Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Države članice EU u utrci s vremenom za dostavu revidiranih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova

  door.hr           25.06.2023.         2479 pogleda
Države članice EU u utrci s vremenom za dostavu revidiranih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Do 30. lipnja sve države članice Europske unije moraju Europskoj komisiji dostaviti svoje revidirane nacrte Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP). Europska unija zaključila je pregovore o gotovo svim energetskim i klimatskim dosjeima u okviru paketa „Fit for 55”, utvrđujući klimatske i energetske ciljeve koje države članice moraju postići. NECP-ovi su planovi koji opisuju kako će zemlje EU-a ostvariti klimatske i energetske ciljeve do 2030. godine. Ovi planovi obuhvaćaju ciljeve, politike i mjere koje su osmislile države članice kako bi ispunile svoje klimatske i energetske obveze od 2021. do 2030. godine. Planovi trebaju biti usklađeni s Europskim Zelenim planom, ažuriranim klimatskim i energetskim ciljevima EU-a za 2030. godinu te revidiranim klimatskim i energetskim zakonima. NECP-ovi su pravno obvezujući.

Što će se dogoditi 30. lipnja 2023.?
Do 30. lipnja sve su zemlje dužne predati svoje sveobuhvatne nacrte NECP planova Europskoj komisiji, a koji su prethodno konzultirani s civilnim društvom i relevantnim dionicima. U skladu s Uredbom o upravljanju i Aarhuškom konvencijom, države članice moraju organizirati rane i učinkovite javne konzultacije prije podnošenja nacrta i konačnog NECP-a. Međutim, naša je analiza pokazala da 14 od 23 ispitanih država članica EU nije uspjelo čak niti započeti bilo kakav oblik javne rasprave o NECP-ovima četiri mjeseca prije roka za predaju.

Je li ovo prvi put da države članice dostavljaju svoje NECP-ove?
Države članice već su predale svoje NECP-ove za ovo desetljeće (2021.-2030.) u razdoblju 2019.-2020. Trenutačni proces je ažuriranje postojećih klimatskih i energetskih planova. Međutim, očekujemo velike promjene u revidiranim NECP-ovima, s obzirom na velike promjene od njihovog prvog usvajanja: paket Fit For 55, Covid, RepowerEU, ruska invazija na Ukrajinu.

Hoće li države članice predati planove na vrijeme?
Vrlo je vjerojatno da mnoge države neće ispoštovati rok. Neke zemlje, poput Francuske, već su najavile svoje očekivano kašnjenje.

Kakvu ulogu ima Europska komisija?
Europska komisija objavila je smjernice za države članice o procesu i opsegu ovog ažuriranja. Izrada planova pravni je zahtjev prema Uredbi o upravljanju usvojenoj u prosincu 2018. Izrada ovih planova pravni je zahtjev prema Uredbi o upravljanju usvojenoj u prosincu 2018. Europska komisija pružit će aktivne povratne informacije o nacrtima.

Što žele nevladine organizacije?
Revizija NECP-a temeljna je prilika za zemlje članice EU-a da ubrzaju klimatske akcije i energetsku tranziciju kako bi NECP-ove doveli do njihovog stvarnog, transformativnog potencijala i kako bi nadmašili ambiciju Europskog Zelenog plana o smanjenju neto emisija za najmanje 55% do 2030. godine (ispod razine iz 1990.). EU sada ima moralnu obvezu premašiti svoj cilj za 2030. godinu i postići bruto emisije za najmanje -65% do 2030. i postići neto nulte emisije najkasnije do 2040. godine. Nevladine organizacije sa sjedištem u 12 europskih zemalja prikupile su gotovo sto konkretnih primjera klimatskih mjera koje se provode na terenu. To bi trebalo nadahnuti sve vlade i dovesti Europu na pravi put za postizanje sigurne i stabilne klime i osigurati da svi uživamo u prednostima održivog života.

Za više informacija posjetite: https://1point5.caneurope.org/

Pogledajte snimku press briefinga koju je organizirao CAN Europe i Life Together for 1.5 konzorcij.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija