Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

Dobrotvornom akcijom podržani hrvatski građani i njihove obitelji iz Gaze i Sudana prikupljeno 21.820,72 eura

        02.07.2024.         651 pogleda
Dobrotvornom akcijom podržani hrvatski građani i njihove obitelji iz Gaze i Sudana prikupljeno 21.820,72 eura

Inicijativa za slobodnu Palestinu i Zaklada Slagalica dobrotvornom su akcijom prikupile ukupno 21.820,72 eura.  „Nakon sedam mjeseci, zatvaramo dobrotvornu akciju za podršku hrvatskim građanima i njihovim obiteljima koji su napustili Gazu i Sudan u nepodnošljivim uvjetima ekstremnog nasilja. Povodom toga, zahvaljujemo se svima koji su izdvojili vlastita sredstva kako bi olakšali život i prilagodbu našim sugrađanima“, rekli su organizatori akcije.

Novac je raspodijeljen na tri obitelji iz Gaze i jednu obitelj iz Sudana i to primarno za troškove zdravstvenog osiguranja, stanovanja, obrazovanja i prehrane. Obitelji su primile i jednokratnu pomoć za premošćivanje drugih troškova. 

<<< Inicijativa za slobodnu Palestinu: Tražimo trajan prekid vatre i mir
<<< Marš za Palestinu održat će se 13. siječnja u Zagrebu!
<<< Inicijativa za slobodnu Palestinu uputila zahtjeve svim nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti

Jelena Gordana Zloić iz Zaklade Slagalica navela je kako su prikupljenim sredstvima pokriveni troškovi zdravstvenog osiguranja za članove i članice obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo. Naime, strani državljani moraju platiti paušalni iznos veći od 1.100 eura i dodatne mjesečne premije iznad 80 eura. “Namireni su i troškovi prijevoda obrazovnih diploma do kojih je samo dio ljudi uspio doći s obzirom da je većina sveučilišta i škola u Gazi potpuno razorena. Sve su obitelji primile i jednokratnu pomoć za opskrbu hranom i drugim potrepštinama, a dio sredstava uložen je u pokrivanje najamnine ili namještanja skromnih životnih prostora u kojima ove obitelji privremeno žive”, istaknula je Zloić.

Sveukupna sredstva prikupljena ovom akcijom raspodijeljena su na 20 osoba. Od toga je 15 hrvatskih državljana, pet članova i članica obitelji s privremenim boravkom, šest maloljetnih osoba koje su tek djelomično uključene u školovanje i pet mlađih punoljetnika koji su studirali u Gazi, no još uvijek nisu upisani na fakultete u Hrvatskoj. Samo je jedna osoba dosad uključena u tržište rada i to u niskokvalificiranoj djelatnosti s malom plaćom koja je onemogućila obitelji primanje zajamčene minimalne naknade. 

Emina Bužinkić iz Inicijative za slobodnu Palestinu naglasila je kako je prošlo sedam mjeseci od dolaska obitelji iz Gaze i više od godinu dana od dolaska obitelji iz Sudana “Skrećemo pozornost na to da su sredstva koja smo prikupili i ravnopravno raspodijelili svim obiteljima bila korisna, no ne i dostatna za prilagodbu novom životu. Pozivamo državne institucije, javne ustanove i organizacije civilnog društva da konačno pruže podršku hrvatskim državljanima i članovima/icama njihovih obitelji u kvalitetnijoj integraciji, posebno u učenju jezika i odgojno-obrazovnim i radnim procesima”, zaključila je Bužinkić.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti