Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Dan dentalne medicine - važnost orajne higijene za cjelokupno zdravlje


  Zdravlje           12.09.2010.         1094 pogleda
Dan dentalne medicine - važnost orajne higijene za cjelokupno zdravlje

Dana 12. rujna 2010. godine Svjetski je dan oralnog zdravlja. Međunarodni dan prvi je puta obilježen 1994. godine. Dentalne organizacije iz Europe i svijeta, pa tako i Hrvatska komora dentalne medicine, obilježavaju ga i ove godine u suradnji s FDI-em - krovnom svjetskom organizacijom doktora dentalne medicine.

Svake godine Hrvatska komora dentalne medicine obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja posveduje jednoj izabranoj temi. Ove godine želimo Vam ukazati na pružanje dentalnih usluga i preventivne postupke kod osoba s posebnim potrebama. Svaki je građanin obvezan brinuti se o svom oralnom zdravlju i za njega je odgovoran. Predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvoje Pezo. dr. med. dent. istaknuo je da osobama s posebnim potrebama treba posvetiti posebnu pažnju, poučiti ih i pomodi im da se mogu same brinuti o svom oralnom zdravlju. Ovom prigodom posebno smo obratili pažnju slijepim i slabovidnim osobama, kako bismo im omogučili pristup informacijama koje im mogu pomodi u stjecanju znanja i informacija kako sačuvati i poboljšati svoje oralno zdravlje.

Za sve njih, Hrvatska komora dentalne medicine u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe i slabovidne izdaje knjižicu „ZDRAVI ZUBI". Knjižica sa prijepisom na Brailleovom pismu, pružit de saznanja o oralnom zdravlju slijepim i slabovidnim osobama, te ih poučiti kako ga sačuvati svojom svakodnevnom brigom i odlascima doktoru dentalne medicine. Važnost ovoga projetka potkrijepljena je suvremenim istraživanjima koja pokazuju da je učinkovitost zdravstvenog odgoja mnogo veda ako je orijentirana na održanje zdravlja a ne na bolesna stanja, a što dodatno dobija na važnosti ukoliko uzmemo u obzir kako epidemiološka istraživanja provedena u vedim gradovima pokazuju da hrvatski 12-godišnjaci imaju u prosjeku 3,5 zubnih karijesa. To je daleko više nego primjerice u skandinavskim zemljama gdje, zbog vede brige o zdravlju zubi, njihovi vršnjaci u prosjeku imaju tek jedan karijes.

Hrvatska komora dentalne medicine svojim brojnim akcijama i projektima kontinuirano ističe važnost oralne higijene za cjelokupno zdravlje. Pri tome je izuzetno važno obuhvatiti sve građane Hrvatske, dakle i osobe s posebnim potrebama. Njihova edukacija zahtijeva posebnu pozornost i upravo radi toga ovaj je dan posveden njima. U tome se zajednički moraju angažirati struka, društvo ali i sami pacijenti.

Hrvatska komora

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: