Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Novinarstvo i mediji

Europski parlament želi odvratiti moćnike od strateških tužbi protiv novinara

  Hina           12.07.2023.         2033 pogleda
Europski parlament želi odvratiti moćnike od strateških tužbi protiv novinara

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su u utorak svoje stajalište za pregovore s Vijećem EU-a o pravilima protiv ušutkavanja i financijskog iscrpljivanja novinara i aktivista preko SLAPP tužbi. Eurozastupnici su s 498 glasova za, 33 protiv i 105 suzdržanih usvojili pregovaračko stajalište o novim pravilima za zaštitu novinara, medijskih organizacija, boraca za ljudska prava, aktivista, istraživača i umjetnika od strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja (SLAPP).

Izvjestitelj, socijaldemokrat Tiemo Wolken rekao je u ponedjeljak da Europski parlament ovim stajalištem šalje poruku da će "rad svih novinara i novinarki u Europskoj uniji biti zaštićen", a povjerenica Europske komisije Vera Jourova poručila je da se vrijeme i resursi novinara i aktivista trebaju trošiti na "zaštitu zdravlja demokracije", umjesto na zlonamjerne sudske postupke.

Europski parlament založio se za primjenu novih pravila i u prekograničnim slučajevima kad se tužitelj, tuženik i sud ne nalaze u istoj zemlji ili kad je čin javnog sudjelovanja, primjerice članak, videozapis ili umjetničko djelo, od važnosti za više država članica.

Tužbe za klevetu mogle bi se podnijeti samo sudu u matičnoj zemlji tuženika, dok države članice ne bi trebale priznavati presude trećih zemalja u SLAPP tužbama protiv pojedinaca i poduzeća koji borave ili imaju poslovni nastan na njihovu državnom području.  Mjere zaštite predviđaju mogućnost traženja ranog odbacivanja tužbi, a u tom slučaju bi tužitelj trebao dokazivati osnovanost tužbe. Troškovi postupka pali bi na tužitelja, a osoba protiv koje je pokrenut postupak mogla bi tražiti naknadu za štetu.

To je ambicioznije stajalište u odnosu na ono koje je usvojilo Vijeće EU-a, pogotovo u pogledu naknade troškova i štete. Parlament i Vijeće EU-a sada mogu započeti pregovore na temelju svojih usvojenih stajališta.  Europski parlament upozorio je na porast SLAPP tužbi u EU-u još u rezoluciji 2021. godine, a Komisija je godinu dana poslije iznijela prijedlog za zaštitu novinara, medijskih kuća i aktivista od pravnog uznemiravanja.

To pitanje aktualiziralo se nakon ubojstva Daphne Caruane Galizije. Malteška istraživačka novinarka bila je žrtva više od 40 tužbi prije nego što je postala i žrtva ubojstva u listopadu 2017. godine. Prema podacima Koalicije protiv SLAPP tužbi u Europi (CASE), Malta po tom pitanju stoji najlošije među članicama EU-a.

SLAPP tužbe postaju sve veći problem i za Hrvatsku. Komisija je u godišnjem izvješću o vladavini prava u Hrvatskoj navela da su poduzeti "tek neki koraci" glede SLAPP tužbi i da to "ostaje značajan problem koji utječe na profesionalno okruženje novinara". HND je prošle godine predstavio rezultate ankete prema kojima je u Hrvatskoj bila aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara za povredu ugleda i časti u kojima tužitelji potražuju gotovo 77,4 milijuna kuna.

U raspravi održanoj u ponedjeljak na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu predstavnici desnih klubova zamjerili su što prijedlog obuhvaća i zaštitu aktivista i nevladinih organizacija, te upozorili da bi rano odbacivanje tužbi moglo narušiti prava oštećenih.

Gilles Lebreton je, govoreći u ime desnog kluba Identitet i demokracija, ustvrdio da je "krug osoba koje treba štititi pretjerano proširen na NVO aktiviste". "Nisam uvjeren da su nevladine organizacije jednako ranjive kao novinari" rekao je i kao primjer spomenuo milijardera Georgea Soroša koji financijski podupire niz nevladinih organizacija.

Cristian Terhes je ispred Europskih konzervativaca i reformista načelno podržao prijedlog ali je ustvrdio da će "rano odbacivanje slučaja na početku sudskog procesa, samo zato što novinar tvrdi da je riječ o SLAPP-u, a da sudac zapravo ne provjeri meritum slučaja, stvoriti opasan presedan koji će potkopati vjerodostojnost tiska, kao i ugroziti prava bilo koje osobe da brani svoja prava na dobar ugled".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji