Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Virovitica

Herbicid kojim je tretiran korov na prostoru nekadašnjeg parka i nije tako bezopasan kako tvrdi gradska vlast i Asanator

  vn           18.06.2019.         4231 pogleda
Herbicid kojim je tretiran korov na prostoru nekadašnjeg parka i nije tako bezopasan kako tvrdi gradska vlast i Asanator

Jučer smo objavili fotografiju spaljenog raslinja na prostoru nekadašnjeg parka isred Dvorca Pejačević u samom središtu grada, pitanje gradskog vijećnika Darka Leškovića vezano uz herbicid kojim je tretiran korov te odgovor gradske vlasti i tvrtke Asanator na što su reagirali naši čitatelji upozoravajući nas da otrov i nije tako bezopasan kako tvrde.

Uz korov uništili su i ostatke proljetnica.

Glifosat herbicidi (jedan zajednički naziv je RoundUp) su uglavnom najčešće korišteni herbicidi u SAD i svijetu. U poljoprivredi su u širokoj upotrebi kod genetski modificiranih usjeva koji su glifosat-tolerantni, ali su također u širokoj upotrebi u dvorištima, baščama i drugim javnim prostorima.

Simptomi koji se javljaju pri izloganju Glifosatu su iritacija očiju, peckanje očiju, zamagljen vid, osip na koži, crvenilo ili svrab kože, mučnina, bol u grlu, astma i otežano disanje, glavobolja, letargija, krvarenje nosa, i vrtoglavica. Glifosat koji sadrže herbicidi izaziva genetska oštećenja u laboratorijskim testovima sa ljudskim ćelijama, kao i na testovima sa laboratorijskim životinjama - tvrde stručnjaci, aktivisti i protivnici GMO. Studije poljoprivrednika i drugih ljudi izloženih glifosat herbicidima su pokazala da je ovo izlaganje povezano sa povećanjem rizika od dovijanja raka Non-Hodgkin, pobačajima i poremećajem deficita pažnje. Za svaku od opasnosti identificirane u ovim studijama također postoje laboratorijske studije sa rezultatima koji su u skladu sa studijama izloženih ljudi.

Tu je i laboratorijski dokazi da glifosat herbicidi smanji proizvodnju spolnih hormona.

Studije da glifozat kontaminira vode su ograničene, ali novi rezultati ukazuju na to da često može zagaditi vode u oba, poljoprivredna i urbana područja.

Industrija pesticida i regulatora je više puta obmanula javnost sa tvrdnjama da je Glifozat siguran, kaže Claire Robinson. Zato Monsantov RoundUp koriste vrtlari i lokalne vlasti, škole i poljoprivrednici na svojim imanjima.

Industrija i EU regulatori znaju još od davne 1980-90.god. da RoundUp, najprodavaniji herbicid na svijetu, uzrokuje defekte pri rođenju, ali nisu obavijestili javnost o tome. Da li se namjerno krije od javnosti?

Izvještaj pokazuje da sve studije koje je izvela Industrija uključujući i jednu koju je sama kompanija Monsanto provela otkrivaju od 1980.godine. da Glifozat aktivni sastojak RoundUp-a izaziva defekte pri rođenju kod laboratorijskih životinja. Industrija je podnijela ovu studiju Evropskoj Komisiji u prilog svom zahtjevu za odobrenje upotrebe Glifozata u Evropi. Kao aktivni posrednik između Industrije i Evropske Komisije, Njemačka ja minimizirala probleme koje izaziva Glifozat i mora snositi odgovornost za to što se našao na tržištu.

Lobista kompanije Monsanto izjavio je da je sigurno popiti litru njihovog pesticida, ali je odbio da uzetii gutljaj tokom intervjua za francusku televiziju. Posle incidenta gnjevno napustio studio.

Ovdje možete pročitati više o ovoj temi

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
18.6.2019. 19:24
Zbog ovog herbicida , tvrtka Monsanto doživjela je ogromne tužbe na teritoriju SAD. Sud u SAD je potvrdio otrovnost ovog herbicida na ljudsko tijelo.
Oštete koje tvrtka Bayer mora platiti su enormne , kreću se u milionima dolara , a ako se potvrde i druge tužbe može priječi i u milijarde.
Naime njemačka tvrtka Bayer kupila je Monsanto I tako preuzela odgovornost.


Još iz kategorije ViroviticaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.