Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Europska unija

Europska komisija želi da se jasno označavaju sadržaji kreirani umjetnom inteligencijom

  Hina           05.06.2023.         2269 pogleda
Europska komisija želi da se jasno označavaju sadržaji kreirani umjetnom inteligencijom

Internetske platforme trebale bi jasno označavati sadržaje kreirane umjetnom inteligencijom kako bi se smanjila mogućnost širenja dezinformacija, izjavila je u ponedjeljak potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova. “Želimo da online platforme označavaju sadržaj kreiran umjetnom inteligencijom na takav način da normalan korisnik jasno vidi da određeni tekstualni, slikovni ili video sadržaj nije stvorio čovjek", rekla  je Jourova nakon sastanka radne skupine zadužene za borbu protiv dezinformacija pomoću umjetne inteligencije.

Jourova je rekla da nove tehnologije umjetne inteligencije mogu biti korisne i pridonijeti povećanju učinkovitosti i stvaranju kreativnog sadržaja, ali i da je to povezano s opasnostima. “One donose nove rizike i mogu imati negativne posljedice za društvo, između ostalog u području širenja dezinformacija", rekla je Jourova te pozvala 44 internetske platforme koje su prihvatile kodeks ponašanja da poduzmu nešto po pitanju umjetne inteligencije. Primjerice, tako da uvedu tehnološka rješenja za prepoznavanje i jasno označavanje takvog sadržaja.

Jourova je izrazila žaljenje što je društvena mreža Twitter istupila od kodeksa dobrog ponašanja i umjesto toga izabrala konfrontaciju. "Mislimo da je Twitter pogriješio što je izabrao konfrontaciju”, rekla je Jourova.

Osim dobrovoljnog sudjelovanja u kodeksu ponašanja, borba protiv dezinformacija postat će zakonska obveza u okviru Akta o digitalnim uslugama, koji stupa na snagu 25. kolovoza. “Kodeks je dobrovoljan, ali nemojte se zavaravati, napuštanjem kodeksa Twitter će biti pažljivije praćen kako i u kojoj mjeri se pridržava Akta o digitalnim uslugama”, rekla je potpredsjednica Komisije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija