Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Virkas

Gledat ćemo na Virkasu: Komšiluk naglavačke Kazališta Virovitica i Kazališta Zorin dom Karlovac

  vn           05.02.2019.         2773 pogleda
Gledat ćemo na Virkasu: Komšiluk naglavačke Kazališta Virovitica i Kazališta Zorin dom Karlovac

Ovogodišnji Virkas počinje premijerom predstave Komšiluk naglavačke Nine Mitrović u režiji Darija Harjačeka,  Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac. Predstava je na rasporedu subotu 9. veljače u 19:30 sati.

Crnohumorna drama počinje s Huklijom koji stoji na krovu nebodera, neodlučan u svojim nakanama: skočiti ili ne skočiti? (Ne)srećom, Bog odlučuje umjesto njega, objašnjava nam Huklija u svojem monologu-prologu, te ga s leđa gurne preko ruba krova. Padajući, Huklija svjedoči privatnim sukobima i nedaćama u stanovima zgrade koju je osobno sagradio, kat po kat, a u tom mu se slobodnom padu, sukladno Murphyjevom zakonu mnogo više nego zakonima fizike, ubrzo pridružuju i ostali „letači“.

Nina Mitrović zasigurno je jedno od najizvođenijih imena među hrvatskim dramatičarima i dramatičarkama, i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Njezina hit predstava Kako život, u produkciji zagrebačkog Kazališta Moruzgva, u dvije je protekle sezone polučila ogroman uspjeh kod publike i kritike podjednako, a imala ju je prilike vidjeti i virovitička publika.

Dramaturginja Katarina Pejović o predstavi je napisala:

"Rijetki su tekstovi u vrhu suvremene hrvatske dramatike poput Komšiluka naglavačke Nine Mitrović: crna komedija u nadrealnom ključu kroz koju se prepliću apsurd i nemilosrdna dijagnoza hrvatskog društvenog bića i kolektivnog nesvjesnog. U njezinom theatrum mundi smještenom u 22-katni neboder sve vrvi od mržnje, bujaju frustracije, bijes i osveta, i sve je zaliveno alkoholom zasićenim očajem, boli i bespomoćnošću.
Huklija, radnik-udarnik, graditelj tog nebodera i njegova prva žrtva; on je paradigma svih padova našeg suvremenog društva; simbol propasti radničke klase i ponajviše, Huklija kao neki postsocijalistički, tranzicijski Vergilije koji vodi umrle likove ovog komada i nas skupa s njima kroz Čistilište - jer su kroz Pakao već prošli. Sve čemu svjedočimo tek je krajnja posljedica (zlo)djela, dugotrajnih frustracija, nemoći i bijesa. Komšiluk naglavačke se, u tom smislu, odvija po zakonitostima 'dramaturgije ledenih brjegova': dio smo završnih činova ljudskih i obiteljskih drama, kada se u kondenziranoj realnosti perspektiva sužava na jednu točku i kada svi drugi izlazi postaju nemogući. Tom sužavanju perspektive obilato kumuje alkohol, vjerni suputnik tamne strane naših duša. Stanovnici Komšiluka naglavačke su pripadnici različitih klasa, od više, srednje do radničke, međutim, nositelji svih priča s tragičnim ishodom isključivo su muškarci. Ženski likovi u drami su u funkciji neuspješnih partnerica-njegovateljica, suputnica koje žive u iluziji, samotarki ili jednostavno, žrtve. Žrtve su u krajnjem ishodu dakako svi, i žene i muškarci, no stupanj provođenja slobodne volje različit je kod jednih i kod drugih. I na sve to i kroz sve to smijeh, jer svako višeslojno sagledavanje ljudi u ekstremnim situacijama neizbježno je i smiješno. To je zakonitost života i njegova bit. "


U predstavi igraju Blanka Bart, Vlasta Golub, Goran Koši, Igor Golub, Sara Lustig, Mio Pavelko, Antun Vrbenski, Goran Vučko, Draško Zidar, Peđa Gvozdić, Vanja Gvozdić, Nino Pavleković i Goran Glavač

Informacije i rezervacije u Kazalištu Virovitica ili na tel: 721 330
Cijena ulaznice: 50 kuna

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas