Sabor glasuje o Vladinu paketu pomoći gospodarstvu
Podneseno šest kaznenih prijava za krivotvorenje propusnica
Plenković: Mjere relaksiranja ne smiju biti prenagle
Zbog velikog broja zahtjeva ranije izdane propusnice vrijede do srijede
Stožer: 40 novozaraženih, situacija i dalje dobra
Ne nasjedajte na zlonamjerne mailove za pristup internet bankarstvu
SSSH poziva Vladu da skraćivanjem radnog vremena spasi radna mjesta

  Aktualnosti

HGSS stanica Orahovica na zimskoj vježbi na papučkoj zinskoj vježbi slavonskih stanica

  vn           26.02.2018.         809 pogleda
HGSS stanica Orahovica na zimskoj vježbi na papučkoj zinskoj vježbi slavonskih stanica

Snijegom prekriveni Papuk i temperatura od -10°C danas su stvorili idealnu kulisu za održavanje zimske vježbe triju slavonskih stanica HGSS-a. Vježba je zamišljena da objedini gotovo sve tehnike koje se koriste u akcijama spašavanja u zimskim uvjetima. Dvadeset i troje članova HGSS Stanica Požega, Slavonski Brod i Orahovica do lokaliteta Nevoljaš u srcu Papuka došli su turno skijama i motornim sanjkama gdje su obnovili znanja rada s lavinskim primopredajnicima, medicinskog zbrinjavanja unesrećenih u zimskim uvjetima te rad s transportnim sredstvima.

Nakon toga uslijedila je zamišljena akcija gdje je bilo potrebno locirati unesrećenu osobu, pružiti joj prvu pomoć te spustiti niz strminu,a potom transportirati „Hasky zapregom“ do Planinarskog doma Jankovac.

Na zimskoj vježbi sudjelovala su i dva potražna tima pa je ovo bila idealna prigoda za demonstraciju potrage za nestalim osobama u lavinama. U simuliranim uvjetima lavine, oba psa su u rekordnom roku pronašla snijegom zatrpanu osobu.

Osim usvajanja novih vještina i obnavljanja već stečenih znanja, današnji dan HGSS stanicama sa slavonskog područja značio je puno i u smislu jačanja suradnje i podizanja razine uigranosti u situacijama zajedničkog djelovanja.

Da opreza u ovim zimskim uvjetima nikad dosta pokazalo se i u akcijama koje su Stanice Orahovica i Požega odradile. Početkom dana HGSS stanica Orahovica zaprima dojavu o iscrpljenom planinaru koji pokušava doći do doma na području Kokočaka. Tim spašavatelja uputio se prema unesrećenom koji se na sreću sam izbavio te uspješno vratio kući. Na putu nailaze na vozila ne prilagođena uvjetima na cesti pa uskaču u pomoć postavljanjem lanaca na kotače.

Po završetku vježbe u povratku prema bazama stanica Požega nailazi na nekoliko zaglavljenih automobila koji su nepripremljeni krenuli u avanture. Odrađene su 3 akcije izvlačenja vozila.

Ovom vježbom spašavatelji HGSS Stanica Požega, Slavonski Brod i Orahovica pokazali su visoku motiviranost i vrlo dobru obučenost za djelovanje na terenu u težm zimskim uvjetima. Ujedno ovo je još jedan od načina zajedničkog djelovanja HGSS Stanica Orahovica i Požega s ciljem povećanja sigurnosti posjetitelja Parka prirode Papuk čiji teren obje stanice pokrivaju.

Hrvatska gorska služba spašavanja

(Kraker, Kapović, Marić)

Fotografije: Špehar, Mesić, Cikuša

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.