Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Gdje će biti smješteni korisnici obiteljskih domova kojima je zabranjen rad?

  ugp           30.10.2021.         475 pogleda
Gdje će biti smješteni korisnici obiteljskih domova kojima je zabranjen rad?

Udrugu Glas poduzetnika i Odbor za socijalnu skrb sa smještajem zanima što će se dogoditi s korisnicima obiteljskih domova koji nemaju dozvole za rad i što će biti nakon transformacije obiteljskih domova koju predlaže novi Zakon o socijalnoj skrbi. Naime, u Stupniku su nadležne službe izdale zabranu rada za dva obiteljska doma za starije i nemoćne osobe, no oni i dalje rade unatoč tome što nemaju kvalitetnu uslugu i ne zadovoljavaju minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga. Također, treba napomenuti kako su oba obiteljska doma u vlasništvu iste osobe, iako zakon nalaže da poslovanje obiteljskog doma nije moguće obavljati u dva ili više odvojenih objekata, već isključivo u jednom objektu u kojem živi obitelj predstavnika doma.

Osim toga, treba spomenuti kako je vlasnica obiteljskih domova osnovala tvrtku u svibnju 2020. godine, te je u nekoliko navrata podnijela zahtjev za izdavanje rješenja o utvrđivanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalne usluge smještaja za ta dva obiteljska doma, ali uvjeti nisu bili zadovoljavajući pa je zahtjev odbijen. Naglašavamo da ni u kojem slučaju ne podržavamo rad domova koji nemaju dozvolu za rad i rad domova koji nikada tu dozvolu nisu ni dobili, ali smatramo problematičnom činjenicu da Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nije navelo gdje će korisnici tih domova biti premješteni. Od samog osnivanja Odbora za socijalnu skrb sa smještajem udruga Glas poduzetnika stavlja u svoj fokus upravo korisnike i kvalitetu smještaja u domovima, neovisno kojega tipa.

Također, ovim putem želimo upozoriti na transformacije obiteljskih domova koje su predložene novim Zakonom o socijalnoj skrbi. Takozvanom transformacijom izgubit će se minimalno pola od ukupnog broja smještajnih kapaciteta, a trenutno je otprilike 9000 ljudi smješteno u legalnim obiteljskim domovima, dok procjenjujemo da u ilegalnim obiteljskim domovima boravi još 3000 ljudi. Možemo tako kao posljedicu očekivati porast broja ilegalnih smještaja, a udruga Glas poduzetnika, kao što smo već naveli, ne podržava rad na crno te smatra da, ukoliko postoje obiteljski domovi koji rade suprotno zakonu, njih onda treba pronaći i zatvoriti. Budući da se u ovom slučaju radi o najosjetljivijoj populaciji koja će odredbama novog zakona izgubiti svoj dom, smatramo kako je neophodno da se nadležno ministarstvo izjasni i pronađe adekvatnije rješenje. Mišljenja smo da novi zakon ne donosi apsolutno ništa pozitivno po pitanju obiteljskih domova, te stoga predlažemo da se napravi novi Zakon o socijalnoj skrbi, kojega bi

izradili stručnjaci i koji bi zaista u obzir uzeo dobrobit starijih i nemoćnih osoba.

“Iz svega navedenog, ne možemo iščitati da je nadležno Ministarstvo izmijestilo korisnike, te ih ovim putem pozivamo da se očituju po tom pitanju. Smatramo da nije problem zatvoriti obiteljski dom koji evidentno nema kvalitetnu uslugu, no pojavljuje se problem sa smještajem korisnika obiteljskih domova. Nadalje, prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi također će dovesti do gubitka smještajnih kapaciteta u obiteljskim domovima te predlažemo da novi zakon izrade stručnjaci koji bi zaista pomogao ljudim", rekao je Marijan Sarkotić, koordinator Odbora za socijalnu skrb sa smještajem udruge Glas poduzetnika.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo