Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Promet

HŽ: Prugu Virovitica-Sirač ukidamo zbog sigurnosti putnika

        27.07.2011.         2514 pogleda
HŽ: Prugu Virovitica-Sirač ukidamo zbog sigurnosti putnika

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske upozorava da HŽ Infrastruktura 'planira samovoljno' u idućoj godini potpuno obustaviti željeznički prijevoz putnika na dionicama Virovitica- Sirač, Savski Marof - Kumrovec, i Pleternica - Našice, a iz HŽ Infrastrukture to opovrgavaju ističući da nije riječ o potpunoj obustavi već o neophodnom koraku zbog sigurnosti putnika

Obustava se, tvrdi sindikat, a prenosi T-portal, namjerava realizirati ne temelju novog voznog reda. Sindikat upozorava na Zakon o željeznici koji propisuje da odluku o trajnoj obustavi javnog prijevoza može donijeti jedino Sabor, na prijedlog Vlade. U pismu se također tvrdi da se obustava planira na prugama koje upravitelj željezničke infrastrukture nije ni minimalno održavao, što je prema zakonu dužan činiti.

Sindikat također smatra da je zatvaranje pruga protuustavno, jer je praktički riječ o isključivanju pojedinih dijelova zemlje iz njezina jedinstvenog teritorijalnog funkcioniranja. Ujedno, upozorava da se upravitelj infrastrukture ne bi, kao ni drugdje u Europi, trebao voditi samo logikom profita, nego omogućiti javni prijevoz svim građanima, bez obzira na mjesto stanovanja.

U HŽ Infrastrukturi pak tvrde da ne namjeravaju nigdje potpuno obustaviti promet. Tumače da je njihov prioritet u poslovanju sigurnost korisnika usluga željezničkog prijevoza i radnika društava unutar HŽ Holdinga.

Kako zbog gospodarske krize nisu osigurana financijska sredstva za održavanje svih pruga, iz sigurnosnih razloga odlučeno je privremeno obustaviti promet na prugama koje iziskuju velika materijalna ulaganja za održavanje prometa, a prihodi su bili minimalni, kažu u HŽ Infrastrukturi.

Napominju da Sabor donosi odluku o ukidanju pruga, odnosno izuzimanju iz javnog dobra, a kako nema namjere ukidanja pruga, nema ni potrebe za donošenjem saborske odluke.

'Promet je privremeno prekinut zbog sigurnosnih razloga, što je nadležnost i obaveza HŽ infrastrukture', zaključuju u HŽ infrastrukturi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
29.7.2011. 13:10
kod nas se sve zatvara: tvornice, pruge.....pa se barem ne može desiti ovakav GAF hdz-a:

index
Kakav gaf Jadranke Kosor: Četiri šampanjca, četiri kamen temeljca, a nove bolnice nigdje

KAKO se bliži datum izbora tako se i šefica HDZ-a Jadranka Kosor trudi gotovo svakog dana biti na nekom otvaranju radova, polaganju kamena temeljca, nekog pogona ili barem novog odvodnog kanala. No jučerašnji slučaj svečanog potpisivanja sporazuma o sufinanciranju izgradnje nove pulske bolnice ući će u ANALE!!!!

Prvi šampanjac 2003. godine

Naime, prvi sporazum o sufinanciranju Vlade za pulsku bonicu potpisan je, pazite ovo, 2003. godine. U listopadu te godine potpisano je da su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Istarska županija suinvestitori, a Opća Bolnica Pula korisnik i nositelj investicije ukupne planirane vrijednosti od 221 milijun kuna.

Jučer je Kosor potpisala gotovo isto osim što nositelj nije Ministarstvo nego Vlada, a u skladu IDS i HDZ politike cijene bolnice nije 221 milijuna kuna nego 800 milijuna kuna........???????????


I JACA ĆE POPUT FATE UĆI U ANALE:

FATA: DVAPUT JE DVAPUT!

JACA: ČETIRI PUTA JE ČETIRI PUTA!

I JOŠ DA STVAR BUDE GORA, CIJENA PROJEKTA JE PORASLA 4 PUTA, SA 200 NA 800 MIL. KUNA???????????????????
STRAŠNO.
anakonda
29.7.2011. 12:41
potpisujem komentar u cijelosti!
vezni100
29.7.2011. 12:00
Prvo su rekli da je to privremenog karaktera, i da će za to vrijeme kao zamjena za vlak voziti autobus u organizaciji HŽ-a. No prema planu novog voznog reda za 2011/2012. god., neće biti niti vlaka niti autobusa. I eto mi ćemo samo nijemo promatrati kako nam uzimaju malo po malo. Zar nitko od relevantnih političara i institucija neće reći ništa, niti ništa poduzeti da se takav scenarij ne dogodi???? Zar se lokalni političari ne mogu udostojiti i izaći van pred javnost barem sa nekim priopćenjem i obrazložiti građanima zašto je to tako, zašto se mora sprovesti takva mjera??? Zar im je ispod časti, zar se boje, zar se srame?? Pa ne bi trebali, narod ih je izabrao iz razloga što su im vjerovali, dali smo im svoje povjerenje da rade u interesu građana, a ne protiv interesa. Ljudi probudute se, nemojte spavati!!!!
anakonda
28.7.2011. 16:39
upravo je sindikat SŽH uputio otvoreno pismo odgovornima;

indeks hr

Sindikat željezničara piše Kosorici: Zaustavite propadanje željeznica ili idemo u prosvjede!

SINDIKAT hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske uputio je premijerki Kosor, potpredsjedniku Vlade Miloševiću i ministru Kalmeti otvoreno pismo u kojem traže mjere za zaustavljanje propadanja željeznice. Kako navode, s obzirom na sve alarmantnije stanje poslovanja HŽ Holding Grupe, neodržavanje pruga i voznog parka, u slučaju ignoriranja naših zahtjeva organizirat ćemo prosvjedne aktivnosti na cjelokupnom području funkcioniranja HŽ Hrvatskih željeznica.
Poštovana predsjednice Vlade RH Kosor,

poštovani potpredsjedniče Milošević,

poštovani ministre Kalmeta,

ovi Sindikati kontinuirano Vam se obraćaju tražeći da poduzmete mjere za zaustavljanje propadanja željeznice, a naročito za zaustavljanje propadanja željezničke infrastrukture.

Činjenica da ozbiljnih ulaganja u željeznicu nema još od osamostaljenja Republike Hrvatske pa i ranije. Isto tako je činjenica da su od 2000. godine naovamo izgrađene tisuće km autocesta, dok su 3 željezničke pruge radi neodržavanja zatvorene, a dio ih je pred zatvaranjem. Bez političkih konotacija moramo reći da su od 2000.-2003. uz gradnju autocesta istovremeno razvijane i pruge. Uz određene pogreške u izboru prioriteta i u realizaciji investicija, ipak je pokazano da se cestovni i željeznički oblik prijevoza trebaju razvijati paralelno. Nakon tog razdoblja nastavljena su ulaganja u gradnju autocesta, dok su ulaganja u željeznicu, u relaciji s troškovima gradnje autocesta, neznatna. .......
sitni
28.7.2011. 16:22
Soryyy !!!!!!!

Kud Ivo tu i viiiiiii!!!!!!!!!!!!!!
sitni
28.7.2011. 15:42
Kud Ivo tu i mi !!!!!!!!!!!!!
anakonda
28.7.2011. 15:35
ovaj članak spvh bi trebalo svrstati u rubriku "vjerovali ili ne"

skoro su pogodili naslov, a pravi naslov je trebao (mora) glasiti:

Vladu RH i minstarstvo prometa (Kalmetu) ukidamo (ZATVARAMO) zbog sigurnosti putnika na HŽ-u!!!?????


tko je odgovoran za održavanje pruga u rh? VLADA RH!!!!!!

A TKO ĆE BITI ODGOVORAN AKO SE DESI JOŠ ŽELJEZNIČKIH NESREĆA?????

VLADA RH, MINSITARSTVO PROMETA, JACA, KALMETA......
SVIM PRUGAMA U HŽ-U JE ISTEKAO ROK ZA KAPITALNI REMONT, A POGLEDAJMO SADA ROKOVE SAMO ZA PRUGU VARAŽDIN - OSIJEK:

U srednjoročnom planu nije predviđen remont na ovoj pruzi, a trebao je biti po dionicama: Varaždin – Koprivnica 2010., Koprivnica – Pitomača 2006., Pitomača – Slatina 2003./2005., Slatina – Feričanci još 1998, Feričanci – Našice 2006, Našice – Osijek još 1999./2001., Osijek – Osijek Donji grad još 1996. te Osijek Donji grad – Dalj još 1997. godine.


Još iz kategorije PrometVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.