Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Dodjeljena nagrada za mentalno zdravlje

  žl/vl           17.11.2023.         1857 pogleda
Dodjeljena nagrada za mentalno zdravlje

Po prvi put u hrvatskoj povijesti dodijeljena je Hrvatska nagrada za mentalno zdravlje. Svečanost je održana u Zagrebu, u dvorani Centra za zdravlje mladih. Dobitnik nagrade je Aleksandar Stanković kojeg je Odbor za dodjelu izabrao između deset nominiranih. Nagrada je namijenjena javnim osobama koje su u proteklom razdoblju najviše doprinijele širenju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i od sada će se dodjeljivati svake godine.

Osim Stankovića nominirani su još bili Damir Kedžo, Ivana Kindl, Juraj Lerotić, Vojislav Mazzocco, Edin Osmić (Edo Maajka), Neda Parmać, Nera Stipičević, Ana Ugarković i Alen Vitasović.

Kriteriji za zasluge bili su sljedeći (kandidati su mogli ispunjavati jedan ili više kriterija): izlazak u javnost s vlastitim iskustvom nošenja s poteškoćama mentalnog zdravlja; aktivizam u korist napretka sustava brige za mentalno zdravlje u Hrvatskoj; javno poticanje građana na zrelo traženje pomoći i podrške u slučaju poteškoća s mentalnim zdravljem.

Odbor za dodjelu ovim je riječima obrazložio izbor Aleksandra Stankovića: Otvorenim govorom o vlastitim poteškoćama s mentalnim zdravljem u medijskom prostoru, direktnim, poetskim i intimnim načinom uključio druge javne osobe, ali i potaknuo niz anonimnih pojedinaca u promociji brige za mentalno zdravlje osnaživanjem nade da se i s poteškoćama s mentalnim zdravljem može ostvariti ispunjen i sretan život.

Izbor nominacija i dobitnika Hrvatske nagrade za mentalno zdravlje izvršio je Odbor za dodjelu činili su: prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, prof. dr. sc. Dolores Britvić. prof. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina, prof. dr. sc. Tihana Jendričko, prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić, dr. sc. Aleksandra Mindoljević-Drakulić.

Ugledni zagrebački umjetnici Lazer Rok Lumezi i Boris Pokos izradili su fizičku reprezentaciju nagrade koja je uručena pobjedniku.

Važnost teme mentalnog zdravlja u Hrvatskoj naročito je porasla zbog posljedica pandemije, potresa, ratnih situacija te rasta troškova hrane i energije. Radi poticanja što intenzivnijeg širenja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja Udruga Životna linija u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Centrom za zdravlje mladih Grada Zagreba odlučila je pokrenuti redovito godišnje dodjeljivanje spomenute nagrade. Svi zaslužni pojedinci bit će uzeti u obzir za dodjelu nagrade također iduće godine, kad će Odbor za dodjelu sastaviti dodatne nagradne kategorije u području mentalnog zdravlja (volonteri, stručnjaci po iskustvu, političari itd.) slično praksi Nobelovih nagrada koje se dodjeljuje u više kategorija

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje