Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Aktualnosti

Hrvatska bez mlijeka - mljekari najavali mogućnost prestanka isporuke mlijeka

        18.10.2012.         1290 pogleda
Hrvatska bez mlijeka - mljekari najavali mogućnost prestanka isporuke mlijeka

Koordinacija udruga proizvođača mlijeka, koja okuplja 27 udruga iz sedam županija, zatražila je na današnjem sastanku u Čađavici da Ministarstvo poljoprivrede utječe na povećanje cijene mlijeka s 2,40 kuna na 4,05 kuna. Zbog kolapsa hrvatskog mljekarstva traže da o toj temi hitno raspravlja i Sabor. Ne ispuni li Ministarstvo do četvrtka zahtjeve, 85 posto proizvođača mlijeka, okupljenih u Koordinaciji udruga, obustavit će isporuku mlijeka mljekarama. Riječ je o približno milijun litara mlijeka na dan.

Potpredsjednik Udruge holštajn goveda Bjelovarsko-bilogorske županije Nikola Andrijić čija farma bilježi gubitak od oko tri tisuće kuna dnevno, rekao je da proizvođači mlijeka sa sadašnjom cijenom imaju gubitke od kunu i pol po litri. Nezadovoljni su odnosom s resornim ministarstvom koje je uz prerađivače mlijeka, 'zaslužno' za kolaps hrvatskog mljekarstva. "Takvo stanje više ne možemo trpjeti, niti možemo raditi s gubicima koji su nas doveli u bezizlaznu situaciju. Smatramo da ministarstvo zajedno s mljekarama ima prostora i mogućnosti da ovu krizu prevladamo" naglasio je Andrijić.

"Od države tražimo da napravi okvire da možemo poslovati bez gubitka i da svojim sredstvima, dodjelom zemljišta i mnogim drugim stvarima, omogući da možemo funkcionirati", rekao je Andrić i naglasio da je najveći krimen države što u sušnoj godini ne pomaže proizvođačima mlijeka.

Samo ove godine u Hrvatskoj je propalo od 1.500 do 1.700 farmi mlijeka, 2001. godine bilo ih je 58.000, a danas ih ima svega 12.800. U kolovozu ove godine proizvedeno je 4,5 milijuna litara mlijeka manje nego u istom razdoblju lani te bilježe pad proizvodnje od 10 posto mjesečno.

Potpredsjednik ratarsko-stočarske udruge Čađavica Branko Karamarković kazao je da će i s cijenom koju predlažu teško platiti nagomilane dugove. Ove je godine, naglasio je, više od 40.000 manje proizvođača mlijeka nego prije devet godina.

"Svi oni proizvođači mlijeka koji nisu vezani kreditima i koji su se mogli riješiti krava su se riješili, mi koji smo ušli u kojekakve operativne programe i napravili velike farme jednostavno ne možemo tako lako izaći, da možemo danas bismo u Hrvatskoj pričali da smo nekad imali sektor mljekarstva", kazao je Karamarković.

Mljekari su ogorčeni i na rad Ministarstva gospodarstva s čijim su predstavnicima, tvrde, zadnji put pregovarali u veljači ove godine. Od tada nisu dobili nikakvu povratnu informaciju o problemima koji ih brinu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

MMMM
18.10.2012. 19:55
Trebamo prestati uvoziti toliko mnogo litara stranih proizvođača mlijeka (kad smo kod toga i ostalih namirnica, a i općenito) pa bi bilo veće tržište za domaće. A cijena od više d 4 kn, da li bi onda litra mlijeka u trgovinama koštala oko 8 ili 9 kuna?


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.