Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Priroda društva

Dobre vibracije

        04.01.2016.         1772 pogleda
Dobre vibracije

Kako ući u novu godinu nego sa dobrim vibracijama, pogotovo ako ih crpimo iz obnovljivih izvora energije za koje nam nisu potrebna velika ulaganja. Treba samo, kao što su mene učili u školi, biti pravilno usmjeren. Ako nešto krene po lošem, znači da nas je netko krivo usmjerio.

U vrijeme kada sam vodio metodičke sportske igraonice, često bi me roditelji učenika pitali za savjet u koji sport da upišu svoje dijete, naglašavajući pritom da je njihov prvenstveni motiv zdravlje djeteta. Odgovor koji sam im davao mnoge bi iznenadio: „Ako vaše dijete ima muzičkog dara, radije ga upišite u glazbenu školu negoli u sportski klub.“ I danas mislim da je glede zdravlja to daleko najbolje rješenje – jer „svaka je bolest muzikalni problem“.

I nije to samo pjesnička figura slavnog njemačkog  filozofa i književnika Novalisa. Znali su to i mnogi prije njega, koji su, tisućama godina prije, zvukovima bubnjeva i zvona tjerali zle duhove iz tijela – vjerujući u ljekovitu moć dobrih vibracija.

Nekada je znanost ismijavala njihovu medicinu, a onda je došao dan kada je riječ materija prevedena u riječ energija, koja ima svoju frekvenciju i valnu duljinu – podložnu modulacijama zvuka i opisivu glazbenim notama.

Dalje je sve postalo logično. Pitanje je samo s koje strane mijenjamo vrijednosti u skali titraja. Poticajima iznutra ili poticajima izvana? Mehanikom intuitivnih uvjerenja ili mehanikom zvuka?

 Vibracije uvjerenja – informacija koju tijelo prima iznutra

Sva velika znanstvena otkrića nastala u trenu, kao bljesak spontane ideje u svjesnosti uma,  veže jedna zajednička psihološka nit: intuicija – izravni doživljaj spoznaje mimo racionalnog shvaćanja.

Iza svakog takvog doživljaja stoji osjećaj vlastitog uvjerenja koji izaziva posljedične psihičke senzacije: uzbuđenje, radost, mir…Svaka od njih titra u svojim frekvencijskim veličinama, koje mijenjaju trenutnu bioenergijsku sliku ljudskog tijela (mjerljivo instrumentima).

Modulacije intenziteta i trajanja ovih stanja moguće je kontrolirati tehnikama mentalne koncentracije. Input ovih promjena dolazi iznutra. 

 Vibracije zvuka – informacija koju tijelo prima izvana

Sličnu energijsku dinamiku možemo programirat utjecajem izvana. Jedna od njih je i ona uz pomoć zvuka. Polazeći upravo od fundamentalnog principa da je sve energija (dakle posjeduje vlastitu vibraciju – a nju je moguće promijeniti) dolazimo u prostor glazbene terapije.

Glazba je oblik tjelesnog izričaja, posebna vrsta tjelesnog procesa kojim se daje značenje stvarima te u kojem nesvjesna tjelesna iskustva dobivaju svoje značenje kroz simbole i apstraktnu formu. Posebno je zanimljiv odnos između glazbe i ljudskog nesvjesnog što se jasno vidi tijekom seansa muzikoterapije. Još su davno Aristotel i Platon u svojim spisima prikazali ideju da glazba ima lječidbeni učinak. Muzikoterapija je efikasan način liječenja osoba s psihosocijalnim, afektivnim, kognitivnim i komunikacijskim problemima. Rezultati kliničkih iskustava pokazuju vrijednost muzikoterapije čak i u onih bolesnika koji su bili rezistentni na ostale pristupe u liječenju. Glazba stimulacijom osjeta navodi na pozitivan odgovor zahvaljujući bliskosti, predvidljivosti i osjećaju sigurnosti. Bolesnici ne moraju imati posebne glazbene sposobnosti da bi im glazba koristila, svi glazbeni stilovi kroz muzikoterapiju mogu dovesti do pozitivnih promjena u bolesnikovu životu, premda bolesnikove preferencije, okolnosti i potreba za liječenjem kao i postavljeni cilj određuju vrstu glazbe koju će muzikoterapeut koristiti u terapijskom procesu. Seanse muzikoterapije te izabrana glazba temelje se na individualnom bolesnikovu planu liječenja.

Možemo zaključiti da je budućnost muzikoterapije obećavajuća s obzirom na istraživanja koja pokazuju njezinu učinkovitost u tjelesnoj rehabilitaciji, Alzheimerovoj bolesti i psihoneuroimunologiji u kontekstu biološkog medicinskog modela. (Degmečić, Požgain, Filaković – znanstveni članak)

Spoznaje o zdravstvenim blagodatima glazbe i njenoj širokoj primjeni u medicinskoj i alternativnoj praksi posebno je zanimljivo promatrati s aspekta terapijskog tretmana različitih glazbenih žanrova. Ostaviti, na primjer, nekog depresivnog rokera, visokotlakaša, na pola sata u  društvu s Matom Bulićem, ozbiljna je liječnička pogreška radi koje se može izgubiti doktorska licenca. Kao što je vrlo rizična i obrnuta terapijska kombinacija.

Stoga glazbeni znalci, prije svega entuzijasti, ovom problemu pristupaju studiozno. Jedan od njih je i hrvatski pijanist Josip Meixner, poznat kao autor svojevrsne glazbene inovacije pod nazivom piano medicina® – klavirske glazbe komponirane prema znanstvenim spoznajama, koja vodi u posebno duboko opuštanje tijela i duha. Kažu da je njegov nastup u posljednjoj ovogodišnjoj emisiji Na rubu znanosti uspio opustiti i mnoge članove akademske koalicije, kojima na spomen ove tv uspješnice raste tlak.  

Kratko rečeno, glazba posjeduje moć. A jedno od najinteresantnijih znanstvenih istraživanja i analiza na tu temu provela je prof. Sue Hallam sa Instituta za obrazovanje Londonskog sveučilišta. Inicijator ove studije je bilo britansko društvo za zaštitu prava glazbenikaPerforming Right Society. Prevođenje i korištenje cjelokupnog materijala odobreno je i HDS ZAMP-u.

Tekst je dostupan na Internetu;  izrazito je sadržajan, koncizan, zanimljiv i edukativan te ga iskreno preporučam glazbenicima, liječnicima i učiteljima – a prije svega roditeljima. Djecu ipak treba pravilno usmjeriti. Glazba je put kojim ne možemo promašiti.

 Sretna vam nova 2016.

 

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva