Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Gospodarsko vijeće HGK-Županijske komore Virovitica: hitno izgraditi brzu cestu Vrbovec-Bjelovar- Virovitica- Barcs

  hgk           18.07.2018.         2380 pogleda
Gospodarsko vijeće HGK-Županijske komore Virovitica: hitno izgraditi brzu cestu Vrbovec-Bjelovar- Virovitica- Barcs

U HGK – Županijskoj komori Virovitica pod predsjedanjem predsjednika Ivana Slamića, održana je 96. sjednica Gospodarskog vijeća. Raspravljalo o poslovnim rezultatima poduzetnika Virovitičko-podravske županije u 2017. godini i aktualnom stanju u županijskom gospodarstvu, a polazna osnova za raspravu bili su podaci iz publikacije „Aktualnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije“, koju je izradio Odjel za makroekonomske analize HGK – Županijske komore Virovitica, u srpnju 2018. godine.

U Virovitičko-podravskoj županiji evidentna je tendencija depopulacije stanovništva, kao što je to i na razini RH. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2016. u županiji je bilo 79.111 stanovnika, što je manje za 25.514 stanovnika prema popisu iz 1991. godine.

Depopulacija stanovništva u ovim razmjerima je izuzetno zabrinjavajuća, te trenutno treba, sinergijskim djelovanjem svih relevantnih čimbenika, poduzeti sve aktivnosti, da se zaustave negativna demografska kretanja.

Broj nezaposlenih, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuje da je u razdoblju siječanj – ožujak 2018., na području županije bilo 5.971 nezaposlenih, što je za 254 manje u odnosu na 2017. Stopa nezaposlenih od 22,84%, pozicionira Virovitičko-podravsku županiju na drugo mjesto u Hrvatskoj.

Ostvareni ukupni prihodi u Virovitičko-podravskoj županiji, u 2017. god., od 4,25 mlrd.kn, veći su za 10,4%, prema ostvarenim prihodima u 2016. god., dok su istovremeno ukupni rashodi od 4,17 mlrd.kn, veći za 12,7%, prema prethodnoj godini.

U 2017. god., ostvarena je pozitivna razlika između ukupnih prihoda i ukupnih rashoda u Virovitičko-podravskoj županiji od 78,9 mil. kn, što je manje za 68,85 mil.kn, odnosno 46,6%, prema 2016. godini.

U razdoblju 31.12.2017. – 31.03.2018., u Virovitičko-podravskoj županiji broj insolventnih pravnih osoba povećan je sa 48 na 51, odnosno za 6,25%.

Istovremeno je iznos prijavljenih neizvršenih osnova smanjen sa 17,08 mil.kn na 15,2 mil.kn, odnosno za 11,02%, što je izuzetno pozitivno.

Ulaskom RH u EU izuzetno je povećan obim vanjskotrgovinske razmjene poduzetnika iz Virovitičko-podravske županije, uz progresivniji rast izvoza prema rastu uvoza, te je ostvaren izuzetan saldo vanjskotrgovinske razmjene.

Izvoz od 1,3 mlrd kn, u Virovitičko-podravskoj županiji u 2017. god., povećan je za 16,51% prema 2016., uvoz od 0,7 mlrd kn, povećan je za 12,56%, te saldo vanjskotrgovinske razmjene u 2017. iznosi 0,6 mlrd kn i povećan je za 21,69%, prema 2016. god.

Anketom o procjeni poslovanja industrijskih poduzeća, za treći kvartal 2018. god., očekuje se uobičajena dinamika, bez znatnijeg povećanja u poslovanju.

Nakon rasprave svih članova Gospodarskog vijeća o stanju u gospodarstvu, konstatirano je:

 

 • u Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ne postoji niti 1 milimetar izgrađene suvremene cestovne prometnice, a kako je u EU jedna od osnovnih odrednica ravnomjeran razvoj svakog njenog dijela i regije, potrebna je hitna izgradnja 4-tračne brze ceste u punom profilu, od Vrbovca 2 (Farkaševca), preko Bjelovara do Virovitice i Barča, kao bitnog pitanja razvoja Virovitičko-podravske županije, kojim će se izmijeniti inferiorna pozicija županijskoga gospodarstva u odnosu na druge dijelove Hrvatske, povećati sigurnost sudionika u prometu, konkurentnost županijskih gospodarstvenika, ubrzati dostavu roba i usluga, potaknuti nove investicije, a time i zapošljavanje, što će utjecati na pozitivna demografska kretanja i generirati niz drugih pozitivnih efekata

U svezi navedenog, potrebno je odmah riješiti imovinsko-pravne odnose na trasi ceste, odrediti decidirane rokove završetka dokumentacije te početka i završetka izgradnje ceste.

Navedeno je, da zbog nepostojanja cestovne prometnice ima enorman broj prometnih nezgoda s velikim brojem smrtno stradalih i ozlijeđenih sudionika u prometu.

U HGK – Županijskoj komori Virovitica nalazi se Studija opravdanosti izgradnje brze ceste Vrbovec-Bjelovar-Virovitica, koju je napravio Institut prometa i veza, još 1995. godine, dakle prije 23 godine, a danas se još rade projekti?!

Izuzetnim je ocijenjeno, što je Skupština Virovitičko-podravske županije donijela deklaraciju o hitnoj izgradnji moderne cestovne prometnice na navedenom cestovnom pravcu.

 

 • Vlada RH bi trebala respektirati stavove i racionalizaciju gospodarstvenika, u svezi kalkulacija i udjela u inputima, na način da se racionalizira rad državnih tijela, jedinica lokalne i regionalne samouprave, te javnih – državnih tvrtki, …

 

 • u interesu je države da se sve županije ravnomjerno razvijaju, stoga je potrebno napraviti strategiju razvoja gospodarstva, jer se samo na taj način može očekivati kontinuirani napredak svakog dijela države, u svim segmentima gospodarstva

 

 • zabrinjava trend depopulacije stanovništva i iseljavanja mladih

 

 • u drvno-prerađivačkoj industriji treba poticati finalnu proizvodnju, mjerama monetarno-kreditne i porezne politike (smanjiti porez na dobit i dr.)

 

 • tečaj mora biti prilagođen svjetskom tržištu, kako bi naši proizvodi bili konkurentni

 

 • u poljoprivrednoj proizvodnji istaknut je problem ograničenja hektara u Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, jer su gospodarski subjekti investirali znatna sredstva u poljoprivredne strojeve, a zbog ovakvog načina raspodjele poljoprivrednog zemljišta, njihova je budućnost neizvjesna

 

 • u proizvodnji duhana povećavaju se prinosi i kvaliteta duhana, osiguran je otkup i plasman, a zbog nedostatka radne snage u cilju racionalizacije troškova i adekvatne dinamike berbe, uvodi se strojna berba duhana kombajnima

 

 

 • izražen je nedostatak adekvatne radne snage u svim djelatnostima: drvno-prerađivačkoj industriji, graditeljstvu, poljoprivredi, trgovini i dr., te se traži hitno redefiniranje sustava obrazovanja, na način da obrazovni programi prate potrebe tržišta rada

 

 • u trgovini se nastavlja porast prometa, a problem je pronaći kvalitetnu radnu snagu i sačuvati postojeću, jer su plaće u ovoj djelatnosti, među najnižima, te bi trebalo smanjiti opterećenje na cijenu rada.

U klasičnim trgovinama se smanjuje marža, zbog velikog utjecaja web trgovina.

 

 • u turizmu se nastavlja blagi trend rasta prometa zahvaljujući infrastrukturnim investicijama i aranžmanima koji objedinjuju županijske destinacije

Zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak koji je prisustvovao sjednici, također, je istakao potrebu hitne izgradnje brze ceste.

Informirao je nazočne o projektima koje provodi Virovitičko-podravska županija, u cilju pomoći gospodarstvu: izgradnja sustava navodnjavanja - do sada je sustav navodnjavanja završen na 1.200 ha, a u planu je 5.000 ha; izgradnja Poduzetničkih inkubatora u Pitomači, Slatini i Orahovici, osnivanje Centara kompetentnosti, uvođenje širokopojasnog interneta, …

Direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura prezentirao je pokazatelje objavljene u publikaciji „Odnos konkurentnosti Hrvatske i zemalja EU10“, koju je izradio Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Potaknuo je članove Gospodarskog vijeća i ostale, da svoje kvalitetne proizvode nominiraju za dodjelu znakova „Izvorno hrvatsko“ i „Hrvatska kvaliteta“, jer im apliciranje ovih znakova daje bolju poziciju na tržištu.

U Hrvatskoj ima ukupno 217 znakova kvalitete Hrvatske gospodarske komore, od čega je 147 znakova „Hrvatska kvaliteta“ i 70 znakova „Izvorno hrvatsko“.

Ujedno je upoznao članove Gospodarskog vijeća, o izuzetno uspješno održanoj međunarodnoj konferenciji Global Exhibitions Day, 6. lipnja u Virovitici, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Suvremene trgovine, HGK, VPŽ i grada Virovitice.

Na konferenciji je prisustvovalo blizu 200 sudionika iz 7 zemalja, od čega je bilo 20 predstavnika sajmova.

Predstavio je i sve sajmove na kojima će izlagati županijsko gospodarstvo do kraja 2018. god. te upoznao s potrebom da se očituju o interesu za prezentaciju svojih proizvoda na sajmovima i izložbama u 2019. god., radi izrade plana promocije.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo