Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Europska unija

EK predlaže da se dopusti uporaba glifosata u sljedećih 10 godina

  Hina           21.09.2023.         1400 pogleda
EK predlaže da se dopusti uporaba glifosata u sljedećih 10 godina

Europska komisija je u srijedu predložila da se produlji dozvola za uporabu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svijetu,  za sljedećih 10 godina. Prethodna dozvola je istekla u prosincu prošle godine, ali je privremeno produljena za godinu dana dok se ne objavi izvješće Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), koja je u srpnju ocijenila da nema razloga da se ne nastavi s uporabom glifosata s obzirom da nisu pronađene kritične točke za zdravlje ljudi i okoliš. Komisija predlaže da se dozvola produlji do 15. prosinca 2033. godine, uz nekoliko uvjeta za korištenje glifosata. Između ostaloga, da se oko mjesta prskanja glifosata uspostavi zaštitni pojas od pet do deset metara, kako bi se smanjila opasnost da se ne poprskaju druge biljke.

Isto tako, trebat će posebnu pozornost posvetiti zaštiti podzemnih voda, kao i sigurnosti potrošača u slučaju moguće izloženosti ostacima herbicida u usjevima s polja na kojima je prethodnih godina korišten glifosat. Također će trebati uvesti mjere za zaštitu sisavaca biljojeda. Uporaba glifosata je vrlo kontroverzna. Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra da je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude s čime se ne slažu Europska agencija za sigurnost hrane, Europska agencija za kemikalije te nacionalna tijela država članica Europske unije.  S druge strane, agrokemijska industrija se snažno zauzima za nastavak uporabe glifosata.

O predloženoj uredbi raspravljat će države članice u petak, a odluka bi trebala biti donesena 13. listopada. Za prihvaćanje predložene uredbe potrebna je kvalificirana većina, to jest 15 od 27 država članica koje imaju najmanje 65 posto ukupnog stanovništva EU-a.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija