Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Dossier Palm

Državno odvjetništvo u Virovitici zatražilo pet mjeseci zatvora za novinarku jer je ispisala grafit na zgradi

  Goran Gazdek           27.03.2020.         5749 pogleda
Državno odvjetništvo u Virovitici zatražilo pet mjeseci zatvora za novinarku jer je ispisala grafit na zgradi

Virovitički Općinski sud zaprimio je optužnicu Državnog odvjetništva u Virovitici protiv slobodne novinarke Ive Anzulović zbog oštećenja tuđe stvari, kažnjivog po članku 235. kaznenog zakona, kako stoji u optužnici. Zbog grafita kojeg je ispisala na zgradi nekadašnje Bille posljednjeg dana prošle godine, zamjenik općinskog državnog odvjetnika Saša Kovačević od Općinskog suda u Virovitici tražio je da novinarki izrekne kaznu zatvora u trajanju od, ni manje ni više - pet mjeseci.

Svojim kaznenim djelima dovela državne odvjetnike u povredu zakona

Navodeći razloge u optužnom prijedlogu, Kovačević je naveo i razlog ispisivanja grafita. U optužnici, tako, doslovno piše:

"Iz obrane osum. Ive Anzulović proizlazi da ona ne osporava počinjenje kaznenog djela. Navodi da je ispisivala grafit, a sve iz razloga zbog slučaja pok. Siniše Palma, odnosno nestanka 17 milijuna kuna za koje smatra da su uključeni Ivica Kirin i Sanja Kirin. Kaznenu prijavu je podnijela Darku Žegarcu. Ako treba, spremna je otići na odsluženje zatvorske kazne kako bi skrenula pozornost na događaje oko pok. Siniše Palma jer smatra da je Siniša Palm ubijen."

Slijedom navedenog, a poštujući i tumačeći zakon, Iva Anzulović je, kako kaže, u povredu kaznenog zakona dovela sve policijske službenike koji su je ispitivali, zamjenika državnog odvjetnika Sašu Kovačevića kao i državnog odvjetnika Darka Žegarca na čijem je stolu u Bjelovaru ovaj predmet već gotovo deset mjeseci.

Naime, kazneni zakon vrlo jasno tumači da svaki građanin mora prijavit saznanja o počinjenju kaznenog. O težini kaznenog djela ovisi i predviđena zatvorska kazna za one koji kazneno djelo ne prijave a dokaže im se kako su imali saznanja. Za državne službenike, pak, kazne su drastičnije u smislu disciplinskih mjera i doživotne zabrane obavljanja funkcija unutar državnih službi. Svega toga je Iva Anzulović je itekako svjesna, odnosno, to joj i jest motiv svih aktivističkih akcija po Virovitici.

"Kako oni kažu - 'sve je po zakonu', ne? E, radim po njihovoj shemi i kontaminiram ih njihovim zakonima koji jasno kažu da na svaku sumnju u počinjenje kaznenog djela državni odvjetnici moraju reagirati. Ime Darka Žegarca će odjekivati prostorom javne komunikacije dok ne iskopaju tijelo Siniše Palma i naprave obdukciju i jasno pokažu svima gdje je svaka lipa od 17 milijuna.", objašnjava Iva.

"Ustav jasno kaže što je obveza medija i novinara, što je sloboda medija i koja je važnost dostupnosti informacije. Svojom sam istragom došla već i do imena suučesnika u ubojstvu Siniše Palma a državno odvjetništvo me ignorira. Ne bu išlo. I u zatvor idem, s ponosom jer branim integritet novinarstva i sav svoj rad. Za sve što se događa u ovom gradu znaju i Europska federacija novinara i svi kolege i jedva čekam naslovnice sa fotografijom kako me u lisicama, kao slobodnu novinarku, odvode u zatvor zbog grafita koje pišem jer imam dokaze o ubojstvu i pljački, a državno odvjetništvo me ignorira. Zbilja, kažem vam, jedva čekam."

Sloboda izražavanja pred sudom

"Za dva mjeseca su natipkali i sudu poslali optužnicu zbog grafita, a 25.10. prošle godine sam kaznenu prijavu podnijela protiv nepoznatog počinitelja zbog ubojstva Siniše Palma i nitko me nije ni pozvao na razgovor. O čemu mi pričamo?", objašnjava Iva.

"Ja sam Zagrepčanka koja je doselila u ovaj grad i potpuno sam objektivna kada kažem da nije zdrava klima u gradu kada majka radi u Državnom odvjetništvu a sin u Gradskoj upravi iz koje je nestalo 17 milijuna, a to je samo djelić slagalice ovog grada. To sve treba raščistiti i uvesti vladavinu prava, a ako će to početi mojim odsluženjem zatvorske kazne jer sam stala u obranu prava javnosti na informacije - najponosnije ću šetati zatvorskim dvorištem i sa ogromnim osmjehom na licu, vjerujte mi.", zaključuje Iva.

Podsjetimo, Iva Anzulović je već prijavila glavnom državnom odvjetniku u Zagrebu Darka Žegarca, državnog odvjetnika iz Bjelovara, na čijem stolu predmet neistražene smrti Siniše Palma stoji već gotovo deset mjeseci. Svakako valja spomenuti kako taj isti Darko Žegarac, kojem plaću osiguravaju porezni obveznici, na stolu od 2005.godine ima predmet nestanka 44 milijuna kuna iz Štedno-kreditne zadruge u Virovitici, također bez ikakvog pomaka i epiloga.

Odvjetnik Boris Kozjak već je Općinskom sudu poslao odgovor na optužnicu Saše Kovačevića, pozivajući se, između ostalog, i na članak 38 Ustava Republike Hrvatske koji jasno kaže kako se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli, osobito sloboda tiska (....).

Zbog grafita "Isusek? Bijo sam zloćest ove godine ali bi htjeo 17 miljona nazad. roKi" zamjenik državnog odvjetnika Saša Kovačević traži pet mjeseci zatvora sa rokom kušnje od godinu dana.

Taj je grafit u veljači prebojan crvenom bojom, a vlasnik zgrade, tvrtka Spar nekretnine d.o.o. iz Zagreba traži odštetu u iznosu od 2 770 kuna.

Nedugo nakon što je njen grafit prebojan, a ostali na istom objektu nisu, Iva je na istom mjestu, povodom devet mjeseci Palmove smrti napisala novi "Grafiti ne koštaju 17 milijuna a bit' bezobrazan je besplatno" i u potpisu datum 03.06.2019.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier PalmVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.