Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Virovitica

Darko Lešković: Izdvajanje djelatnosti kojima Grad neće pomoći u "Korona paketu" je diskriminacija

  vn           17.04.2020.         1702 pogleda
Darko Lešković: Izdvajanje djelatnosti kojima Grad neće pomoći u "Korona paketu" je diskriminacija

kS obzirom da se 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice održava elektronskim putem, vijećnicima je omogućeno postavljanje pitanja putem e-maila. Dana 15. travnja pitanje je postavio viječnik Darko Lešković.  Vezano je uz točku 2. Donošenje Odluke o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade i naknade za korištenje površine javne namjene te korištenje sredstava komunalne naknade i komunalno doprinosa zbog nastupa posebnih okolnosti:

Molio bih pojašnjenje koja je bila ideja vodilja (motiv) pri izdvajanju djelatnosti koje neće imati povlašteni tretman u smislu mjera koje će se donijeti na predstojećoj sjednici.

Tako su izdvojene slijedeće djelatnosti:

 1. NKD 92 Djelatnosti kockanja i klađenja
 2. NKD 61 Telekomunikacije
 3. NKD 47.1 Trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama
 4. NKD 47.2 Trgovina na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama
 5. NKD 64 Financijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i mirovinskih fondova
 6. NKD 65 Osiguranje, reosiguranje i mirovinski fondovi, osim, obveznoga socijalnog osiguranja

Moje pretpostavke o mogućim motivima predlagatelja su slijedeće:

          Izdvojene su „nemoralne djelatnosti“.

 •  Ako je to motivacija, onda je trebalo dodati i npr. djelatnosti NKD 11.01 Destiliranje, pročišćavanje i miješanje alkoholnih pića, te NKD 12 Proizvodnja duhanskih proizvoIzdvojene su djelatnosti koje ostvaruju ekstra profit.
 •   Ako je ovo bila motivacija, teško je ulaziti u profitne marže pojedinih djelatnosti jer su one odraz efikasnosti i solidnog poslovanja, te ih ne treba dodatno „penalizirati"

  Izdvojene su djelatnosti koje su razvile kanale elektroničke komunikacije i nisu osjetljive na fizičku lokaciju.

Koji god bio razlog za izdvajanje djelatnosti, mišljenja sam:

 1. Radi se o diskriminaciji koja neće proći bez negativnih medijskih komentara koji našem Gradu nikako ne trebaju.
 2. Predložene mjere će biti teško operacionalizirati (implementirati, provoditi, pratiti) kroz IT sustave Grada.
 3. Nisam vidio niti jednu jedinicu lokalne samouprave koja je na takav ili sličan način pristupila saniranju ove krizne situacije.

Nakon pojašnjenja predlagatelja, molio bih mišljenje i ostalih vijećnika. 

Privremena pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Grbac dostavila je odgovor

Program mjera potpore poduzetnicima i građanima Grada Virovitice zbog epidemije COVID – 19 donesen je nakon što su stručne službe detaljno razmotrile nastalu situaciju, a napravljena je usporedba sa ostalim gradovima preko Udruge gradova. Vama za informaciju, ima još gradova koji su također najavili „diskriminaciju“ kako vi nazivate isključivanje pojedinih djelatnosti iz donesenih mjera (npr. Karlovac), a vodili smo se motivom da nisu u istom položaju oni koji rade i ostvaruju prihode, za razliku od onih koji u ovo vrijeme epidemije COVID – 19, rede otežano ili nikako ne rade.

 Smatramo da je opravdano da trgovine na malo i trgovački centri (NKD 47.1 i 47.2) koji su radili, podnesu i dio tereta komunalne naknade, a zbog otežanog djelovanja i skraćenog radnog vremena oslobađaju se 30% od iznosa komunalne naknade.

Također smatramo da je opravdano i oslobađanje od 50% od plaćanja komunalne naknade za sve kojima nije obustavljen rad, ali njihove djelatnosti nisu od primarne i živote važnosti pa su u vrijeme ove epidemije u težem položaju, kao i oslobađanje od 100% za one kojima je odlukom Stožera zabranjen rad.

Za one, koje ovim Programom i pripadajućim Odlukama ne predlažemo oslobađanje od plaćanja komunalne naknade (banke (NKD 64), osiguravajuća društava (NKD 65), kladionice i igre na sreću (NKD 92), te telekomunikacijske kuće (NKD 61) smatramo da sposobnošću svojih društava ostvari maksimalan profit korištenjem raspoloživih resursa, bez obzira na novonastalu gospodarsku situaciju. Telekomunikacijske kuće, npr. ostvarile su rast operativne dobiti u prošloj godini, kao i banke, a i kladionice i igre na sreću, a osim toga, u ovo vrijeme epidemije navedene pravne osobe rade sa svojim korisnicima elektronskim putem.

Sve ostale djelatnosti, a osobito proizvodnju, želimo pomoći u ovo vrijeme epidemije COVID 19, kako bi lakše prebrodili ovo vrijeme i sačuvali gospodarstvo Grada Virovitice i radna mjesta.

Vijećnik Darko Lešković postavio je pitanje uz točku: 6. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka koje imaju člana u Gradskom vijeću Grada Virovitice za 2020. godinu:

Da li se od te točke odustalo i zašto se odustalo?

Odgovor je dala Maja Kirin, stručna suradnica:

Točka 6. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka koje imaju člana u Gradskom vijeću Grada Virovitice za 2020. godinu, i dalje se nalazi na prijedlogu dnevnog reda za 29. sjednicu Gradskog vijeća, te se od nje nije odustalo, već se zbog tehničkih nedostataka nije mogla dostaviti vijećnicima isti dan kada i ostali materijali. Prijedlog je dostavljen vijećnicima drugi dan (15. travnja 2020.g.) u 7.12h putem e-maila.

Lešković jevezano za „Program mjera potpore poduzetnicima i građanima Grada Virovitice zbog epidemije COVID – 19“ koji je donio gradonačelnik 9. travnja postavio pitao je:
Od svih tih mjera je ostalo samo smanjenje naknade Predsjednici Vijeća i ukidanje naknada vijećnicima! Zašto se od svih tih već najavljenih mjera odustalo??

Odgovorila je Maja Kirin:
Program mjera potpore poduzetnicima i građanima Grada Virovitice zbog epidemije COVID – 19 je akt koji je donio Gradonačelnik Grada Virovitice, a vama kao vijećnicima isti smo dostavili kao informaciju o mjerama koje se poduzimaju na području Grada Virovitice u cilju pomoći kako građanima, tako i gospodarstvu, te Program nije sastavni dio dnevnog reda. Mjere koje su sadržane u navedenom Programu djelomično se nalaze u nadležnosti Gradonačelnika, a djelomično Gradskog vijeća, ali su obuhvaćene jednim aktom zbog sveobuhvatnosti. Tako je primjerice Odluka o izmjenama Odluke o naknadama vijećnicima i članovima radnih tijela u nadležnosti Gradskog vijeća Grada Virovitice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ViroviticaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.