Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Dossier Palm

Gradsko vijeće usvojilo odluku o zaduživanju. Oporba bojkotirala sjednicu. Prpić: Bojim se da su ravnatelji škole i vrtića ucjenjeni

  Goran Gazdek           03.12.2019.         2843 pogleda
Gradsko vijeće usvojilo odluku o zaduživanju. Oporba bojkotirala sjednicu. Prpić: Bojim se da su ravnatelji škole i vrtića ucjenjeni

Gradsko vijeće Virovitice usvojilo je večeras odluku o kratkoročnom zaduživanju Grada Virovitice za 40 milijuna kuna i odluke o davanju suglasnosti za dugoročna zaduživanja Osnovnoj školi Ivane-Brlić Mažuranić za 2,5 milijuna kuna i Dječjem vrtiću Cvrčak za 5,8 milijuna kuna.

Na sjednici sazvanoj po hitnom postupku nisu bili nazočni vijećnici oporbe tako da je za odluke glasovalo samo 12 vijećnika vladajućeg HDZ-a.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Grbac objasnila je da su zaduživanja nužna zbog znatnog broja kapitalnih projekata koji se dijelom sufinanciraju bespovratnim sredstvima pomoći Europske unije ili ministarstva.

„Kratkoročnim kreditom planiramo premostiti jaz zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza jer obveze dospijevaju znatno ranije nego što sredstva pomoći budu uplaćene u proračun. Škola i vrtić zadužuju se za potrebe plaćanja svoga udjela u energetskim obnovama. Budući da nemaju vlastitih sredstava za vraćanje kredita, sredstva za otplatu kredita osigurati njihov osnivač Grad Virovitica“, rekla je pročelnica Grbac.

Grad Virovitica kredit će otplaćivati 12 mjeseci, a škola i vrtić 10 godina uz redovna kamata od 2,95 posto.

Oporba se žestoko usprotivila novim zaduživanjima i iz protest vijećnici nisu željeli biti nazočni sjednici Gradskog vijeća. Došli su do zgrade gradske uprave samo kako bi novinarima obrazložili svoju odluku.

Siniša Prpić je rekao kako oporba ne želi sudjelovati ovoj financijskoj perverziji. "Od lipnja ove godine do danas apsolutno je sve nejasno. Nejasno je kako je pročelnik skončao svoj život i gdje nestalo 17 milijuna kuna, ali je jasno da su svi ostali na svojim pozicijama. Gradonačelnik na svojoj poziciji, unutarnji nadzor na svojoj, pročelnica na svojoj i Gradsko vijeće koje će dići ruke za kreditno zaduženje koje će vraćati građani Virovitice".

Dodao je kako je apsolutno neprihvatljivo da se kreditno zadužuju ustanove koje nemaju nikakvih prihoda i to se do sada nije događalo. "Bojim se da je tu netko bio ucijenjen. Imam spoznaja da je netko direktorima tih ustanova prijetio da bi im se moglo udariti na plaće ako to ne učine. Možda bi trebalo napraviti mali pothodnik do crkve tako da se svaki dan naši čelnici mogu otići na ispovijed za ovaj kredit i sve ono što su napravili. Ili još bolje - neka se predsjednica ostavi nešto kolača jer će ih osim Bandiću trebati nositi i Virovitičanima", kazao je Prpić.

Vijećnik SDP-a Dražen Kurečić je naglasio kako se radi o netransparentnom zaduživanju. „Četrdeset milijuna kuna se uzima izravnom pogodbom bez javnog poziva i javnog natječaja. Godinama već upozoravamo da su proračuni prenapuhani i sad se događa da zadnjih dana ove godine moramo platiti izvođače radova kako ne bi propali EU projekti, a u proračunu nema novaca pa s hitno moramo zaduživati što je nepovoljno za građane Virovitice“, rekao je Kurečić.

Podsjetio je kako je Državna reviziji utvrdila odgovornost gradonačelnika Ivica Kirina u slučaju nestanka 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna i kako je on već davno trebao odstupiti s mjesta gradonačelnika.

„On je po zakonu odgovoran za ekonomično, racionalno, transparentno i nezakonito trošenje proračuna, a ništa se nije dogodilo jer institucije šute. Premijer Andrej Plenković zbog ove je afere trebao raspusti Gradsko vijeće, i gradonačelnika i imenovati povjerenika“, rekao je Kurečić.

Gradonačelnik Ivica Kirin odbio je kritike oporbe i naglasio kako ona predstavlja „onu Viroviticu koja ne želi progresiju i razvoj i ne želi ići naprijed“.

„Treba biti velik, doći na sjednicu i kazati zašto su protiv, a ne pričati kojekakve gluposti. Ja sam gradonačelnik u pet mandata i građani mi vjeruju. Ispada kao da za sebe dižem ovaj kredit, a jasno i glasno se vidi da je novac namjenski određen i zna se gdje će se potrošiti. Moramo se zadužiti kako bi realizirali započete projekte, ne možemo čekati da dobijemo na lotu“, kazao je Kirin.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
4.12.2019. 22:01
Tko će sve to vratiti!


Još iz kategorije Dossier PalmVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.