Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Fra Ma Fu

Franjo Fuis i Bruno Szüts na Festivalu Projekt Ilica: Q’ART u Zagrebu

  vn           17.09.2023.         604 pogleda
Franjo Fuis i Bruno Szüts na Festivalu Projekt Ilica: Q’ART u Zagrebu

U organizaciji Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu, okviru Projekta Ilica: Q’ART  danas će (nedjelja 17. rujna u 12 sati) u prostorijama Društva (Ilica 43) biti otvorene dvije zložbe Franjo Fuis: Od stripa do kazališta i filma i nazad i Izložbe fotografija Brune Szütsa Protagonsti zagrebačkih ulica. Prva je izložba nastala u produkciji Sinko Institita iz Virovitice i Fra Ma Fu festivala, a druga produkciji zagrebačke galerije Kaj. Obje su bile izložene na izdanjima Fra Ma Fu festivala u Virovitici, Fažani i Daruvaru.

Franjo Fuis (Virovitica,1908. - Plitvice,1943.) hrvatski je novinar, fotograf, scenarist i književnik. 
Prekinuvši 1921. školovanje u Virovitici, pridružio se cirkuskoj družini i s njom je obišao Bugarsku, Tursku i Grčku. U Ratnoj mornarici je od 1927.godine, završio je pilotsku školu u Divuljama i radiotelegrafski tečaj u Šibeniku. Napustio vojsku i od 1934. bavio se novinarstvom u Novostima. Jedan od najpoznatijih hrvatskih reportera 1930-ih. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke. Posebno su ostale zapažene njegove socijalne reportaže o zagrebačkoj sirotinji i podzemlju u serijama Niz strminu bijede (1935) i Hotel Slama (1937). Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, jedan je od začetnika moderne reporterske fotografije u nas. 
 
Izložbu 'Franjo Fuis: Od stripa do kazališta i filma i nazad'  postavio je kustos Veljko Krulčić kao dio Fra Ma Fu festivala. Izložba predstavlja Fuisovo djelovanje kao strip-scenarista i urednika u razdoblju od 1936. do 1943. godine. Na jednom se mjestu dokumentirao cjeloviti doprinos i stvaralaštvo Franje Fuisa na području stripa gdje se pojavljivao u ulogama scenarista stripova za Andriju Maurovića, Ferdu Bisa, ali i za Waltera Neugebauera, Josipa Soldu, Zadra i druge; zatim urednika strip-izdanja (Mickey Strip, Čarobni sag); strip-poduzetnika (izdavač serije strip-sveski Posljednja pustolovina Starog Mačka); autora prve „škole stripa“ u Hrvatskoj (u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji) te, naposljetku, pisca pripovijedaka i romana prema kojima su kasnije nastali stripovi (Kugina jahta, Velika glad u plemenu Gula-Gula, Brod bez kompasa, Mrtvačka trojka).
 
Izložba obuhvaća i djelovanje Franje Fuisa kao dramatičara (autora kazališnog komada 'U ime čovječanstva' napisanog 1941.  a izvedenog 1979. godine pod nazivom 'Život na dražbi' ) te kao strastvenog „filmaša“, suradnika Hrvatskog slikopisa i nesuđenog redatelja prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma (Zakon rieke).
 
Bruno Szuts  'Protagonsti zagrebačkih ulica'
 
Fotografije Brune Szütsa nastale su 1983. godine, po uzoru na one koje je snimao Franjo Fuis. Ciklus prikazuje izuzetno siromašnu obitelj iz Mesničke ulice. Predstavlja ih kao ljude koji žive sa svojim obiteljima, ljude koje je život doveo u situaciju da ovise o kapima tuđe milosti. Unatoč tomu, oni poziraju pred Szütsovom kamerom prilično veselo, odavajući dojam lakoće življenja, koja kao da se utjelovila u rasplesanoj  i razigranoj djevojčici iz te obitelji čija igra nalazi svoje mjesto između oronulih zidova kućnog dvorišta.
 
Bruno Szüts rođen je 1959. u Zagrebu gdje je diplomirao na Veterinarskom fakultetu 1988. godine. Od ranih 1970-ih bavi se fotografijom. Dosad je održao četiri samostalne izložbe i sudjelovao na brojnim skupnim
 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fra Ma Fu