Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Dossier Bolnica

BOLNICA S DVA RAVNATELJA: Mirjani Peček dali neuvjetni dislocirani ured, bolnica prijavljena inspektoratu rada

  Goran Gazdek           22.01.2020.         5822 pogleda
BOLNICA S DVA RAVNATELJA: Mirjani Peček dali neuvjetni dislocirani ured, bolnica prijavljena inspektoratu rada

Što se događa u jedinoj hrvatskoj bolnici s dva ravnatelja, teško je doznati jer se aktualni ravnatelj Dinko Blažević odlučio na šutnju prema javnosti. Na pozive se ne javlja, a na SMS poruke ne odgovora. Poslao je tek kratki dopis u kojem ne navodi ništa novoga.

„Nastavno na iskazani interes Vašeg portala vezanog za  predmet gđe Mirjane Peček radi utvrđenja nedopuštenosti i nezakonitosti odluke upravnog vijeća ustanove o razrješenju ravnatelja i odluke o otkazu ugovora o radu, možemo Vas izvijestiti da je Opća bolnica Virovitica nakon donošenja presude Općinskog suda u Virovitici te potvrde iste od strane Županijskog suda u Rijeci, postupila prema nalozima iz pravomoćne presude. To znači da je gđa Peček vraćena na rad na temelju odluke suda, odnosno da joj je osigurano radno mjesto sukladno njezinoj stručnoj spremi i radnom iskustvu te su joj isplaćene sve dospjele plaće za proteklo razdoblje“, napisao je ukratko Blažević.

Nemamo, dakle, mogućnost postaviti pitanja ni potpitanja na koje je ravnatelj dužan odgovoriti. Tako na primjer, nemamo službenu informaciju koliko je novaca ravnateljici Mirjani Peček isplaćeno na ime plaća za proteklo razdoblje i koliko iznose troškovi suda sa zateznom kamatom  

Zanimalo nas je i kako u praksi funkcionira ustanova s dva ravnatelja.

„Kada sam se 16. siječnja 2020. na opće iznenađenje ravnatelja pojavila na poslu, iako su mi, bez znanja ili prethodnog dogovora sa mnom i mojom punomoćnicom, sistematizirali radno mjesto, radnih zadataka za mene nije bilo iako je u tijeku izrada završnog računa što je vrlo složen posao, jer je u pitanju izrada financijskog izvješća za cijelu godinu. Prvi dan sam provela u dvorani za sastanke, dakle, bez radnih zadataka i bilo kakvih sredstava za rad. S obzirom da sam u dvoranu bila smještena odmah nakon razgovora u 8 sati, u 12:30 sam poslala mail ravnatelju ima li kakav zadatak za mene. Odgovor nisam dobila do 14 sati kada sam mu uputila drugi mail da se idem savjetovati sa punomoćnicom, pozdravila ga i otišla za Koprivnicu. Sljedeće jutro uslijedilo je novo iznenađenje. Moj novi ured nalazi se u dislociranoj dvorišnoj zgradi u kojoj je smješteni uredi Zavoda za hitnu medicinu. U prostoriji se nalaze svega jedan stolić, četiri obične drvene stolice, printer koji je smješten na jednoj od tih stolica i telefon koji se se nalazi na podu jer na stolu nema mjesta za isti. Dobila sam i laptop za koji ne znam lozinku, no obzirom na laptopu nema instaliran niti jedan bolnički program potreban za rad, dobiveni laptop mi u praksi ne koristi. Ne znam da li je ovo više tragično ili komično. Jedno je sigurno ovo je uistinu sramota prvenstveno za ravnatelja koji me je u tu prostoriju smjestio, a zatim za Upravno vijeće i župana kao predstavnika ispred Županije kao osnivača“, rekla je Mirjana Peček.

Budući da nije imala osnovne uvjete za rad, ravnateljičina odvjetnica Marija Rožman uputila je dopis gospodinu Blaževiću, u kojem je za svoju klijenticu zatražila računalo s instaliranim bolničkim programima potrebnim za rad na poslovima višeg stručnog savjetnika u Odjelu ekonomsko-financijskih poslova kao i sav potreban uredski pribor.

Također je za svoju stranku zatražila da joj se osigura primjereni radni prostor u zgradi Opće bolnice Virovitica u kojoj se inače obavljaju ekonomsko-financijski poslovi. No gospođa Peček nije dobila ni popis i opis poslova koje se od nje očekuje, a ne zna se ni tko joj je nadređena osoba od koje će primati radne zadatke, iako je odvjetnica dopisom zatražila i te informacije od ravnatelja Blaževića. Obzirom da do danas nije dobila odgovor isti je dopis uputila i odvjetniku Opće bolnice Virovitica Željku Palatinušu.

„Ovdje bih još jednom napomenula da u pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Virovitici posl. broj Pr-17/2018 od 12. veljače 2019., potvrđenoj presudom Županijskog suda u Rijeci posl. broj Gž R-224/2019 od 27. studenog 2019., stoji da radni odnos između mene, kao ravnateljice i Opće bolnice Virovitica nije prestao i da je bolnici naloženo da me vrati na rad od dana prestanka radnog odnosa pa nadalje, sve u roku od 8 dana. Dakle, ja sam razriješena s mjesta ravnatelja, a ne višeg stručnog savjetnika i sve dok ne potpišem neki drugi ugovor ja sam u funkciji ravnatelja. Obzirom da imamo različita tumačenja pravomoćne presude, moja odvjetnica podnijela je Prijedlog za ovrhu radi vraćanja zaposlenika na rad, kojim se traži da me se vrati na moje radno mjesto ravnateljice. Zbog nepravilnosti oko prijave na mirovinsko osiguranje te zbog više nego loših uvjeta rada, upućen je i dopis inspektoratu rada. O problemima u Općoj bolnici Virovitica obaviješteno je i nadležno Ministarstvo zdravstva.“, izjavila nam je Mirjana Peček.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier BolnicaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.