Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Gospodarstvo

HGK: Virovitičko-podravska županija na zečelju po indeksu razvijenosti i BDP-u

  Zoran Korda/Tportal           30.12.2019.         2116 pogleda
HGK: Virovitičko-podravska županija na zečelju po indeksu razvijenosti i BDP-u

Analiza Hrvatske gospodarske komore otkriva porazne pokazatelje hrvatske politike regionalnog razvoja. O tome najbolje svjedoče razlike između najbogatijih i najsiromašnijih krajeva Hrvatske, ali i položaj hrvatskih regija na europskoj razini - piše Tportal u članku Razlika između bogatih i siromašnih krajeva u Hrvatskoj ogromna je, a kad se usporedimo s EU-om, slika je još gora.

Regionalne razlike u razvijenosti izrazito su velike, osobito ako se uzme u obzir relativno mala površina zemlje, ističe se u analizi. Grad Zagreb je, kao najrazvijenija hrvatska županija, u 2016. godini imao 3,1 puta veći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći u odnosu na najmanje razvijene, Brodsko-posavsku i Virovitičko-podravsku županiju.

Četiri slavonske županije imaju uvjerljivo najniži BDP po stanovniku (od 34 do 36 posto prosjeka EU-a) dok su, uz Zagreb, najrazvijenije tri jadranske županije (Istarska, Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska). Unatoč deklarativnom zalaganju političara za uravnoteženim razvojem Hrvatske, u promatranom razdoblju (između 2008. i 2016.) jaz između razvijenih i nerazvijenih nije se bitno mijenjao.

Većina hrvatskih županija, koje na europskoj razini predstavljaju regije NUTS 3, rangirana je ispod tisućitog mjesta od ukupno 1348 europskih regija. Najniže je rangirana Brodsko-posavska županija (1318. mjesto), u kojoj BDP po stanovniku iznosi svega 34 posto prosječnog BDP-a na razini Europske unije.

Prosjek EU-a premašuje jedino Zagreb na 363. mjestu rang liste, a čak je i bogata Istarska županija osjetno ispod europskog prosjeka.

Analiza pokazuje da je većina hrvatskih regija nazadovala u odnosu na pretkriznu 2008. godinu. Pritom su najveći pad indeksa razvijenosti pretrpjele Virovitičko-podravska, Ličko-senjska i Zadarska županija.

Pozitivan pomak ostvarile su samo dvije županije - Međimurska i Šibensko-kninska - dok su istu razinu razvijenosti u odnosu na prosjek EU-a zadržale Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija.

Značajne razlike u razvijenosti regija prisutne su i u drugim zemljama Europske unije. Najveći jaz zabilježen je u Velikoj Britaniji, u kojoj je regija Camden & City of London 34,6 puta gospodarski razvijenija od regije Ards and North Down.

Slijedi primjer iz Njemačke, u kojoj je regija Wolfsburg, Kreisfreie Stadt 11,3 puta gospodarski razvijenija od regije Südwestpfalz. U ostatku EU-a razlike između gospodarski najrazvijenije i najmanje razvijene regije variraju u rasponu od 1,8 do 5,6 puta. Ogromne razlike (više od pet puta) prisutne su u Rumunjskoj, Poljskoj i Francuskoj dok se regije najmanje razlikuju po razvijenosti (manje od dva puta) na Malti te u Finskoj i Švedskoj.

Inače, podjela Europske unije na regije NUTS 2 vrlo je bitna jer se prema kriteriju gospodarske razvijenosti (BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći u odnosu na prosjek EU-a) upravo tih regija dodjeljuju sredstva iz fondova EU-a. Regije NUTS 2 sastoje se od regija NUTS 3 (u slučaju Hrvatske, to su županije), a ta je podjela bitna jer je na toj razini znatno lakše primijetiti regionalne razlike u gospodarskoj razvijenosti.

Primjerice, u Hrvatskoj postoje dvije regije NUTS 2 i prema toj podjeli u Hrvatskoj nema velikih razlika u gospodarskoj razvijenosti jer je kontinentalna Hrvatska u 2016. godini bila na 62 posto, a jadranska Hrvatska na 59 posto gospodarske razvijenosti Europske unije, što predstavlja razliku od samo tri postotna boda. S druge strane, podjela NUTS 3, koja obuhvaća sve županije, pokazuje ogromne razlike u razvijenosti.

Pogledajte tablice i rang liste na Tportalu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Sandra Mlikota Doležaj
1.1.2020. 15:56
O kojoj se kvaliteti zivota govori, od nas cetvero majka i sestra u Njemackoj, tata ne radi godinama a ja radim za zvake, u Virovitici gosp.Androvic. Dvije fak.diplome stoje uokvirene na zidu, jer u ovoj drzavi nema toliko drzavnih radnih mjesta koliko ima poslovno sposobnih ljudi.


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.