Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Slatina

Branitelj oglasom prodaje vlastiti bubreg

  Vinco Gazdik/tportal/SIC           21.01.2011.         4077 pogleda
Branitelj oglasom prodaje vlastiti bubreg

'Molim dobre ljude da mi pomognu, ako je moguće u hrani i novcu, za liječenje. Usput prodajem bubreg da bih preživio... Hvala vam od srca' - sadržaj je oglasa koji je ovih dana osvanuo na ulicama Slatine i zgrozio Slatinčane.

Slatinčanin D. A. (puno ime poznato autoru), 42-godišnji hrvatski branitelj u mirovini koji se liječi od PTSP-a i otac četvero djece koja su, nakon razvoda, dodijeljena majci, autor je ovoga oglasa. Slatinčani ga ne zovu na broj telefona koji je oglasio jer, pretpostavlja, vjeruju kako je riječ o šali ili svojevrsnom javnom iznuđivanju nečije milosti i novca. Međutim, njegove izjave pokazuju da ima ozbiljnu namjeru prodati vlastiti bubreg kako bi preživio.

Supruga podržava prodaju bubrega

U toj ga njegovoj odluci podupire supruga M. s kojom, u drugom braku, kao podstanar koji vlasnicima ne može plaćati stanarinu, seleći od nemila do nedraga, živi već oko dvije godine. Zastrašujuća je spoznaja da je s nekim čovjekom iz Njemačke, preko posrednika, već dogovarao susret i prodavanje vlastitog bubrega po cijeni od pet tisuća eura. Tvrdi da će konkretan odgovor dobiti krajem siječnja, a bude li potrebe, transplantaciju je spreman obaviti u nekoj drugoj zemlji.

U razgovoru za tportal kazao je kako zbog bolesti nije sposoban privređivati, a ni supruga mu također. Ona, opet, pokazuje liječničku dokumentaciju o njegovom autodestruktivnom ponašanju, kojom želi dokazati kako zbog njegove sigurnosti stalno mora biti uz njega.

'Od 2 360 kuna mirovine koju trebam dobiti ne primam ni lipe jer, dio odlazi na, po meni, previsoku alimentaciju djeci i supruzi iz prvoga braka, a drugi na podmirenje kredita koje sam primio u nasljeđe. Da mi je sutkinja, recimo, uzela samo trećinu mirovine mogao bih nekako živjeti. Ovako ne vidim izlaz', kaže ovaj Slatinčanin. Tvrdi da mu obveze alimentacije iznose dvije tisuće, a dug banci još dodatnih 1100 kuna. To znači da cijelom svojom mirovinom ne uspije u potpunosti podmiriti ni ta izdvajanja, a kamoli da bi imao za režije, hranu, odjeću i posjet liječniku.

Razmatra se smanjenje i minimalnog iznosa alimentacije

Visina alimentacije na koju se D. A. žali, saznajemo u slatinskom Općinskom sudu, određena mu je u skladu sa zakonom te su u obzir uzete sve okolnosti pa i njegovo socijalno stanje. Marica Bičanić, predsjednica Suda, kaže da mu je, vodeći mu brakorazvodnu parnicu 2009. godine, odredila i manji iznos alimentacije od onog minimalnog, propisanog Obiteljskim zakonom. Naime, minimalni novčani iznos potreban za mjesečno uzdržavanje djeteta do šest godina iznosi oko 920 kuna, za dijete od 7 do 12 godina 1.082, a za dijete od 13 do 18 godina 1.190 kuna. D. A. je, prema odredbi suda, za dvoje malodobne djece morao plaćati mjesečni iznos od po 700, te za jedno 600 kuna.

U Orahovici, na čijem području trenutno živi bivša supruga slatinskog 'prodavača bubrega', doznajemo, traje sudski proces u kojem se razmatra mogućnost smanjenja iznosa alimentacije.

U slatinskom Centru za socijalni rad poznaju ovu obitelj, ali ne kao osobe koje su od njih zatražile novčanu pomoć.

Slatinčani prodaju bubrega smatraju neprimjerenom

'Obitelj koja ne ostvaruje nikakve prihode kod nas ima pravo na stalnu pomoć, a u ovom slučaju, iznosila bi 950 kuna. Međutim, problem je u tome što osoba za koju pitate ima prihode u iznosu od oko 2300 kuna. Žao nam je što čujem da čovjek od te mirovine ne dobije ništa, ali dok god ima zabilježen prihod, ruke su nam vezane', kaže Ivona Balić, zamjenica ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Slatini. Ipak, postoji mogućnost isplate jednokratne novčane pomoći za što moraju podnijeti zahtjev.

U teškom financijskom stanju ovoga nezbrinutoga bračnoga para prošle je godine, jednokratnom pomoći od 1300 kuna, pomagao i Grad.

Slatinčani oglas o prodaji bubrega drže neprimjerenim i, unatoč saznanju da je možda riječ o bolesnim ljudima, predlažu požrtvovniji pristup u pronalaženju posla.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

nana
24.1.2011. 11:52
strašno
anakonda
23.1.2011. 13:38
nisam, samo kako sve nabrojiti kao naprimjer i "čuvare državnog pečata"???

ode se previše u širinu. ali razumnom je i ovo dovoljno, valjda???
U TUNISU JE PREDSJEDNIK PAO SAMO ZBOG SAMOSPALJIVANJA JEDNOG STUDENTA, A KOD NAS BRANITELJ PRODAJE BUBREG DA BI PREŽIVO?????

zašto šuti JACA KOJA JE STTVORILA 500 000 BRANITELJA, ĐAKIĆ, IVĆ, BRANITELJSKE UDRUGE... a sada ih ne može hraniti????????

U STVARI, U ČEMU JE PROBLEM HRVATA: IQ, HRABROSTI, MORALU......?????
Lynx
23.1.2011. 12:02
Potez očajnika, digla se velika frka oko toga jer smo takvo društvo da bi nam bilo prihvatljivo da je sa oružjem u nekoj banci rješio svoju financijsku situaciju, a nad ovim se zgražamo?!
Sve su to rezultati cjelokupnog stanja džave i društva, a sad se čudimo kako su nas oni koje smo birali da nas povedu u bolje sutra odveli u ovo za što nema kvalitetnih riječi da se opiše.
terzo
23.1.2011. 11:49
"anakonda" ....... nisi li zaboravio jednog (debelog) ???
anakonda
23.1.2011. 10:53
"Branitelj oglasom prodaje vlastiti bubreg"

A ZASLUŽNI BOGATI POJEDNCI DOBIVALI STANOVE SAMO ZBOG SIMPATIJA ODNOSNO "ZASLUGA"

ŠUŠAK DIJELIO STANOVE
Evo kako su ustvari do stanova došli Vidošević, Zagorec, Korade, J. Kosor...

O čudnim kriterijima dodjele stanova iz vojnog fonda još devedesetih su pisali Novi list, Feral i Globus
ZAGREB - Bivši ministri obrane Gojko Šušak, Andrija Hebrang i Pavao Miljavac po vlastitom diskrecijskom pravu podijelili su ukupno 36 stanova CIVILNIM i VOJNIM OSOBAMA. Njihove odluke zakonski su pokrivene člankom 16. Pravilnika o dodjeli stanova i stambenih kredita koji je 1996. potpisao ministar Gojko Šušak i koji spada u jedan od najkontroverznijih dokumenata koje je Hrvatska donijela od 1990. DO DANAS.

Pravilnik nikad nije objavljen u Narodnim novinama, a dugo je imao oznaku vojne tajne. Široke kriterije za dodjelu stanova iskoristili su branitelji, visoki časnici, ali i civili koji nikad službeno nisu bili u Oružanim sangama, no bili su DIO VLADAJUĆE STRUKTURE HDZ-a ili su joj BILI BLISKI

• Tako su prema spomenutom pravilniku, osim Nadana Vidoševića o čijem je slučaju izvijestio Večernji list, stanove dobili Smiljko Šagolj, novinar HTV-a, Ante Beljo, predsjednik Hrvatske matice iseljenika, dr. Juraj Njavro, dr. Vesna Bosanac, Jadranka

Današnja premijerka pravo na otkup stana od 90 kvadrata dobila je 1996.
Osim civilnih osoba, stanovi s pravom otkupa dodjeljivani su časnicima Vladimiru Zagorcu, Ljubi Ćesiću Rojsu, Miri Laci, Marinku Lioviću, Josipu Luciću, Ivanu Koradeu i drugima.

Šuškov pravilnik neustavan
Sporni Šuškov pravilnik Ustavni je sud proglasio neustavnim 2001. jer nije bio objavljen u Narodnim novinama. No, osobe koje su po tom pravilniku ostvarile stanarsko pravo svoje stanove nisu izgubile. Naime, ni odluka Ustavnog suda nije bila objavljena u Narodnim novinama. Kako javnost nije obaviještena o toj odluci, osobe koje su bile protjerane iz svojih stanova ili im je oduzeto stanarsko pravo nisu iskoristile šestomjesečni rok za vraćanje nekretnina koje su dodijeljene provođenjem neustavnog pravilnika, jer nisu ni znale da je takva odluka donesena.


ZAR I SIROMAŠNI BRANITELJI NISU ZASLUŽILI DOBITI VOJNI STAN KADA SE VEĆ TAKO DJELE????? ILI I TU POSTOJE KRITERIJ "VAŠI I NAŠI"
anakonda
22.1.2011. 14:21
ZATO GENERALI, JER SA NJIMA JE SVE I POČELO U HRVATSKOJ.
navedite barem jednog genarala u civiliziranim zemljama koju su je obogatio za vrijeme rata u nekoj državi????

a da ne spomenem da samo časni ljudi u zapadnim zemljama nose činove generala, bez afera, pijanstava, kriminala, poduzetništva....
hdznedajboze
21.1.2011. 22:42
anakonda zar samo generali.
anakonda
21.1.2011. 20:18
"Da mi je sutkinja, recimo, uzela samo trećinu mirovine mogao bih nekako živjeti. Ovako ne vidim izlaz`,"

TU JE HR PRAVOSUĐE EFIKASNO A KADA TAJKUNIMA TREBA ODUZETI IMOVINU ONDA NEZNAJU KAKO TO UČINITI????

Vile, palače...Zagorec rasprodaje bečko carstvo vrijedno 46 mil. €

Sedam milijuna, petnaest milijuna, tri milijuna, četiri milijuna, pa opet preko petnaest milijuna. Sve su to iznosi kredita u eurima kojima je Hypo banka zasipala austrijske tvrtke Vladimira Zagorca, a on tim novcem kupovao palače po Beču. Sada ih rasprodaje.

Jutarnji list u posjedu je izvatka registara austrijskih trgovačkih društava i gruntovnice koji se odnose na Vladimira Zagorca. Ti dokumenti otkrivaju da osuđenik, koji prema pravomoćnoj presudi mora odležati 7 godina zatvora i vratiti Hrvatskoj 39,4 milijuna kuna počinjene štete, u Austriji ima vrlo vrijednu imovinu od koje se Hrvatska NE MOŽE NAPLATITI jer NEMA PRAVNOG NAČINA da PLIJENI po inozemstvu.

A KAKO JE MOGUĆE DA SU U HRVATSKOJ ZA VRIJEME DOMOVINSKOG RATA GENERALI POSTALI MILIJARDERI??????
anakonda
21.1.2011. 18:12
normalno DA HDZ NE ZANIMA HUMANOST? ZAMISLITE KAKO SADA HDZ GAZI THOMPSONA KAO I BRANITELJE KOJEM PRIJETI KAZNA DO 15 GODINA ZATVORA!!!
A KAKO JE BIO DOBAR DOK JE PJEVAO ZA HDZ????MNOGI SE U HDZ TREBAJU ZAMISLITI DA I NJIH NE STIGNE TAKVA KAZNA POPUT BRANITELJA I THOMPSONA!!!!!!!!!!

Srijeda, 13. 8. 2008.
Policija će snimati koncert Thompsona u Virovitici
Saborski zastupnik Damir Kajin kazao je kako u Hrvatskoj nema tko kažnjavati ovakve pojave jer je pola Vlade na Thompsonovim koncertima.

Policija će kazniti sve koji se na Thomsonovom koncertu 18. kolovoza u Virovitici pojave s fašističkim i drugim zabranjenim obilježjima. Ponukani dosadašnjim iskustvima ovaj su odlučili snimati te sankcionirati neposlušne pojedince. I saborski zastupnik te potpredsjednik IDS-a Damir Kajin osvrnuo se u srijedu na koncerte Marka Perkovića Thompsona rekavši kako je kod tog pjevača sve sporno.

REVOLUCIJA JEDE SVOJE DJECU! HDZ REŽIM TE POTROŠI I ONDA ISPLJUNE!!!!!!!
zagreb
21.1.2011. 17:56
Za sve je sustav našao tabele plaćanja , ali to što čovjek ne može dostojno živjeti nikoga ne interesira.Kako dimnjačar Turek iz Slatine zarađuje na desetke tisuća kuna mjesečno i to u Virovitici i Slatini a za ovakve slučajeve nema novca ni posla.Sramite se vi iz vlasti , sve ste uzeli poštenom svjetu a dali svojim istomišljenicima ,
hdznedajboze
21.1.2011. 16:55
Ovo spada u crnu kroniku,ISTINA O HRVATSKIM BRANITELJIMA. Zahvaća populaciju od nekih 350000 tisuća (objava predsjednika Tuđmana )istinskih branitelja. Šta je sa preostalih 200000 tisuća ???Hoće li oni prodavati organe ili možda žive dobro. Tko je kriv za nastalu situaciju ??? Molim odgovor samo istinskih branitelja. Agonija se nastavlja,moguće je da se uskoro na tržištu pojavi višak ljudskih organa.A tada su branitelji ponovo u banani ako uopće iz nje izađu.
anakonda
21.1.2011. 16:04
rko se ti igra s hravatskim braniteljima?

Nastavlja se agonija hrvatskog branitelja
Srbija uputila zahtjev za izručenje Tihomira Purde
Srbija je uputila zahtjev BiH za izručenje T. Purde, budući je Hrvatska odbila zatražiti izručenje

Jedni umiru, DRUGI SE RAZBACUJU LOVOM;

Propjevao o nepjevanju - Istražitelji su zatražili porezni nadzor imovine popularnog pjevača Marka Perkovića
Uskok ima dokaz da je Thompson 2007. bio u Carini kod Barišića!

anakonda
21.1.2011. 15:30
valjda će se sada oglasiti hvidra odnosno predsjednik hvidre????
na što su spali branitelji, da ih se privodi, da prodaju svoje tijelo da bi preživjeli?
drugi branitelji uživaju u bogastvu?


Još iz kategorije Slatina