Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Europska unija

EK povlači prijedlog uredbe o održivoj uporabi pesticida

  Hina           06.02.2024.         651 pogleda
EK povlači prijedlog uredbe o održivoj uporabi pesticida

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu da će povući prijedlog uredbe o održivoj uporabi pesticida (SUR), koji je naišao na žestoke kritike i da će objaviti novi, “zreliji” prijedlog, što bi trebalo smanjiti nezadovoljstvo poljoprivrednika. Komisija je u lipnju 2022. godine predložila nova pravila za održivu uporabu proizvoda za zaštitu bilja, koja uključuju i uredbu o održivoj uporabi pesticida (SUR). Uredbom je predloženo smanjenje uporabe pesticida za 50 posto do 2030. Prijedlog je dio strategije “od polja do stola”, kojom se namjerava postojeći prehrambeni sustav EU-a usmjeriti prema održivom modelu i doprinijeti postizanju klimatske neutralnosti do 2050.

Zastupnici su dugo radili na formiranju svoga stajališta na temelju kojeg bi pregovarali s Vijećem o konačnom tekstu zakona. Usvojeni su brojni amandmani, između ostaloga da se smanji cilj iz prijedloga Komisije i umjesto 50 posto, da se uporaba pesticida smanji za 35 posto. Na kraju su zastupnici odbacili prijedlog zajedničkog stajališta u studenom 2023.

Ni Vijeće EU-a nije o tome uspjelo dogovoriti zajedničku poziciju. “Komisija je predložila SUR s vrijednim ciljem smanjenja rizika od kemijskih proizvoda za zaštitu bilja, ali taj je prijedlog postao simbol polarizacije, Odbacio ga je Europski parlament, a i u Vijeću je potpuni zastoj i zato ću predložiti kolegiju da povuče ovaj prijedlog”, rekla je von der Leyen u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Von der Leyen je to najavila u okviru rasprave o rezultatima zadnjeg, izvanrednog samita EU-a prošli tjedan u Bruxellesu, koji je bio održan u ozračju prosvjeda europskih poljoprivrednika. Farmeri su s više od tisuća traktora blokirali europsku četvrt u Bruxellesu,  kako bi izvršili pritisak na samit čelnika EU-a da učine više za pomoć poljoprivrednicima koji se žale da nisu dovoljno plaćeni, da su zagušeni porezima i zelenim pravilima te da su suočeni s nelojalnom konkurencijom iz inozemstva.

Najava o povlačenju prijedloga očito je usmjerena na to da umiri poljoprivrednike uoči europskih izbora u lipnju, čije nezadovoljstvo bi mogle iskoristiti populističke stranke radi što boljeg izbornog rezultata. Predsjednica Komisije upozorava da se povlačenjem ovoga prijedloga ne rješava problem, koji i dalje ostaje. “Potrebni su nam dijalog i drukčiji pristup i na temelju toga će Komisija napraviti novi 'puno zreliji' prijedlog”, u čiju će izradu biti uključeni zainteresirane strane”, rekla je von der Leyen.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija