Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

GLOBAL EXHIBITIONS DAY: Neprocjenjiva vrijednost sajmova kao ključnog pokretača gospodarstva i konkurentnosti

  Tomislav Radić/ Foto Siniša Kosić           06.06.2024.         866 pogleda
GLOBAL EXHIBITIONS DAY: Neprocjenjiva vrijednost sajmova kao ključnog pokretača gospodarstva i konkurentnosti

U povodu Svjetskog dana sajmova – GLOBAL EXHIBITIONS DAY 5. 6. 2024. na Zagrebačkom velesajmu održana je Konferencija o sajmovanju u organizaciji časopisa Suvremena trgovina i Zagrebačkog velesajma. Raspravljalo se među ostalim o izmijenjenoj ulozi sajmova u suvremenom gospodarstvu, o   potrazi za novim tržištima, novim potrošačima, i o novom odnosu prema izlagačima i posjetiteljima sajmova.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša rekla je: „Već 9. godinu zaredom obilježavamo Svjetski dan sajamske industrije – Global Exhibitions Day, utemeljen od strane UFI-ija 2016. godine. Posebno mi je drago istaknuti da je Zagrebački velesajam jedan od utemeljitelja UFI-ja, globalnog udruženja sajamske industrije još od davne 1925. godine. Ova činjenica svjedoči o našoj dugogodišnjoj posvećenosti, predanosti razvoju i unapređenju sajamske djelatnosti.

Kroz desetljeća, Zagrebački velesajam mijenjao se ali ostao je primjer izvrsnosti i strukturiranosti u organizaciji sajmova, kao što je uvijek bio i ostao prepoznatljiv simbol Grada Zagreba i Hrvatske s međunarodnim djelovanjem.

Neprocjenjiva je vrijednost sajmova kao ključnog pokretača gospodarstva i konkurentnosti. Sajmovi odavno nisu samo mjesta gdje se prezentiraju proizvodi i usluge već su sinonim za business hub i dinamične centre izvrsnosti i konkurentnosti za prijenos znanja, know-how-a, inovacija i najboljih praksi. Uz vodeće profesionalce različitih industrija, stručnjake i dionike, platforma su na kojoj se rađaju partnerstva, vizije pretvaraju u stvarnost i gdje se budućnost kreira kroz zajednički napor.“

Srećko Sertić, direktor i glavni urednik Suvremene trgovine istaknuo je: „Uloga sajmova i važnost ponajviše su došli do izražaja u vrijeme kompletnog lockdowna i korona-krize, kad su poslovni susreti na sajmovima i stručnim izložbama bili prekinuti. Bio je to svojevrstan prekid lanca razmjene iskustva, sličan prekidu lanca opskrbe. Jer, koliko god su važne sirovine i oprema, u današnjem svijetu komunikacija još su važnije razmjene ideja, noviteta i traženja novih putova njihove učinkovitosti.

Međunarodni sajmovi ponovo dobivaju na važnosti iz nekoliko ključnih razloga: Globalizacija i međunarodna trgovina, Networking i umrežavanje, Inovacije i tehnološki napredak, Brendiranje i marketing, Trendovi i tržišna istraživanja, B2B i B2C interakcije i Edukacija i trening.

Sve ove prednosti čine međunarodne sajmove ključnim mjestima za poslovanje, inovacije i uspostavljanje mreže kontakata, što doprinosi njihovom ponovnom rastu i važnosti u suvremenom poslovanju. Sajmovi su, kao snažni impulsi tržištu, svojevrsni barometar svih gospodarskih kretanja i trendova. U uvjetima globalizacije imaju u tom pogledu dodatne obveze, odgovornost, ali i svoju novu šansu potvrđivanja kao najvažnijeg medija u poslovnom svijetu.“

Pozdravne riječi uputili su i Sanja Želinski Matunec, savjetnica Ureda predsjednika Hrvatske obrtničke komore i Marijana Filipić, direktorica Granskih udruga Hrvatske udruge poslodavaca.

Na Konferenciji se kroz stručna izlaganja i raspravu razmotrilo niz tema koje su značajne za taj gospodarski sektor. Odrađene su sljedeće teme kroz panele: „Kretanja sajamske industrije“, „Promocija industrije kroz nastupe na sajmovima“ te „Sajmovi – centri poslovne izvrsnosti“.

Pomoćnik direktorice Zagrebačkog velesajma, Zoran Ušurić održao je izlaganje na temu „Novi smjer Zagrebačkog velesajma“.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo