Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Dossier: Tolušić

Ekipa Provjerenog u Čađavici istražila tko stoji iza tvrtki Cestogradnja i Megamont kojima je, prema sumnjama USKOK-a, pogodovao Tomislav Tolušić

  Provjereno/Nova TV           28.02.2022.         4568 pogleda
Ekipa Provjerenog u Čađavici istražila tko stoji iza tvrtki Cestogradnja i Megamont kojima je, prema sumnjama USKOK-a, pogodovao Tomislav Tolušić

U općinu Čađavica, udaljenu oko 2 i pol sata od Zagreba, ekipa Provjerenog stigla je svega nekoliko tjedana nakon što su ondje otkrivene  manipulacije s dodjelom zemljišta. Automobil zaustavljaju pred tvrtkom Megamont i traže vlasnika Petra Rončevića. Radnik nema komentara, a na telefonski poziv se ne javlja ni Rončević ni njegov otac Mirko Rončević - načelnik općine iz redova HDZ-a.

Odlaze do druge tvrtke koja se spominje u najnovijoj aferi koja trese Vladu jače nego ikada. Riječ je o tvrtki Cestogradnja iza koje stoje Mario i Goran Koić. Radnica govori da su na dobrom mjestu, ali da nema nikoga i da ne zna ništa. Jednog od vlasnika ne mogu dobiti jer on već odslužuje zatvorsku kaznu zbog toga što je skrivio prometnu nesreću. Vozio je, naime, pijan i usmrtio vozača traktora.

"Čisti kriminal koji je prevršio svaku mjeru"

USKOK sumnja da je bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pogodovao da se i Cestogradnji i Megamontu dodijele potpore od skoro 200.000 kuna.

"Mislim da je to čisti kriminal koji je prevršio svaku mjeru i za svaku osudu", kazao je Josip Đakovac iz Čađavice.

"Nevjerojatno da mi ne možemo u ovako malim sredinama živjeti normalno, da je to sve mito, korupcija, dogovori, posredovanja", navodi Branko Karamarković iz istog mjesta.

Mirko Rončević upravlja Čađavicom dva desetljeća

Mirko Rončević upravlja općinom Čađavica puna dva desetljeća. A prije četiri godine njegov je sin odlučio otvoriti tvrtku. Nije imao niti 30 godina tada, već za godinu dana milijunski promet u tvrtki. Dobre poslovne politike ili dobre veze? Izvori Provjerenog kažu da je riječ o ovome drugome, odnosno da se radi o korupciji i politici.

Materijal iz tvrtke načelnikova sina druge su tvrtke bile premorane kupovati, kažu. I nije samo taj dogovor oko materijala postojao, već i da tvrtke moraju dati određeni postotak ljudima na političkim pozicijama kako bi dobile određeni javni posao.

Kazali su da je jedna od tih tvrtki Građevinarstvo Horvat. U javnosti je postala poznata nakon gradnje kuće Tomislava Tolušića. Njen vlasnik Tomislav Horvat u telefonskom razgovoru je demantirao postotak koji je morao dati od javnog posla i da je morao kupovati materijal u tvrtki načelnikova sina.

Na kući Tomislava Tolušića radila je i Cestogradnja iz afere s potporama. "Firma Horvat je gradila istovremeno Dom zdravlja u Čađavici i paralelno s tom izgradnjom je gradila Tolušićevu kuću u Virovitici", navodi Đakovac.

Koići dobri s načelnikom općine

Cestogradnja godinama obavlja niz javnih poslova. Izvori Provjerenog kažu da su Koići dobri prijatelji s načelnikom općine.

"Osobno sam prisustvovao gdje je gospodin Mario Koić bio na privatnim feštama uz načelnika. Drugi dan su u Općini objavili video kako je sklopljen posao za izgradnju nogostupa po svim selima gdje je gradila njegova tvrtka nogostupe i sve", navodi izvor.

Cestogradnja je gradila i dječji vrtić za koji lokalni političari drže da je preplaćen. "U isto vrijeme kad se radi vrtić u Čađavici, istovremeno se gradi kuća sina načelnika općine Rončevića i on ima u biti potpuno neprikosnoveno vlast u cijeloj Čađavici. Od udruga, od zapošljavanja u školi, od zapošljavanja u županiji", navodi Josip Rastija iz Čađavice.

Pogledajte prilog iz emisije "Provjereno" Nove TV

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Tolušić