Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier: Đakić

Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto zbog presude Ivanu Žadi

  hnd           21.05.2020.         1627 pogleda
Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto zbog presude Ivanu Žadi

Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto je zbog odluke Županijskog suda u Varaždinu kojom potvrđuje prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Virovitici prema kojoj je novinar Ivan Žada osuđen na četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godine dana zbog neovlaštenog snimanja telefonskog razgovora s HDZ-ovim saborskim zastupnikom i predsjednikom HVIDRA-e Josipom Đakićem, a dio kojeg je kao transkript objavio na Facebooku i portalu Index.hr - priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

Do razgovora između Žade i Đakića došlo je u listopadu 2018. godine zbog toga što je Đakićev sin Ivan u jednom virovitičkom kafiću prijetio kolegi Žadi poručivši mu kako će mu polomiti vrat ili nekome platiti 500 eura da to napravi. Ivan Đakić zbog te je prijetnje prošle godine pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine i to za dva kaznena djela: prijetnju te javno poticanje na nasilje i mržnju.

„Nakon što sam čuo prijetnju nazvao sam Josipa Đakića u namjeri da ga o tome izvijestim jer sam se uplašio za sebe i sigurnost svoje obitelj”, u više je navrata izjavio Ivan Žada, naglašavajući da se u razgovoru s Đakićem predstavio kao novinar.

HND upozorava da se u Hrvatskoj iz dana u dan tužbama i presudama pokušava obeshrabriti kritičko propitkivanje onih koji obavljaju javni posao, a o tome svjedoče i zadnje dvije presude protiv medija koji su kritički pisali o sucima, o čemu je prije nekoliko dana izvijestio portal Telegram.hr.

Sucima Ani Jeleč Pecirep i Anti Unkoviću, koji su tužili Hanza mediju i Index.hr, dosuđeno je 130 tisuća kuna odštete koje im ti mediji moraju platiti. Upozoravamo kako je Europski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog presude Narodnom listu, koji je morao platiti 50 tisuća kuna sucu čiji je rad kritizirao. Europski je sud jasno naveo kako novinari i mediji imaju pravo kritički pisati o radu sudaca, a visinu odštete ocijenili su neprimjerenom demokratskom društvu. Podsjećamo kako je Ustavni sud RH zauzeo sličan stav poručivši da suci i sudovi nisu imuni na javnu kritiku i kontrolu. U praksi, međutim, svjedočimo potpuno suprotnome, o čemu ćemo još jednom izvijestiti Europski sud za ljudska prava, Europsku federaciju novinara, Europsku komisiju te ostale međunarodne institucije.

Prema anketi koju je HND nedavno proveo, u Hrvatskoj je trenutno na snazi najmanje 905 tužbi protiv novinara i medija u iznosu od 68 milijuna kuna.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mario Kolarević
22.5.2020. 7:31
To samo u hr ima. Sramota. Da nema novinara puno toga se ne bi otkrilo. Zna se zašto im smetaju. Treba donesti zakon da se ukinu novinari onda bi bili sretni valjda. A kakve zakone donose nebi se čudio da i taj donesu


Još iz kategorije Dossier: Đakić