Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Virkas

Gledat ćemo na Virkasu: Vidi kako Lokrum pere zube, Kazalište Marina Držića i Dubrovačke ljetne igre

  Goran Gazdek           02.02.2024.         2125 pogleda
Gledat ćemo na Virkasu: Vidi kako Lokrum pere zube, Kazalište Marina Držića i Dubrovačke ljetne igre

Drugog vikenda ovogodišnjeg Virkasa (subota, 17. veljače, 19:30) na rasporedu je  predstava Vidi kako Lokrum pere zube, nastala prema istoimenom romanu (Vuković & Runjić, 2021.) hrvatske znanstvenice i spisateljice Ivane Lovrić Jović u režiji Paola Tišljarića. Ova koprodukcija Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića premijerno je izvedena 2. srpnja 2023. na otoku Lokrumu čime je započeo Dramski program 74. Dubrovačkih ljetnih igra te 18. siječnja 2024. na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića. Predstava isprepliće priče četiriju žene, četiriju generacija čija je sudbina neraskidivo vezana za Dubrovnik i dubrovački kamen, radnja se događa na otoku Lokrumu, a igraji Sandra Lončarić, Marija Šegvić, Mirej Stanić i Anja Đurinović te Perica Martinović, Nika Lasić, Boris Matić i Bojan Beribaka kao članovi kora.

"Svi događaji i likovi u ovoj su predstavi mogli biti izmišljeni, a opet, ona se događa, događa se u glavi glavne protagonistice, u noći u kojoj saznaje da je izgubila oca, između 23 sata i 20 minuta i 3 sata i 20 minuta, između primitka tragične vijesti i neminovne osviještenosti tragične istine. Pokušali smo se zapitati što se sve događa (ili ne događa) u nečijoj glavi u tim trenutcima. Obuzima li (već) osobu beskrajna tuga ili je (samo) osupnuta činjenicom o gubitku roditelja. Kakvim se sve besmislicama naš mozak brani u tim trenutcima i koga i zašto doziva u pomoć, komu se i kako obraća? Mama – prva je riječ koju dijete kaže. Mama – prva je riječ koju kažeš kad ti je najteže (pa čak i kad misliš kako ti je otac alfa i omega tvoga postojanja). Kroz četiri generacije žena jedne obitelji pokušavamo doznati zašto je tome tako…; pokušavamo uhvatiti ta neuhvatljiva sjećanja…; pokušavamo govoriti o „nostalgiji za svijetom koji još postoji samo u uspomenama“… ", zapisala je u najavi predstave dramaturginja Marijana Fumić.

U predstavi se uz autorske skladbe Žarka Dragojevića koristi i glazba u aranžmanima Bojana Beribake: L’italiano (T. Cotugno), Meraviglioso (D. Modugno/R. Pazzaglia), Nel blu, dipinto di blu (D. Modugno/F. Migliacci), Piove (D. Modugno/E. Verde), Resta cu’mme (D. Modugno/D. Verde), ES (I. Montoya).

"Talentirana glumačka postava odvela je publiku na emocijama ispunjeno, introspektivno putovanje koje otvara teme obitelji i odrastanja, sjećanja i nostalgije, gubitaka i ljubavi. Pri tome poseban ugođaj stvorila je glazba pa su okupljeni na kraju premijere zapjevali poznate stihove talijanske balade „Volare/Nel blu dipinto di blu“ zajedno s glumcima, nagradivši glumce obilnim pljeskom i poklicima bravo",  izvješteno je nakon premijere za službni web Dubrovačkih ljetnih igara

Redatelj Paolo Tišljarić (Zagreb, 1991.) ravnatelj je Kazališta Marina Držića od 2018. godine. Diplomirao je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2013. Postavio je mnoge predstave u brojnim kazalištima diljem Hrvatske te asistirao Tomažu Panduru, Ivici Buljanu, Krešimiru Dolenčiću, Oliveru Frljiću, Aleksandru Popovskom i drugim redateljima, kao i na glumačkim klasama Franke Perković, Velibora Jelčića i Krešimira Dolenčića. Radio je s kazališnom družinom Kolarin na nekoliko predstava i sudjelovao u produkciji više od 50 kazališnih, kulturno-umjetničkih i drugih programa.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas