Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Poljoprivreda

Hrvatska za ekološku poljoprivredu, a ne GMO

        18.03.2014.         942 pogleda
Hrvatska za ekološku poljoprivredu, a ne GMO

Sve županije u Hrvatskoj proglasile su se slobodnima od genetski modificiranih organizama (GMO) i njihov razvoj trebao bi biti usmjeren na razvoj ekološke poljoprivrede čije bi proizvode mogli velikim dijelom plasirali na domaće tržište putem turizma, istaknuto je na današnjem okruglom stolu održanom u Zagrebu.

"Hrvatska ima između 700.000 i milijun hektara zemlje spremne za ekološku proizvodnju, koja bi se trebala sačuvati od GMO-a", istaknula je Katica Knezović sa zagrebačkog Učiteljskog fakulteta.

Hrvatska može imati poljoprivredu koja će veliki dio proizvoda iznijeti na tržište putem turizma i poticati zapošljavanje razvojem malih poljoprivrednih gospodarstava.

"Ako ne dopustimo uvoz genetski modificiranog sjemena, imamo sve uvjete za tradicionalnu ili konvencionalnu proizvodnju, a bilo bi šteta potrošiti tu prednost jer su druge zemlje uložile puno sredstava da bi svoja tla osposobila za ekološku proizvodnju", istaknula je Knezović.

Hrvatska je svojim Zakonom o GMO-u već propisala određena ograničenja za uvođenje u okoliš, odnosno za kultivaciju GMO-a. "Mi smo našim zakonom stroži od postojeće direktive EU, pa ako bi se na razini EU donijela takva odluka, u Hrvatskoj se ne bi ništa promijenilo jer bi i dalje ostala zabrana uvođenja GMO-a u svim županijama", ustvrdila je.

Valerije Vrček sa zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta istaknuo je da niti jedan GMO proizvod ni usjev nije dobio dozvolu za uvoz, proizvodnju ili promet na hrvatskom tržištu.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda