dok neki pojedinac nije odlučio djelovati i pokrenuo dosljednu borbu kojom je postigao promjene postojećih zakona. Da, svijet su mijenjali pojedinci koji su bili uvjereni kako mogu, sami, promijeniti cijeli svijet.

KROZ ZATOČENIŠTVO DO SLOBODE

Aktivistički put građanskim neposluhom stvorio je početkom 20.stoljeća Mahatma Gandhi, začetnik nenasilnog otpora. Ovaj, tek metar i 63 centimetara visok odvjetnik, građanskim je neposluhom izborio neovisnost Indije od dugogodišnjeg kolonijalizma Britanske monarhije. Gandhi nije imao nikakvo osobno financijsko bogatstvo niti naoružanu vojsku, tada najmoćnija zemlja na svijetu bila mu je protivnikom i nije živio u suvremenom svijetu elektronskih medija i društvenih mreža.

Gandhijev sprovod

Bio je "promjena koju želi vidjeti u svijetu", kako je govorio, živio je sve ono što je zagovarao i za što se zalagao. Beskompromisno i bezuvjetno. Ubio ga je fanatik 1948.godine sa tri pucnja u prsa, baš kao što je, godinama kasnije, fanatik ubio još jednog mirovnog aktivistu, glazbenika Johna Lennona. Dok se imena ubojica ovo dvoje velikih aktivista za slobodu i mir malo tko može sjetiti, imena Gandhija i Lennona sinonimom su borbe pojedinca za mir, slobodu i ljudska prava dan danas, u cijelom svijetu.

Događaj koji je potpuno promijenio Gandhija i odredio njegov životni put zbio se u Južnoafričkoj Republici 1915. godine kada ga je, kao bogatog odvjetnika i sa plaćenom kartom za prvi razred vlaka, kondukter izbacio jer su se putnici bijele rase požalili na njegovu prisutnost u vagonu. Nekoć imućni odvjetnik, Gandhi je postao politički aktivist i borac za slobodu i ljudska prava doslovno preko noći. Vratio se u Indiju, bacio skupocjena odjela i odjenuo se u prepoznatljivu tradicionalnu indijsku odjeću sirotinje. Svojim neiscrpnim duhom nadahnuo je brojne borce za ljudska prava godinama kasnije - onih koji su bili svjesni snage pojedinca protiv sustava moći i nametanja materijalnih nad moralnim vrijednostima.

Kolika je snaga pojedinca opisao je vrlo slikovito i mudro Tenzin Gyatso koji je današnji Dalaj Lama (titula poglavara žute sekte tibetanskog budizma) riječima "Svaki puta kada pomislite kako ste premali i ne možete promijeniti ništa u ovom velikom svijetu, sjetite se komarca i probajte mirno spavati u istoj sobi sa njim."

Ovaj svećenik dan danas živi u egzilu nakon kineske vojne intervencije na pobunu 1959.godine dok je Gandhi bio iskonskim nadahnućem brojnim aktivistima kroz povijest od kojih se svakako moramo spomenuti Nelsona Mandele, prvog predsjednika slobodneJužnoafričke Republike koji je srušio apartheid, nametnutu rasnu odvojenost i diskriminaciju neeuropskog stanovništva ove južnoafričke zemlje.

Kako je srušio apartheid i koloniste? Dosljednim aktivizmom iz zatvorske ćelije u kojoj je bio zatočen 18 godina zbog ranijeg javnog izražavanja svojih stavova o jednakosti svih ljudi. Umro je prirodnom smrću 2013.godine za razliku od ubijenog Martina Luthera Kinga Jr. Američki borac za ljudska prava drugi je, nakon Mandele, svjetski poznati aktivist koji je koristio upravo Gandhijev građanski neposluh kao oružje protiv sustava segregacije američkih crnaca sredinom 20.stoljeća. Uz njegov nadahnjujući govor "I have a dream", u svijesti brojnih ljudi ostala je i poznata rečenica koja, danas, više zvuči kao proročanstvo: "Kada nepravda postane zakon, otpor postaje nužda".

Martin Luther King Jr. nadahnuo je brojne generacije stasale i nakon njegove smrti uslijed atentata 1968.godine. Aktivizam, uz to što na sebe privlači ubojice i fanatike, mijenja svijet ali - kako se postaje aktivist i što to uopće znači? Čime se aktivisti bave i tko su ti ljudi? Kako se stvara jedna aktivistička "akcija" i protiv koga?

NE PRIČAJ - DJELUJ

Aktivizam je u hrvatskom leksikonu objašnjen kao "raspoloženje, stajalište, pogled na svijet koji naglašava važnost djelovanja i angažiranja u ostvarivanju određenih društvenih zadaća". U rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, pak, stoji kako je aktivizam i "nazor na svijet koji naglašava važnost akcije, angažiranost u ostvarivanju određenih društvenih zadataka, živo učestvovanje u nekom (osobito političkom) radu: u filozofiji: shvaćanje da treba sve znanje staviti u službu života i akcije." Gandhi je to sročio riječima; "Ako ne tražiš, nećeš ni dobiti.", odnosno "Važno je djelovanje a ne samo plod djelovanja. Morate učiniti ono što je ispravno. To možda i nije u vašoj moći i možda u svoje vrijeme nećete doživjeti plodove ali to ne znači da trebate prestati činiti ono što je ispravno. Možda nikada ne doznate što će se izroditi iz vaših radnji ali ukoliko ne učinite ništa, neće biti nikakvih rezultata."

Upravo tragom tih Gandhijevih misli, danas diljem svijeta, na svoja tri broda, putuju pioniri zelenog aktivizma, branioci prirode i životinja, poznati kao - Greenpeace.

Ova, danas globalna organizacija koja ima svoje urede diljem svijeta, nastala je 1971. godine kada se šačica prijatelja, istomišljenika, u Vancouveru u Kanadi odvažila ustati iz dnevne sobe, sjesti u čamac i krenuti u mjesto Amchitku gdje je američka Vlada najavila izvođenje nuklearnih pokusa. Dobili su ime po Duginom Ratniku, legendi Američkih domorodaca koja govori o bolesti Zemlje i Dugin Ratnik ustaje da ju obrani od "bolesti". Jedna od najpoznatijih akcija ovih zelenih aktivista koji bilježe brojne pobjede je spašavanje mladih bijelih tuljana na Artiku koji su bili ubijani zbog potreba proizvodnje krznenih kaputa. Tada su aktivisti Greenpeacea obilazili Artik i po malim tuljanima sprejevima u boji šarali crte čime su im spasili svima živote jer im krzno više nije bilo za "upotrebu" i proizvodnju krznenih kaputa, takozvanih bundi.

Kada je Vlada Zorana Milanovića krenula sa ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom u provedbu plana bušenja Jadrana zbog eksploatacije ugljikovodika, na pozive pojedinaca iz Hrvatske došao je i Greenpeace te stao u obranu jednog od najčišćih morskih ekosustava na svijetu. Nacionalna kampanja koje su dijelom bili Meri Cetinić, Oliver Dragojević, Tony Cetinski, Jelena Rorga, Danijela Martinović, Petar Grašo te brojne osobe iz kulturnog života Hrvatske, učinile su da je tadašnji premijer Milanović kapitulirao a njegova Vlada odustala od eksploatacije Jadrana.

Primjera kako su pojedinci doslovno spasili svijet previše je za jedan novinski tekst kojem je cilj nadahnuti pojedinca da mijenja svijet oko sebe pa, za kraj, donosimo neke od najljepših citata uz samo jedno pitanje - kakav bi svijet bio da samo navedeni pojedinci nisu imali odvažnosti djelovati u skladu sa svojim uvjerenjima?

Dalaj Lama

SREĆU ODREĐUJE STANJE NAŠEG DUHA, A NE DOGAĐAJI.

SVRHA RELIGIJE NIJE GRADITI PREKRASNE CRKVE I HRAMOVE NEGO NJEGOVATI POZITIVNE OSOBINE KAO ŠTO SU SNOŠLJIVOST, VELIKODUŠNOST I LJUBAV.

KADA VAS U DRUGIM LJUDIMA NEŠTO SMETA ILI UZRUJAVA, TO JE ODRAZ ONOGA ŠTO VAS SMETA U VAMA SAMIMA.

Mahatma Gandhi

PRVO ĆE VAS IGNORIRATI, ONDA ĆE VAM SE SMIJATI, ONDA ĆE SE POČETI BORITI PROTIV VAS I TADA POBJEĐUJETE.

NEMA PUTA KA MIRU - MIR JE PUT.

SA PAROLOM "OKO ZA OKO", CIJELI SVIJET ZAVRŠITI ĆE SLIJEP.

ČAK I NAJSITNIJA NEISTINA TRUJE ČOVJEKA, ISTO KAO ŠTO I SAMO JEDNA KAP OTROVA TRUJE CIJELO MORE.

VJERUJEM DA BOG IMA ISTO TOLIKO IMENA KOLIKO IMA ŽIVIH LJUDI.

SILA JE ORUŽJE SLABIH, NENASILJE JE ORUŽJE JAKIH.

ČOVJEK POSTAJE ONO ŠTO O SEBI MISLI. AKO STALNO PONAVLJAM KAKO NEŠTO NE MOGU UČINITI, VJEROJATNO TO I NEĆU MOĆI. AKO VJERUJEM DA MOGU, SIGURNO ĆU STEĆI SPOSOBNOST DA TO UČINIM.

NA SVIJETU IMA DOSTATNO ZA ČOVJEKOVE POTREBE, ALI NE I ZA NJEGOVE POHLEPE.

ČOVJEK NE ŽIVI SAMO OD KRUHA - MNOGI VIŠE VOLE SAMOPOŠTOVANJE.

ŽIVOT BEZ NAČELA JE BROD BEZ KORMILA.

Martin Luther King Jr.

UVIJEK JE PRAVO VRIJEME DA SE ČINI DOBRO.

AKO ČOVJEK NIJE OTKRIO NEŠTO ZA ŠTO BI MOGAO UMRIJETI, NE TREBA ŽIVJETI.

NEMA NIŠTA OPASNIJEG NA SVIJETU OD ISKRENOG NEZNANJA I SVJESNE GLUPOSTI.

KRENITE KORAK PO KORAK. NE MORATE VIDJETI ČITAVO STUBIŠTE - SAMO NAPRAVITE PRVI KORAK.

NIŠTA SE NE ZABORAVLJA SPORIJE OD UVREDE A BRŽE OD DOBROČINSTVA.

MOJA NAJVEĆA TRAGEDIJA NIJE UMRIJETI MLAD VEĆ DOŽIVJETI 75 A NIŠTA NE PROŽIVJETI.

ZLI LJUDI POBJEĐUJU SVAKI PUTA KADA DOBRI LJUDI ODLUČE NE ČINITI NIŠTA.

Nelson Mandela

SVE JE BILO NEMOGUĆE DO TRENUTKA DOK TO NETKO NIJE UČINIO.

NAUČIO SAM DA HRABROST NIJE ODSUSTVO STRAHA VEĆ SPOSOBNOST DA GA NADVLADAŠ.

NOVAC NEĆE STVORITI USPJEH - STVARANJE SLOBODE HOĆE.

NE ZABORAVI DA JE SVETAC GREŠNIK KOJI SE TRUDI POSTATI BOLJIM.

John Lennon

ŽIVOT JE ONO ŠTO SE DOGAĐA DOK SI TI ZAUZET PRAVLJENJEM PLANOVA.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.