Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Komentar

Hrvatska je splav sa sve više nervoznih brodolomaca

  Mijodrag Šajatović/Lidre           16.01.2011.         1736 pogleda
Hrvatska je splav sa sve više nervoznih brodolomaca

 Svađa željan dio hrvatske javnosti prošli je tjedan uživao u besmislenu prepucavanju između Ante Kostelića i Joška Vlašića tko je od njih dvojice veći trener i čije je dijete uspješniji sportaš. Racionalan dio javnosti istodobno se pitao kako je moguće da se dva čovjeka tako lako zapale i zavade, kako mogu imati tako tanke živce.Dio odgovora sigurno leži u karakternim osobinama dvojice spomenutih, ali njihov lakozapaljivi sukob oslikava i trenutačno stanje nacije. Koliko se god generalno činilo da je stanje u Hrvatskoj neobično mirno, ispod površine zapravo bukte svakakvi plamenovi. Kad se malo ozbiljnije zaviri u bilješke, lako je otkriti inflaciju različitih sukoba na početku 2011. Socijalne skupine poput nezaposlenih, umirovljenika, zaposlenih u javnim službama još su mirne. Za većinu njih pobrinula se Vlada još jednim pretjerano velikim proračunom u kojem se deficitom u državnoj blagajni kupuje nekoliko mjeseci, ili možda i cijela izborna godina, mira.

Sila kao način preživljavanja Međutim, na poslovnoj sceni nema tko kupiti mir. Dapače, porezno opterećene tvrtke uglavnom više nemaju ni rezervi kojima bi čekale kraj recesije.Ingrinim čelnicima sigurno nije bilo ugodno zatvoriti vrata dvorane Arene kako bi primorali Grad Zagreb da plati stare dugove. Nije bezopasno čačkati političare, makar ne bili na vrhuncu snage kao što je slučaj s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. Ali kad vjerovnici stisnu tvrtku poput Ingre, a prihoda nema, više nema igre u rukavicama. Kad sukob postane jedina metoda opstanka - radi se što se mora.Otvorenih sukoba ima još. Ovaj tjedan odvija se finale borbe za većinski paket Ininih dionica. Mol i mirovinski fondovi vode zaista nemilosrdnu borbu do posljednje dionice. Užario se i sukob vezan uz Sunčani Hvar, a čak i miroljubivi ministar Petar Čobanković šalje poruke kako neće tako lako popustiti zahtjevima Orco grupe, većinske vlasnice hvarskih hotela.

U sukob su došli i mali trgovci s TDR-om koji je promijenio uvjete isporuke svojih cigareta opravdavši to državnim nametima na cigarete. Tu je školski vidljivo kako kupovanje mira među korisnicima državnog proračuna povećanjem trošarina izaziva nemir na drugoj strani - među malim trgovcima. Ekonomski zakoni ne mogu se zaobići. Negdje već iskoče.Sukoba ima još: Grad Opatija protiv malih dioničara Liburnia Riviera Hotela.   Hrvatska na početku drugog desetljeća 21. stoljeća sve više sliči splavi na kojoj se natiskalo mnogo brodolomaca. Svi se poznaju, mala smo zajednica. Svima je jasno da treba ostati miran i čekati da se pojavi kopno ili spasilački brod. Ali spasa nema na vidiku, zato dio brodolomaca ipak počinje razmišljati o tome da ipak neće svi moći preživjeti i da, ako je već tako, trebaju na vrijeme promisliti o svom opstanku. Ako se već mora, i po cijenu stradanja drugih.

Pobjednici ipak ostaju na splavi Za sada je riječ o mjestimičnu meškoljenju, ali ako obnovljena vlada Jadranke Kosor u sljedeća dva tjedna ne izađe s uvjerljivim planom izlaska iz recesije (da će se to dogoditi samo od sebe, posve je neuvjerljiv argument), snažniji igrači (u ovom slučaju govorimo o tvrtkama) počet će grublje nego do sada s tržišta izbacivati slabije.Reći će neoliberalni fundamentalisti da jedna od svrha recesije i jest ta da se sa scene maknu nedovoljno efikasni igrači, da se dogodi čistilište - što jest polovično točno. Primjer uspavanih zagrebački su taksisti, koji su godinama imali kolektivni monopol, držali visoke cijene i smanjivali potražnju za svojim uslugama pa im sad preostaje težak sukob s izazivačem, riječkom tvrtkom Cammeom. S makroekonomskoga gledišta svejedno je hoće li opstati jedni ili drugi taksisti. Problem je kad se broj zaposlenih na kraju smanji.Svaki čovjek koji ostane bez posla i bude izguran s one splavi znači manju kupovnu moć za preostale igrače. Spas je moguć jedino ako ti izgurani opet nađu radno mjesto u drugoj tvrtki. Ne počnu li se 'proizvoditi' zdrava nova radna mjesta, ni onima koji ostanu na splavi ne piše se dobro. I dalje će biti na splavi, a ne u sigurnoj luci.Bez cjelovitoga, dobro promišljenoga novog programa ekonomskog oporavka broj ekscesa, za početak na poslovnoj sceni, povećavat će se. A nakon nekog vremena sukobi će se preliti i na druge dijelove društva.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
19.1.2011. 10:26
normalno, polako stvari sjedaju naq svoje mjesto?


Još iz kategorije Komentar