Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Virkas

Gledat ćemo na Virkasu: Očeš nečeš, doktor, Kerekesh Teatar

  vn           04.02.2019.         3056 pogleda
Gledat ćemo na Virkasu: Očeš nečeš, doktor, Kerekesh Teatar

Osim premijerne predstave Kazališta Virovitica kojom se već po tradiciji otvara Virkas (na rasporedu je u petak i subotu) prvog vikenda ovogodišnjeg izdanja Unedjelja, 10. veljače) dolazi nam virovitičkoj publici dobro znan Kerekesh Teatar. Ovoga puta s predstavom Očeš nečeš, doktor.

Tekst J.B. Molierea „Le medecin malgre lui“ s francuskog na kajkavski preveo je Vladimir Gerić.

Komedija je nastala u koprodukciji s HNK u Varaždinu, u režiji Ljubomira Kerekeša koji je odlučio pomaknuti granice svojih predstava i osim svakodnevnih problema “malog” čovjeka, progovoriti i o svakodnevnim problemima Indijanaca. Nakon uobičajene svađe mladog bračnog para, vrckava žena preda svog muža Indijancima koji su u potrazi za doktorom. Kćer poglavice Indijanaca je naglo postala nijema i poglavica je zahvalan što mu u pomoć dolazi doktor. Nažalost, taj doktor, jedino što zna je…cijepati drva.

Predstava je premijerno odigrana u ožujku 2016. godine u povodu 35. obljetnice rada Ljube Kerekeša i do sada je odigrana više od 50 puta. 

U predstavi igraju Jan Kerekeš, Hana Hegedušić, Ana Begić, Ljubomir Kerekeš, Draško Zidar, Adam Končić, Mirela Videk i Zoran Pribičević.

Nakon premijernog izvođenja u Varaždinskim vijestima je zapisano: "Kao u nekoj srednjevjekovnoj farsi Kerekeš naglasak stavlja na nesputani pučki humor, koji kada bi se izdvojio iz predstave djeluje čak i prizemno, ali publika je nakon predstave neke "pretjerane" scene ponijela sa sobom prepričavajući ih i smijući se još i po hodnicima. Očito je da su se i glumci dobro zabavili igrajući te svoje šašašave uloge pune lascivnih scena imitiranja "govora naših susjeda" pa i aluzija na neka današnja dnevno-politička događanja - poput žilet žice. Riječ je o predstavi koja nema pretenzija da podučava, niti da publiku natjera na razmišljanje o skrivenim značenjima. Našrotiv, Kekrekešu je očito još jednom bio cilj upotrijebiti što je moguće više gegova, grimasa, aluzija, dosjetki i doskočica kojima će "otkočiti današnju građansku suzdržanost" i do suza nasmijati publiku i u tome je i uspio".

Iznimno popularni Kerekesh Teatar svojim pitkim i zabavnim predstavama nepogrešivo puni sva gledališta pred kojima nastupa. Tako je bilo na svim dosadašnjim gostovanjima u Virovitici, na Danima smijeha nastupima na Virkasu, a tako će, vjeruju u tim varaždinskom kazalištu biti i ovoga puta.

Bile su to Pokopaj me nježno, Krtice

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas