Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zdravlje

EK preporučuje veću procijepljenost protiv virusa koji izazivaju rak

  Hina           01.02.2024.         895 pogleda
EK preporučuje veću procijepljenost protiv virusa koji izazivaju rak

Europska komisija je u srijedu preporučila državama članicama da pojačaju cijepljepenje dvama ključnim cjepivima kojima se mogu spriječiti virusne infekcije koje mogu dovesti do raka. Riječ je o cjepivu protiv  humanog papilomavirusa (HPV) i virusa hepatitisa B (HBV). Preporuka je dio europskog plana za borbu protiv raka, ključnog stupa europske zdravstvene unije. Procjenjuje se da se oko 40 posto slučajeva raka u EU-u može spriječiti. Međutim, prema danas objavljenom novom izvješću, samo je oko 5 posto ukupnih rashoda za zdravstvo 2021. bilo namijenjeno prevenciji u državama članicama EU-a.

“Spriječiti je uvijek bolje nego liječiti. Svake se godine u EU-u od raka vrata maternice izgubi gotovo 14.000 života, a prijavljeno je više od 16.000 novih infekcija hepatitisom B”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides. Dodala je da sigurna i učinkovita cjepiva pružaju povijesnu priliku za iskorijenjivanje raka vrata maternice i drugih vrsta raka uzrokovanih tim virusima.

Kako bi se eliminirao rak vrata maternice i drugi oblici raka uzrokovani HPV-om, kao što su određeni oblici raka glave i vrata te drugi oblici anogenitalnog raka, u europskom planu za borbu protiv raka utvrđen je cilj da države članice do 2030. dosegnu stopu procijepljenosti od 90 posto protiv HPV-a za djevojčice i znatno povećaju cijepljenje dječaka.

Planom za borbu protiv raka nastoji se osigurati i pristup cijepljenju protiv HBV-a, posebno radi sprečavanja raka jetre. Ta su cjepiva ključna za zaštitu javnog zdravlja i podupiranje otpornih zdravstvenih sustava, navodi Komisija. Da bi se dostigao zacrtani cilj preostalo je još mnogo posla jer u većem broju država članica procijepljenost znatno manje od 50 posto procijepljenosti protiv HPV-a za djevojčice, dok za dječake postoji vrlo ograničeni podaci. Također nedostaju podaci  o stopama cijepljenja protiv HBV-a, navodi Komisija.

Kako bi se popravilo stanje, Komisija između ostaloga preporučuje zemljama članicama da osiguraju besplatno cijepljenje ili povrat troškova, olakšaju pristup cijepljenju  posebno ciljanim skupinama i ranjivim ili visokorizičnim populacijama. Također se predlaže da države članice u svoje nacionalne planove za borbu protiv raka uključe cijepljenje. Isto tako se preporučuje bolja komunikacija radi suzbijanja pogrešnih informacija i dezinformacija.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje