Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  In memoriam

Ana i Vlado Kolesarić: Tvoje pjesništvo predstavlja opće kulturno dobro, zahvaljujući Tebi djelovanje Zavičajnog društva bilo je sasvim iznimno

  Ana i Vlado Kolesarić           08.04.2021.         767 pogleda
Ana i Vlado Kolesarić: Tvoje pjesništvo predstavlja opće kulturno dobro, zahvaljujući Tebi djelovanje Zavičajnog društva bilo je sasvim iznimno
Mirko, prijatelju naš, prerano si nas ostavio, ali si ostavio puno toga po čemu će Te mnogi dugo, dugo pamtiti i zahvaljivati Ti za sve ono što si bio i što si činio. Sve što si ostvario kao suradnik, a potom i kao glavni tajnik Hrvatskog sabora kulture, nemjerljiv je doprinos održavanju i razvitku kulturnog amaterizma u svim njegovim područjima. Tu si stekao velik broj prijatelja koji su te trajno pamtili i nakon što si otišao u mirovinu.
 
Tvoja prekrasna poezija, objavljena u više knjiga, izuzetno je lako prodrla u mnoga srca i mnoge duše, a osobit je emocionalni trag ostavljala kod Virovitičana. Tvoje pjesništvo predstavlja opće kulturno dobro.
 
Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu zapravo isključivo Tebi treba biti zahvalno što je tijekom dvadesetak godina tako uspješno djelovalo. U Virovitici svatko Te je znao i poznavao, svugdje si imao otvorena vrata, sa svima si se lako dogovarao o posjetama Društvu u Zagrebu. Zahvaljujući isključivo Tebi djelovanje našeg Zavičajnog društva bilo je sasvim iznimno: svako naše sastajanje imalo je kulturni program vezan uz Viroviticu, neposredno ili posredno. Suradnja s Tobom bila je laka i jednostavna jer si bio duboko zainteresiran i motiviran. To Tvoje djelovanje svakako zavređuje i opširniji prikaz i valorizaciju. A Tvoj entuzijastični angažman u Zavičajnom društvu kulminirao je objelodanjivanjem Kronike zbivanja tijekom tih dvadeset godina. To je obimna knjiga kojoj si se Ti doista sav posvetio, prikupio ogromnu količinu informacija i napravio pravo divot izdanje, koje su neki u Virovitici nazvali „Virovitičkom enciklopedijom“.
 
Bio si čvrsto povezan s Viroviticom, s mnogim Virovitačanima, a osobito s Rodoljubom i Kazalištem. Dobro si poznavao i pratio sva kulturna zbivanja u Virovitici.
 
Dragi Mirko, prijatelju naš, najviše će nam nedostajati naša osobna druženja, zajednički odlasci na koncerte i kazališne predstave, naši nedjeljni ručkovi s Tobom i s još nekim prijateljima. Nedostajat će nam svi oni divni razgovori o raznovrsnim temama. Tvoje sjajno obrazovanje i Tvoja spremnost da, s mnogo dobronamjernog razumijevanja, saslušaš sugovornika, sve je to doprinosilo toplom ugođaju prijateljskog druženja. Tu gotovo idiličnu prijateljsku sliku svaki put si „uokvirio“ cvijećem za domaćicu i Tvojim vinom za naš prijateljski stol. Osim toga, svjetonazorski smo se gotovo u potpunosti slagali. I još k tome, ljubav prema starom kraju što smo pokazivali, između ostalog, i prisjećanjem na „stara dobra virovitička vremena“.
 
Mi ćemo Te pamtiti dok smo živi, a Tvoje djelo živjet će vječno. Bio si čovjek kojega je vrijedilo imati za prijatelja. Tvoje prijateljstvo nas je obogaćivalo.
 
Počivao u miru.
 
 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije In memoriamVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.