Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Priroda društva

DVD Piromanija

  Davor Suhan/Moja Rijeka           01.09.2017.         1645 pogleda
DVD Piromanija

Za početak priča ide ovako: Profesionalni ste vatrogasac, ali smisao vašeg života nije gašenje požara, nego igranje vatrom. Skupili ste oko sebe mentalno opožarenu ekipu sličnu vama i osnovali vatrogasnu udrugu posebnih namjena i snajperski ciljanog imena - Demokratsko vatrogasno društvo „Piromanija“.

Putujete zajedno okolo i naokolo po cijelome svijetu, bacajući iskre i potpaljujući požare. Bježeći pred vatrenom stihijom, nesretni stanovnici opustošenih mjesta napuštaju svoja ognjišta i odlaze u bijeli svijet u potrazi za novim domom. Kucaju na tuđa vrata, traže i mole za pomoć. I, jednoga dana, stižu tako i do vašeg praga.  

Ovoga puta vi i članovi vaše piromanske udruge iskazujete krajnju humanost. Dajete im privremeni smještaj u vlastitoj kući – jer vi u biti niste loši ljudi, samo ste malo bolesni na mozak i ne možete si pomoći. No sve je dobro dok imate mjesta, ali onda shvatite da kuća postaje tijesna. Polako gubite živce, hvata vas pomalo strah i panično tražite izlaz. Nudite razna vatrogasna rješenja, potiskujući vlastiti osjećaj piromanske krivnje.

U tom trenutku muči vas samo jedno: Što ćete s izbjeglicama? Ne pada vam na pamet da prvo treba vidjet što ćete sa samim sobom. Koliki je učinak vaše dijagnoze u kliničkoj slici piromanskih misija koje se protežu na sva godišnja doba, počevši od Arapskog proljeća.

Na svu sreću to je samo jedna izmišljena vatrogasna prispodoba. Ali sreći brzo dođe kraj kada pogledamo oko sebe i shvatimo da je svijet oko nas, i mi u njemu, identična stvarnost – čista fotokopija.

I zato postavljamo pitanje: Gdje smo mi u svemu tome?

Najprecizniji odgovor je tu gdje jesmo. Znanstveno i školski to otprilike izgleda ovako:

Izbjeglička kriza i sigurnosni rizici i za EU i za Republiku Hrvatsku evidentni su. Ono što je potrebno odnosi se na intenziviranje rasprave u EU, gdje sve članice moraju postupati zajednički i imati zajednički stav jer se zbog aktualne razjedinjenosti ostavlja prostora da se postojeći sustav međunarodne pomoći izbjeglicama naruši….Potrebno je pojačati aktivnosti na diplomatskom i vojnom planu kako bi se podigla razina sigurnosti u državama odakle izbjeglice dolaze. (Tadić, Dragović, Tadić)

Respektirajući znanstvenu teoriju pronalazimo praktično rješenje:

Izbjeglička kriza i sigurnosni rizici i za EU i za Republiku Hrvatsku evidentni su. Ono što je potrebno odnosi se na intenziviranje rasprave u EU, gdje sve članice moraju postupati SAMOSTALNO i imati VLASTITI stav jer se zbog aktualne UJEDINJENOSTI ostavlja prostora da se postojeći sustav međunarodne ODMOĆI izbjeglicama UČVRSTI. Potrebno je SMANJITI aktivnosti na diplomatskom i vojnom planu kako bi se podigla razina sigurnosti u državama odakle izbjeglice dolaze.

Ali to je samo djelić posla. Konačni prekid vatre i trajna uspostava mira na svim morima i kopnima traži radikalnu vatrogasnu zapovijed: Sve mirovne snage Razjedinjenih naroda staviti u beskonačno stanje mirovanja.  

Pustimo ljude i narode neka se mire sami. Prije će se pomiriti i manje će se svađati. A tko pali, neka sam i gasi.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva