Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Kota Lj. R. Weissa

Duge cijevi, duga kolona… oko mirotvorca Josipovića

        20.01.2011.         5597 pogleda
Duge cijevi, duga kolona… oko mirotvorca Josipovića

Duge cijevi, duga kolona automobila, policajci na motorima, nadlijetanje helikoptera, policajci na krovovima zgrada, udaljena publika...samo su neki detalji vezani za posjet predsjednika Josipovića Berlinu... Dočekan je uz rigorozne mjere sigurnosti i ne znam treba li nas to obradovati ili zabrinuti - ipak, moderna Njemačka kao dobro organizirana zemlja, moćna, s visokom stopom rasta gospodarstva lokomotiva evropske ekonomije, vrlo utjecajna u međunarodnim odnosima, izgleda, ništa nije htjela prepustiti slučaju. Razmišljam, može li itko u Berlinu danas umjesto Josipovića vidjeti - Milana Bandića?? I dalje: političare se jako štiti u dva slučaja - ili kada su jako loši, ili kada su jako dobri... A najviše se štiti - glasnike mira, oni imaju dvostruku zaštitu - nadležnih službi i većine naroda.
Ipak, malo kronologije...

ZAŠTO STALNO PODGRIJAVANJE NEPOVJERENJA?
Od prvog dana, od dana inauguracije, stvara se nepovjerenje prema izabranom predsjedniku Hrvatske, koji se samo u godinu dana prometnuo od «kuhane noge» i «lignje», u - državnika, s kako ankete pokazuju, vrlo velikom podrškom građana. Naravno, i on i njegovi potezi podložni su kritici, no ponavljati iz nekih rigidnih, desničarskih krugova da je «crveni», da ne prepoznaje nacionalni interes Hrvatske, da je produžena ruka Bruxellesa, da krši ustavna ovlaštenja, da je neprijatelj branitelja, da je čak izdajnik, krajnje je neprimjerena kritika, koja nema veze s demokratskim običajima i pravilima.
Od prvog trenutka objavljivanja tzv.Grdilinove liste na pollitika.com, nekada liberalno-demokratskom portalu, koji polako otklizava u desno, a u vezi uhićenja Tihomira Purde, s obzirom na retoriku koja je u mnogim komentarima korištena, posebno tzv. "ognjištaraca" bilo je za očekivati da će u nečijoj glavi pojaviti se kojekakve ideje, pa i ideje u vezi terorizma odnosno ekstremistička reagiranja. Naravno, ne treba dovoditi u izravnu vezu ovu listu s prijetnjom Predsjedniku, ali u nas je stvoreno ozračje napetosti, rasprave i ponašanja pojedinaca i grupa prelaze granice uobičajenog razmimoilaženja u mišljenjima.
Paket pristigao u hrvatsku ambasadu u Berlinu u ponedjeljak je izoliran, njemačke su službe reagirale brzo i srećom, nije bilo ni ljudskih žrtava ni materijalne štete.
Valja očekivati daljnje detalje istrage, ali i ovo malo što se zna upućuje da se radilo o zastrašivanju Predsjednika pred njegov put u Njemačku. Tri dana dr. Josipović bi trebao biti u prvom posjetu Njemačkoj, od inauguracije u veljači 20l0., i taj bi posjet trebao biti od izuzetnog značaja za rješavanje predpristupnih pregovora i datuma pristupa Hrvatske u EU. Ako se taj susret s visokim njemačkim dužnosnicima, uključujući Angelu Merkel, bude odvijao u sjeni prijetećeg pisma i bombe Josipoviću, zbog PRIJATELJSTVA s predsjednikom Tadićem, onda to nije dobar znak za Hrvatsku.

POVRATAK RETORICI DEVEDESETIH
Povratak retorici devedesetih i širenje straha i nesigurnosti nije dobar znak za nas, psihoza straha među časnim braniteljima, ali sada i među građanima Hrvatske, nanosi veliku štetu svima nama. Javlja se bojazan za sigurnost Predsjednika - očigledno stao je na žulj onima koji više od 20 godina ponavljaju istu mantru, domoljubnu pjesmu koja nije praćena domoljubnim ponašanjem. Mnogo najavljenog u predizbornoj kampanji predsjednik pokušava provesti,, on je taj koji neprekidno upozorava, upućuje, komentira... on je taj koji je u regiji jugoistoka Evrope stekao autoritet, njegova politika pomirenja i okretanja ka vitalnim pitanjima poratnih društava, žestina obračuna s kriminalnim skupinama, otvorenost, jasnoća... uz podršku donijeli su mu i neprijatelje i vjerojatno je i to naopaka logika politike. Svoju mirotvornu politiku platili su glavom, u prošlom stoljeću i Anvar el Sadat(Kairo,l98l.) Jitzhak Rabin,(Tel Aviv, l995.) mnogi koji su, kroz povijest, nosili u rukama maslinovu grančicu.
Niti smo svi mi Purda, niti smo mi svi Josipović, ali dobro je da je što više ljudi na strani - poštivanja zakona, u ratu i u miru...Josipovićevo NE BOJTE SE umirujuće je ne samo za branitelje, poruka je to državnika kojeg stranci, ovih dana Nijemci, čuvaju kao kap vode na dlanu, svjesni da je on činilac stabilnost i jamac demokratskih promjena u Hrvatskoj i neuralgičnoj regiji Evrope..
Oduvijek je bilo lakše pokrenuti mase u rat, nego ih provoditi miru i uvjeriti da je MIR pretpostavka razvoja dviju, nekada zaraćenih zemalja i naroda. Dobro je što posjet Njemačkoj nije otkazan, dobro je da se dr. Josipović neda lako zaplašiti, da pliva dobro i u izvanrednim situacijama.

Želim mu da bude uspješan u ovoj diplomatskoj misiji u Njemačkoj, a onima koji je žele omesti može se samo reći: jedna ručna bomba može zapaliti rat, ali jedna ručna bomba, i ma čije prijeteće pismo neće zaustaviti normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije, kao i ulaz Hrvatske EU. I ne bi trebalo zaboraviti da je atak na Josipovića zapravo atak na najčvršću kariku hrvatskog političkog sustava danas, da je to atak na predsjednika Hrvatske i svih Hrvata, što on jest jer je svojim nastupima to očigledno pokazao.
I vrijeme je da se rješavamo psihologije mase, a najbolje će se to činiti rješavanjem VITALNIH, NAJVITALNIJIH pitanja ove zemlje - od nezaposlenosti do mita i korupcije. To, kao i napadi desničarije na Predsjednika Josipovića, Acu Stankovića, TV voditelja Nu2, zatim Dragu Pilsela, uglednog novinara i teologa, samo zato što se ne slažu s njihovim razmišljanjima nema veze s demokracijom, to je provociranje nedemoktratslkih situacija i dozivanje pravljenja reda na nedemokratski način. Prilog simpatične Maje Sever danas u «Hrvatska uživo» o slučaju stana premijerke iz kojeg je ranije deložirana srpska obitelj Drobac, strastven nastup Drage Pilsela, poruke Miloradu Pupovcu, poruke javnosti da je OTETO PROKLETO, opomena su svim građanima Hrvatske. Rat se ne isplati, on ne može biti pokriće za oko 30 000 deložacija, on mora završiti tako da oštećeni, i na hrvatskoj i na srpskoj strani moraju biti obeštećeni, a dokazanim ratnim zločincima suđeno. Sve su to elementi političke situacije koja je turbulentna i koja obvezuje na razboritost, staloženost,posebno, smirivanje emocija koje proizvode uglavnom oni koji gube privilegije, kojima nije do stabilnosti Hrvatske, niti njene dobrobiti, ali ni njene budućnosti.

ALLES GUTE, HERR PRAESIDENT...
Oni su najbolje lovili u mutežu, i vrijeme je razbistravanja mutnih voda. U Hrvatskoj, u Njemačkoj, svugdje gdje se prelama sudbina ove danas iscrpljene, opljačkane i umorne zemlje.
Neki "Hrvatski Feniks" ne mora pljeskati Josipoviću, ali trebao bi ga poštedjeti pritisaka i ovakve dobrodošlice koja sramoti Hrvatsku. Jer, sjena nije pala smo na neku minornu ekstremističku organizaciju, sjena je pala na brojnu hrvatsku zajednicu u Njemačkoj, na nas koji imamo želju da nam Predsjednik u miru, s punom koncentracijom obavlja dužnost na koju ga je izabrala većina građana Hrvatske.
PravDA je spora, mnogi nisu zadovoljni tempom kojom ona osvaja prostore prava i sloboda, image države gradi se desetljećima i želja mi je, ma koliko opravdane mjere sigurnosti bile, da Predsjednik s manje dugih cijevi oko sebe, uspješno obavi posjet Njemačkoj, da uvjeri Europu, da i pored svih nedoumica. zaslužujemo to 28-mjesto u zajednici europskih naroda i država.
Mir je jedan, ratova je mnogo...Završavam citatom iz Talmuda: «Mir ima istu onu vrijednost za cijeli svijet, što je kvasac ima za kruh.»
Alles Gute, Herr Praesident Josipović...

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

terzo
23.1.2011. 11:26
Ljubo.............; tocno , istinito i prije svega hrabro ,
"u toj odvratnoj političkoj močvari" .
Ljubo R. Weiss
23.1.2011. 5:07
Zahvaljujem svima koji su moj komentar primili s razumijevanjem teme i odobravanjem.
vlad
21.1.2011. 20:40
Pohvala i hvalitelju i hvaljenom.
anakonda
21.1.2011. 20:39
TEŠKO JE PREDSJEDNIKU S OVAKVOM "EKIPOM"

HDZ, ruka koja je svih ovih godina držala taj lanac, je gotov. Sanader je u austrijskom pritvoru, Šeks visi zbog zločina u Osijeku, Kalmeta visi zbog niza afera, Kosorica visi sama od sebe. Ukratko, bojim se da će taj pit bull, ta hrvatska radikalna desnica, uskoro ostati bez ikakvog gazde, a to je najgori mogući scenarij.

Pogotovo u trenutku u kojem nas očekuje gomila stvari koja će tog pit bulla potpuno raspizditi. Pritom ne mislim na slučaj Purda, ili onu bombu poslanu u njemačko veleposlanstvo. Ne mislim ni na slučaj Šeks (za njim, bojim se, nitko neće suzu pustiti). Te stvari su samo uvod u spektakl koji počinje. Ma, zapravo, već je počeo. Haško tužiteljstvo za čelnike Herceg-Bosne traži ukupno 240 godina zatvora, pri čemu ih tretira kao `članove udruženog zločinačkog projekta` na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Uskoro nas očekuju i PRESUDE Gotovini, Čermaku i Markaču. Tužiteljstvo je zatražilo KAZNE od 27 godina za Gotovinu, 23 godine za Markača i 17 godina za Čermaka.

A na kraju i ono najvažnije. Pitanje je trenutka kad će se KRESATI POVLASTICE braniteljima ili barem SKRESATI njihov broj. Koja će se VLADA uhvatiti u KOŠTAC s tim PROBLEMOM, ova ili sljedeća, ne zna se, ali je prilično jasno da će do tog MORATI DOĆI.

Kako će radikalna DESNICA, taj pit bull koji je ostao BEZ GOSPODARA, REAGIRATI na sve ovo, ne znam. Znam samo da se tog pit bulla bojim više od recesije. RECESIJA, naime, NIJE naoružana.
joker
21.1.2011. 1:56
svaki komentar je suvišan!!!
zagreb
20.1.2011. 21:54
Izuzetan čovjek ,humanitarnih namjera ,vođa svih građana ove države ja mislim da je to naš predsjednik,Rijetko u novijoj našoj povjesti netko ima toliko dostojanstva i poštenja.On nam je svjetla budućnosti iako mislim da ta bomba moše imati pozadinu sa istoka . Sav narod i građani ove državo su izabrali pravog predsjednika i mislim da isti nema neprijatelja u hrvatskom narodu te da udba i njezine metode nisu mrtve.
hdznedajboze
20.1.2011. 16:05
Dokaz je to da socijaldemokrati imaju ljude za izlazak iz krize.Šteta što ovakvog predsjednika nismo imali ranije.
ČVARAK
20.1.2011. 12:28
U POTPUNOSTI SE SLAŽEM SA PRETHODNOM KOMENTATOROM .
mastermind
20.1.2011. 9:23
Predsjednik je valjda jedina svijetla točka u toj odvratnoj političkoj močvari...svaka mu čast!


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa