Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Ekologija

"Fosilna industrija besramno koristi platforme za prikrivanje svoga utjecaja"

  Hina           21.09.2022.         343 pogleda
"Fosilna industrija besramno koristi platforme za prikrivanje svoga utjecaja"

Greenpeace je predstavio rezultate istraživanja koji, kako kažu, otkrivaju besramnu upotrebu društvenih mreža velikih automobilskih marki i prometnih tvrtki za prikrivanje klimatske krize, kojim je ojačao svoje ranije zahtjeve za zabranom oglašavanje i sponzorstva fosilnih goriva u Europskoj uniji.

Istraživanje „Tri nijanse greenwashinga“ provelo je Sveučilište Harvard po narudžbi nizozemskog Greenpeace i najtemeljitija je ocjena aktualne upotrebe greenwashinga tvrtki povezanih s fosilnim gorivima na Twitteru, Instagramu, Facebooku, TikToku i YouTubeu, odnosno lažnog samoprikazivanja okolišno štetnih gospodarskih subjekata, priopćio je u srijedu Greenpeace u Zagrebu.

Samo zanemariva šačica objava izravno je spominjala klimatske promjene, unatoč rekordno vrućem ljetu u Europi, a čak dvije trećine objava naftnih, automobilskih i zrakoplovnih kompanija na društvenim mrežama predstavilo je svoje poslove kao „zelene inovacije“, premda  su to zapravo različite vrste greenwashinga.

Također, jedna od pet takvih tvrtki objavljuje razne sportske, modne i društvene teme kako bi odvratila pozornost od temeljnih poslovnih uloga i odgovornosti tvrtke, dok su na različite načine koristile slike prirode, žena, nebijelaca, mladih, stručnjaka, sportaša i slavnih osoba kako bi pojačale svoje greenwashing poruke.

Samo jedan od pet "zelenih" oglasa za automobile prodavao je proizvod, ostali su prvenstveno služili za predstavljanje marke kao zelene, u čemu su automobilske marke bile dvostruko aktivnije na društvenim mrežama od zrakoplovnih i četiri puta aktivnije od naftnih i plinskih kompanija, kaže se.

Društveni mediji dosegnuli su novu granicu klimatskih prijevara i zavlačenja. Naši rezultati pokazuju da su, dok je Europa proživljavala svoje najtoplije ljeto, neke od kompanija koje su najodgovornije za globalno zagrijavanje šutjele na društvenim mrežama o klimatskoj krizi, i umjesto toga se predstavljale kao zelene, inovativne i dobrotvorne marke, kazao je znanstveni suradnik na Odsjeku za povijest znanosti na Sveučilištu Harvard i glavni autor istraživanja Geoffrey Supran i dodao da je to evolucija taktike kojom je duhanska industrija desetljećima uspješno blokirala regulaciju svojih smrtonosnih proizvoda.

Aktivistica Greenpeaceove kampanje za klimu i energiju u EU Silvia Pastorelli kazala je da je jedno od najvećih iznenađenja toga istraživanja otkriće da europska naftna, automobilska i zrakoplovna industrija na društvenim mrežama suptilno prisvajaju prirodne ljepote i skrivaju svoju ulogu u klimatskoj krizi.

Ovo je sustavno nastojanje greenwashinga koje zahtijeva zakonsku zabranu svih reklama i sponzorstava fosilnih goriva diljem Europe, baš kao što se dogodilo s duhanom, kazala je.

Viša voditeljica kampanje Greenpeacea Amina Adebisi Odofin smatra da poruke takve vrste omogućuju povećavanje prodaje proizvoda koji uništavaju klimu, kao i da potiču međunarodne sukobe i kršenja ljudskih prava diljem svijeta.

Ako se ozbiljno želimo uhvatiti u koštac s klimatskom krizom, trebamo zabraniti oglašavanja fosilnih goriva, zaključila je Amina Adebisi Odofin.

Istraživanje je analiziralo 2325 objava između 1. lipnja i 31. srpnja 2022. s 375 računa na pet platformi 12 najvećih marki automobila, 5 najvećih zrakoplovnih kompanija i 5 najvećih kompanija za fosilna goriva, a proveli su ga istraživač s Harvarda Geoffrey Supran i računalni znanstvenici s Algorithmic Institut za transparentnost.

Prošle godine, Greenpeace EU i drugih 40 organizacija pokrenuli su peticiju Europske građanske inicijative (ECI) kojom su pozvali na novi zakon sličan duhanskom, koji zabranjuje oglašavanje i sponzorstvo fosilnih goriva u Europskoj uniji.

Po prvi put ove godine, Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) identificirao je ulogu odnosa s javnošću i oglašavanja u raspirivanju klimatske krize, dok su stotine znanstvenika potpisale pismo pozivajući agencije za odnose s javnošću i oglašavanje da prestanu raditi s fosilnim gorivima tvrtke i širenje klimatskih dezinformacija, kaže se u priopćenju  Greenpeaca.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija