Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Dossier Palm

Četiri godine kasnije: Dan kada je pronađen Siniša Palm

  Iva Anzulović           03.06.2023.         10715 pogleda
Četiri godine kasnije: Dan kada je pronađen Siniša Palm

Pune četiri godine su prošle otkako je tog 3.lipnja pronađen mrtav Siniša Palm (36). Bio je ponedjeljak. Četiri godine niti obitelj niti javnost ne znaju okolnosti Sinišinog nestanka i kako je završio obješen na grani visokoj nekoliko metara od tla. Informacije koje javnost veže uz nekadašnjeg pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo grada Virovitice jestčinjenica kako obdukcija nije nikada napravljena, tijelo je pokopano već sutradana gradonačelnik Ivica Kirin ga je, mrtvog, javno optužio kako je isključivo i samo Siniša Palm krivac za nestanak sedamnaest milijuna kuna javnog novca i nitko drugi.

Unatoč šutnji svih institucija koje su potpuno kapitulirale u ovom slučaju, novinarska istraga nije nikada stala. Naprotiv, ostvarili smo suradnju sa uredima Ravnateljstva policije i onim Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u Zagrebu te ovime podsjećamo na sve kontroverze i nezakonitosti istrage iz 2019.godine kako bi, danas, djelatnicima spomenutih institucija pomogli u njihovim nastojanjima da pokrenu novu službenu istragu.

 

POSLJEDNJI SATI ŽIVOTA

Tog petka 31.svibnja 2019., Siniša Palm je oko 9 sati ušao u zgradu gradske Uprave. Svom šogoru Kristijanu telefonskim je putem čestitao rođendan, ispričavši se što neće navečer toga dana s njim uživo i popiti piće jer je u planu imao druženje sa kolegama. Telefonom se, potom, čuo sa Margaretom Ptiček, tadašnjom direktoricom Virkoma koja ga je zvala sa šljunčare u Okrugljači gdje je i Siniša planirao krenuti.

Tamo su, naime, djelatnici VTA Agencije toga dana imali ranije organizirano druženje na koje su, od djelatnika gradske Uprave, bili pozvani samo Siniša i Dario Vranek. "Rano ujutro se nas nekoliko zaputilo automobilima na šljunčaru mog oca i tog dana nitko u Agenciji nije radio, svi smo bili tamo. To je bilo ranije dogovoreno druženje, team-building kojeg smo svi svojim sredstvima platili, hranu i piće. Iz razloga dotadašnje dobre suradnje sa gradskom Upravom, zvali smo Sinišu i Darija Vraneka.", izjavila nam je Margareta, domaćica druženja. "Zvali smo Sinišu u nekoliko navrata da ponese otvarač za boce i još neke sitnice koje smo zaboravili uzeti jer je on trebao doći posljednji. Sve je rekao donijeti kada dolazi i u niti jednom trenutku nitko od nas nije stekao dojam kako ne misli doći. Nakon 9 sati, više se nikome od nas koji smo ga zvali nije javljao.", rekla nam je u razgovoru ova, nekoć bliska prijateljica pokojnog Palma koja mu je bila i pratiljom na svadbi Marija Perše, njegovog također vrlo bliskog prijatelja i sina vlasnika Autocentra Pepa u Virovitici. Kako je prije četiri godine otkrila u razgovoru za naš portal, Siniša Palm i ona su bili dijelom istog društva koje se godinama družilo, bilo u Virovitici ili na ljetovanjima. Dario Vranek potvrdio nam je tada kratko kako je bio tog petka na tom druženju. U 9.45 Siniša je izašao iz zgrade gradske Uprave, posljednji put.

Oko 10.30 sati došao je na kratko kući gdje je živio sa majkom Jadrankom. Otišao je na kat u kupaonicu, izašao potom u vrt i stao do majke gledajući s njom radnike koji su upravo završavali radove na fasadi njihove kuće. Smiren i dobre volje, sjeća se majka, raspoloženja koje ničime nije odavalo kako se Siniši nešto stresno dogodilo, stao je iza nje, oslonio svoju ruku o njeno desno rame, podragao je po kosi i rekao; "Bit' će lijepa boja".

To je bio posljednji dodir kojeg je osjetila od svog sina, to su bile posljednje riječi koje je Jadranka Palm čula od svog Siniše, tada ga je posljednji puta vidjela. Otišao je.

 

TRODNEVNA POTRAGA I DVOSTRUKA KRONOLOGIJA

Kako nešto nije u redu, predosjetila je oko 14.45 kada je službeni dostavljač gradske Uprave došao k njoj kući tražeći Sinišu kako bi mu dostavio neke dokumente. Zvala ga je na oba mobitela, no nije se javljao a uskoro je privatan mobitel postao nedostupan. Nikada prije nije se dogodilo da joj nije uzvratio poziv. Zvala je njegove prijatelje kako bi doznala zna li netko gdje joj je sin i cijelu noć provela tražeći gradom njegov automobil.

Subota je majci protekla u vožnji automobilom u društvu zeta, stalnom telefoniranju i traženju kojem su se još u petak priključili Sinišini prijatelji. Oko 12.30 nazvala je Sanju Kirin, Sinišinu kolegicu iz ureda i pitala je da li zna gdje je Siniša jer nije došao kući, na što Sanja Kirin odgovara; "Još i to. Javit' ću vam se, imam drugu liniju." Majka je uskoro poslala sms poruku Sanji Kirin kako ide dalje tražiti Sinišu, na što joj stiže odgovor;"Raspitala sam se. Nitko ga nije vidio od jučer u 10.00 kad je otišao i nokome se ne javlja. Reko je da je na godišnjem. Javit ću ako sto saznam".

U 15.20 majka Jadranka otišla je u policiju te prijavila Sinišin nestanak ali potraga nije krenula iako je prošlo više od 24 sata otkako je posljednji puta viđen. Kuća Palmovih sada je već bila puna prijatelja i susjeda koji su se svi uključili u potragu. Neki su bili uz telefone i zvali svakoga koga bi se sjetili da bi možda mogao znati gdje je otišao ili koji su ga možda mogli sresti na putu sa posla, dok su drugi u svojim automobilima kružili po gradu i njegovoj okolici. Majka Jadranka je ponovo nazvala Sanju Kirin drugi put i pitala je da li Siniša ima nekih problema na poslu? Sanja Kirin joj je dva puta odgovorila;"Kol'ko znam, ne."

Ono što u tom trenutku prije četiri godine niti majka niti javnost nije znala jest to da je večer uoči Sinišinog nestanka održan hitan sastanak u Gradskoj upravi kojem su nazočili Ivica i Sanja Kirin a tema je bila informacija iz banke o "neobičnim transakcijama", kako ih je objasnio Ivica Kirin. Te iste "neobične transakcije" su bile povodom da u petak, na dan nestanka Siniše Palma, Ivica Kirin provede tri sata u policiji te uruči izvanredan otkaz Siniši Palmu. Pismenim putem po službenom dostavljaču. Ukoliko je Siniša Palm tog petka kada je nestao dobio otkaz - kako to da je službena iskaznica bankovnog računa Grada i dalje bila uz njega i imao je pristup novčanima sredstvima Grada?

<<< Novinar Novog lista nazvao Kirina, javila se njegova supruga Sanja: 'Krivi broj'
<<< BRANKO MIJIĆ Kako je Virovitica postala Twin Peaks
<<< Marinko Jurasić u Večernjaku: Tko je otkrio kockara, 'šerif' ili policija?

Još jednu noć majka Jadranka je provela tražeći sinov automobil ulicama grada i bez imalo sna dočekala nedjeljno jutro. Pokušavajući dokučiti gdje je njen sin otišao i zašto, ponovo zove Sanju Kirin kako bi je upitala što je Siniša na odlasku rekao, koliko je dana godišnjeg odmora uzeo. Sanja Kirin više se nije javljala na pozive Jadranke Palm niti je ikada uzvratila poziv. Zašto je Sanja Kirin majci Jadranki u subotu na njen upit je li Siniša imao neke probleme na poslu odgovorila "Koliko znam, ne" ako je u četvrtak saznala o nestanku novca iz gradske blagajne? Zašto se Sanja Kirin više nikada nije javila majci Jadranki kako je rekla učiniti?

Majka je potom nazvala Margaretu Ptiček koja nije znala gdje je Siniša. Majka tada doznaje kako se na tom druženju u Okrugljači njen sin nije pojavio. Sjetivši se aplikacije kojom se može locirati GPS mobitela, Sinišin šogor Kristijan je sa majkom Jadrankom u nedjelju uspio locirati privatan mobitel Siniše i prateći navigaciju aplikacije stigli su upravo u Prodorinu, mjesto gdje je Siniša u ponedjeljak pronađen. No, zbog velikog blata koje se stvorilo posljedicom kiše koja je padala dva dana bez prestanka, nisu uspjeli proći autom te su se okrenuli i vratili u grad. Spomenuti privatan mobitel Siniše Palma nije nikada dostavljen majci. Policijski službenici su joj rekli "neka pogleda doma, možda se negdje zagubio".

Bilo je 17 sati kada su joj u dvorište ušla dva policijska službenika. Došli su kako bi provjerili je li se Siniša pojavio doma jer je službena potraga policije za nestalim Sinišom krenula tek tada, u nedjelju 2.lipnja 2019.godine u 17.45.

 

POTRAGA U KRIVOM SMJERU

Još u petak poslijepodne oko 17 sati, poljoprivrednik Ivan Barić uočio je Sinišin automobil. "Došao sam obići njivu poslije jakog nevremena i došao sam traktorom jer nisam mogao autom proći, niti džipom svojim nisam mogao proći. Tu su kućice za ribiče, ima ih par, i mislio sam da je ribič neki stao tu jer nije mogao proći.", rekao je Ivan.

Apsolutno najvažniji detalj u potrazi za Sinišom zbio se u nedjelju 2019.godine ujutro oko 9 sati kada je policija imala informaciju gdje se nalazi Sinišin automobil. Naime, nekoliko lovaca udruge Jastreb Lukač tog se dana okupilo na redovnim akcijama košnje trave, stavljanja soli za divljač te sličnim uobičajenim poslovima vezanim uz održavanje zakupljenog lovišta i brige o divljači. Uočivši automobil marke Lanos '97.-og godišta kako je parkiran uz obalu, lovci su uočili kako oko njega nema nikakvih tragova. Znajući kako je vikend bio kišovit, zaključili su kako je automobil ovdje nekoliko dana jer su mu i gume jednim dijelom bile ukopane u zemlju. S obzirom da je automobil bio nadomak jednog od tri mjesta predviđenih za ribiče, isto su kao i Ivan pomislili kako je posrijedi neki ribolovac koji je cijeli vikend proveo ovdje ali informaciju o viđenome automobilu su prenijeli policijskim službenicima postaje granične policije Terezino polje u jutarnjim satima. "Svakoga dana se čujemo sa lovcima između 8 i 9 sati ujutro. Pomoćnik načelnika Daniel Relić jetoga dana zvao lovce koji su nam velika pomoć na terenu, naše dodatne 'oči'. Tu je granica. Eskalacija situacije sa migrantima i sve ostale situacije koje se inače mogu očekivati uz granicu nalažu nam da cijenimo svaku pomoć u vidu informacija sa terena a lokalni lovci jako dobro poznaju teren i odmah smo znali lokaciju gdje je auto uočen te smo obavijestili PU Virovitica", saznali smo u lipnju prije četiri godine od djelatnice postaje granične policije Terezino polje koje je načelnik tada bio Damir Mijatović.

Prvo pitanje koje se pojavilo već oko same potrage za nestalim Sinišom jest veliki vremenski raskorak od pronalaska automobila do početka službene potrage. Naime, automobil je uočen u nedjelju u jutarnjim satima o čemu su lovci odmah obavijestili policijske djelatnike postaje granične policije Terezino polje, no službena potraga za Sinišom krenula je tek u 17.45 sati toga dana - što je policija te nedjelje 2.lipnja radila od 9 do 17.45? Tko je preuzeo informaciju postaje granične policije Terezino polje u PU Virovitičko-podravskoj o uočenom osobnom automobilu registarskih oznaka VT-395-BJ? Zašto policija nije reagirala na informaciju o pronađenom automobilu te krenula odmah na uviđaj a imali su sve podatke o nestalom Siniši još od subote i službeno je potvrđeno kako je posrijedi propust i protiv službenika se vodio disciplinski postupak? Zašto je službena potraga za Sinišom krenula tek u 17 sati 2.lipnja ukoliko je majka već u subotu 1.lipnja prijavila nestanak i kako je Sinišin stari automobil uopće uspio dospjeti preko neprohodnog blata do obale kada niti Ivan Barić džipom nije uspio proći nego samo traktorom?

 

POTVRDA O SMRTI BEZ OBDUKCIJE

U službenu policijsku potragu za Sinišom uključila se u ponedjeljak 3.lipnja i Hrvatska gorska služba spašavanja koja koristi i dron i psa tragača. Uspjeli su locirati signal istog privatnog mobitela koji nikada nije vraćem majci i u 11 sati pronalaze Sinišin automobil u Prodorini, nadomak obale Drave. Ipak, potraga nije završila jer Sinišu nisu pronašli. Jedan od policijskih službenika u jednom trenutku prolazi kroz gusto žbunje kako bi došao do same obale te nadomak rijeke, vezano konopcem o obližnje drvo, oko 12.50 sati uočava beživotno tijelo za koje se utvrdilo kako je Siniša.

Mrtvozornica Ivana Kepka, medicinska sestra Opće bolnice Virovitica, primila je poziv u 13.27 te otišla put Terezinog Polja i dalje do Prodorine. Nakon kratkog pregleda tijela, zvala je starijeg kolegu Zorana Popovića, člana Povjerenstva za nadzor mrtvozornika, kako bi se savjetovala sa njim. Ivana Kepke odlučuje upisati u Potvrdu o smrti uzrok "samoubojstvo vješanjem" te podatke o vremenu kada je nastupila smrt - 31.05.2019. u 18 sati.

Članovi obitelji još su uvijek tražili Sinišu. U obiteljskoj su kući dočekali dvoje policijskih službenika koji su između 15.30 i 16 sati došli kako bi majci prenijeli vijest o ishodu istrage. Gledajući u susjede i prijatelje kojima je bila okružena a koji su šutjeli jednako kao i policijski službenici, pitala je;"Što je?". Tada su joj policijski službenici izrazili sućut te joj rekli kako je Siniša pronađen obješen, kako je posrijedi samoubojstvo i neka organizira prijevoz tijela i traktor kako bi odvezla automobil. Upitavši policajce kada može pokopati sina, odgovaraju joj kako ga može pokopati odmah sutra jer "nema potrebe za obdukcijom, visio je četiri dana". Također, sugeriraju joj pokop odmah sutradan objašnjavajući kao razlog jako loše stanje Sinišinog tijela. "Mi se tada nismo snašli u svemu tome i radili smo kako su nam rekli. Organizirala sam prijevoz a sina prepoznala na fotografiji koju su mi na mobitelu pokazali, samo lice.", sjeća se Jadranka Palm.

Dok je obitelj bila posvećena organizaciji verestovanja i posljednjeg ispraćaja koji je, odlukom majke, ugovoren sa poduzećem Flora VTC za utorak 4.lipnja, gradom je odjeknula nova šokantna vijest koje je autor bio gradonačelnik Ivica Kirin. Iz ureda gradonačelnika je, prije nego je obitelj saznala kako je Siniša pronađen mrtav, medijima poslano priopćenje slijedećeg sadržaja: "Dužni smo obavijestiti javnost da je na štetu Proračuna Grada Virovitice počinjeno više kaznenih djela. Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka. Hvala na razumijevanju!", u potpisu gradonačelnik Ivica Kirin.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm