Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Virkas

GLEDAT ĆEMO NA VIRKASU: Bunjevački blues, Hrvatsko kazalište Pečuh

  Goran Gazdek           06.03.2020.         1155 pogleda
GLEDAT ĆEMO NA VIRKASU: Bunjevački blues, Hrvatsko kazalište Pečuh

Večeras (petak, 6. ožujka u 19:30), pretposljedneg dana ovogodišnjeg Virkasa, Hrvatsko kazalište u Pečuhu odigrat će predstavu Tomislava Žigmanova, Bunjevački blues - saga o svitu koi nestaje u režiji Slavena Vidakovića.

Adaptacija i dramatizacija proznoga teksta Prid svitim - saga o svitu koji nestaje nazvana je Bunjevački blues – bunjevački jer je u fokus stavljena skupina Hrvata Bunjevaca, a blues jer taj glazbeni izričaj najčešće govori o tragikama, nesrećama, propadanjima, čežnjama, prkosima, otporima…

Djelo hrvatskog književnika iz Vojvodine Tomislava Žigmanova liči na svojevrsnu sagu o Bunjevcima. Saga o svijetu koji nestaje ispričana je uvjerljivim jezikom, a mala povijest naroda pri tome ne poriče osobne iskonske ruralne ili varoške korijene. Afirmativan odnos prema tradiciji (opis bunjevačkih običaja, pjesme, narodni izrazi), boravak u zavičaju kao prostoru egzistencijalnog ,,užića“, sentimentalnost duše koja izvire iz gotovo svakoga dramskoga prizora, okvir su kroz koji autor ispisuje rečenice pune pritajene strastvenosti i didaktičnosti.

Priče su to o mogućim i nemogućim ljubavima, sramu, tuzi, nostalgiji i pamćenju. One govore o tome što znači biti drugačiji. To su zapravo priče o hrvatskome narodu koji se bori sa zaboravom i koji iznova ocrtava konture svoje razbaštinjene povijesti.

Autor teksta Tomislav Žigmanov kaže da je u Bluesu iznijeta na vidjelo tragika običnog čovjeka Bačke, Hrvata Bunjevca koji je, ne svojom krivnjom, često bio u situacijama trpjeti nevolje, uslijed slomova velikih povijesnih preokreta i ideologija, ali i obiteljskih nesreća.

»Tekst nije lako bilo prikazati na sceni, to je zbroj od desetak monologa, koji se na kraju razrješuju kroz jedan dijalog. Redatelj je uspio te krhotine sudbina spojiti u koliko-toliko jednu povezanu cjelinu koja je onda svima nama govorila iz različitih vizura tih sudbinskih narativa o jednom kaleidoskopu toga bunjevačkog svijeta. Osnovna poruka, bez obzira na patinu i težinu, jest da se naš čovjek nije dao, ići naprijed karakterizira našeg čovjeka, biti uz ono što jest, i u individualnom životu ne miriti se, i u procesima društva, i s vlastitim zakinutostima. Sebe smo prikazali onako kako treba, suvereno i svečano s našim slabostima ali i s našim veličinama. Da mi u Subotici imamo naše kazalište i da u tom kazalištu bolje možemo iskomunicirati sebe, vjerujem mnogo bismo više bili postigli. Mi moramo u kulturnim praksama, i u Mađarskoj i kod nas u Srbiji, biti suvremeni. I onda možemo puno vedriji ići naprijed«, izjavio je Žigmanov listu Hrvatska riječ iz Subitice.

U predstavi igraju Rafael Arčon, Eva Polgar, Dejan Fajfer, Maja Lučić, Čarna Kršul, Goran Smoljanović i Dejan Fajfer. 

U Hrvatskom kazalištu Pečuh predstava je premijerno izvedena 9. siječnja ove godine. 

Bunjevački blues – saga o svitu koji nestaje još je 2013. igrala zagrebačka Glumačka družina Histrion u  dramatiziciji danas pokojnog glumca Vlatka Dulića, a po njegovoj dramatizaciji rađena je i u Pečuhu.

Više o predstavi na službenim stranicama Hrvatskog kazališta Pečuh

Kazalište Virovitica i Hrvatsko kazalište iz Pečuha vrlo uspješno surađuju surađuju već godinama uzajamnim gostovanjima ili koprodukcijama. Predstava Dobar, loš i krakati izvedena u okviru programa Virkas plus 2016. dobila najveću ocijenu publike u proglašena Najslađom predstavom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ernest Berec
8.3.2020. 13:33
Žao mi je što neke od ovih predstava nisam u mogućnosti pogledati, no ne sumnjam u njihovu kvalitetu. Šteta je što Virovitićani koji prate VIRKAS ne prokumentiraju predstave i na društvenim mrežama.
Usput na ovaj način želim pozdraviti cijelu ekipu predstave Bunjevački blues a posebno pozdrav dragom prijatelju Rafaelu Arčonu.


Još iz kategorije Virkas