Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Hrvatska poljoprivredna komora: Od Vijeća ministara traži se dodatno smanjivanje administrativnih prepreka

  Hina           25.03.2024.         1302 pogleda
Hrvatska poljoprivredna komora: Od Vijeća ministara traži se dodatno smanjivanje administrativnih prepreka

Europsko udruženje poljoprivrednika i zadruga Copa Cogeca poslali su pismo ministrima poljoprivrede EU uoči sastanka Vijeća ministara idućega tjedna, u kojem traže dodatno smanjivanje administrativnih prepreka i snažniju podršku EU poljoprivrednicima, izvijestili su iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) koja je sudjelovala na sastanku tog udruženja i Copa Cogeca. "Pojednostavljenje poljoprivredne politike i smanjenje administrativnog opterećenja su iznimno važni i značajni za poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge", istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović, napominjući kako to još više vrijedi u kontekstu teških izazova s kojim se poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge suočavaju posljednjih nekoliko godina.

"Osjećaj napuštenosti nedavno je mnoge poljoprivrednike u EU izveo na ulice. Prosvjedi su utjecali da EK pokrene postupke za pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koje podržava i Copa-Cogeca“, kazao je Jakopović.

Naveo je i kako su danas od povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog dobili informaciju da će od 15. travnja, pod okriljem DG Agri biti pokrenut Opservatorij za cijene koštanja svih namirnica na razini EU. Na taj bi se način, kako je rekao Jakopović, ukupno i pojedinačno po državama objavljivale cijene, a to je ujedno i preteča za Direktivu o nepoštenim trgovačkim praksama, odnosno cilj je da prodaja ispod cijene koštanja uđe u nepoštene trgovačke prakse, kao uredba. "To je važno i poželjno kako za poljoprivrednike, tako i za potrošače", istaknuo je Jakopović.

HPK podržava srednjoročne i dugoročne prijedloge Europske komisije za pojednostavljenje ZPP-a, što je predstavljeno prošlog petka kao prvi korak u pravom smjeru koji štiti poljoprivrednike, navodi se u priopćenju.

Također se dodaje kako Copa i Cogeca vjeruju da će usvajanjem ovih promjena biti više fleksibilnosti u provođenje politike, na način koji uvažavaju klimatske i lokalne uvjete i specifičnosti diljem EU-a. "U ovim prijedlozima voljeli bismo vidjeti i daljnje dodatne mjere i poteze koji će nam olakšati poslovanje“, izjavio je Jakopović.

Kazao je i kako poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge trebaju podršku ministara poljoprivrede EU kako bi mogli nastaviti radi i poslovati u pristojnim uvjetima, s pristojnim prihodom i manjim administrativnim opterećenjem. "Sa pojednostavljenjem poljoprivrednih politika se ne smije stati, nego je važno da se ide na još veće olakšanje poslovanja", zaključio je Jakopović nakon sastanka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda