Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Europska unija

Europski izbori 2024. - 12 zemalja dijeli 15 dodatnih zastupničkih mjesta

  Hina           15.09.2023.         570 pogleda
Europski izbori 2024. - 12 zemalja dijeli 15 dodatnih zastupničkih mjesta

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su odobrili dodatnih 15 zastupničkih mjesta koja će nakon europskih izbora 2024. podijeliti 12 članica.  Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odobrili odluku Europskog vijeća o povećanju zastupničkih mjesta za sljedeći saziv Europskog parlamenta sa 705 na 720, objavio je Europski parlament. Po dva dodatna zastupnika dobit će Francuska, Španjolska i Nizozemska, po jednog Austrija, Danska, Belgija, Poljska, Finska, Slovačka, Irska, Slovenija i Latvija.

Sljedeći europski izbori (6. – 9. lipnja 2024.) održat će se s novim brojem zastupničkih mjesta u Parlamentu. Austrija će tako ubuduće raspolagati s ukupno 20 mandata, Belgija 22, Danska 15, Finska 15, Francuska 81, Irska 14, Latvija 9, Nizozemska 31, Poljska 53, Slovačka 15, Slovenija 9, a Španjolska 61. Sastav Europskog parlamenta određuje se prije izbora u skladu s načelima utvrđenima u Ugovorima EU-a i na temelju posljednjih demografskih podataka (tj. maksimalno 750 zastupnika plus predsjednik/ca Parlamenta; najmanje 6 mandata po državi članici i najviše 96, prema načelu „degresivne proporcionalnosti”).

Prijedlog Europskog vijeća temelji se na izvješću Parlamenta iz lipnja 2023. kojim je započet proces potaknut demografskim promjenama u EU-u nakon europskih izbora 2019. Parlament je s 515 glasova za, 74 protiv i 44 suzdržanih podržao zakonodavnu odluku. Tijekom rasprave koja je prethodila glasanju, zastupnici su kritizirali pokušaj utjecaja Europskog vijeća na proračunske funkcije Parlamenta te su ponovili da je Parlament neovisan. Suizvjestitelji su izrazili žaljenje što Europsko vijeće nije odmah izvijestilo Parlament kako namjerava odstupiti od prvotnog prijedloga o ukupnom broju mandata, ali i o odluci o paneuropskoj izbornoj jedinici, izvijestio je Europski parlament.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija