Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Virovitica

Imamo službeni dokument koji potvrđuje da rad gradske uprave nije ni transparentan niti po važećim zakonima

  Goran Gazdek/Iva Anzulović           15.10.2020.         3419 pogleda
Imamo službeni dokument koji potvrđuje da rad gradske uprave nije ni transparentan niti po važećim zakonima

Na adresu uprave Grada Virovitice stigao je službeni dopis Povjerenika za informiranje Republike Hrvatske u kojem je detaljno i precizno navedeno koji su sve propusti rada Odsjeka za protokol i odnose s javnošću ureda gradonačelnika Ivice Kirina koji se tako često hvali transparentnošću. Od pet uočenih nepravilnosti na službenom webu čak i osnovna informacija o tome tko uopće obavlja dužnost službenika odnosa s javnošću.

Kao službenica za informiranje navedena je Martina Bašić, a u stvarnosti njen posao radi Dario Vranek, referent za javnu nabavu i opće poslove. Stranice su neažurirane, nedostaju brojni javni dokumenti dok su obrasci za ostvarivanje prava na pristup informacijama stari i po nevažećem zakonu. Ali su zato pune fotografija neprikosnovenog gradskog vožda i agitpropovskih litanija o prekrasnim, divnim, velebnim, svijetlim i veličanstvenim projektima koje provodi.

Jedan od najčešćih termina za kojima u svojim izjavama poseže Ivica Kirin je "transparentnost" naglašavajući kako svi podaci provjerljivi i javni. Novinari ovog portala, međutim, znaju da tome nije tako jer mjesecima čekamo dostavu dokumentacije o radu Gradske uprave i nije nam ništa drugo preostalo nego prijaviti ga povjereniku za informiranje.

JOŠ JEDNA KIRINOVA SRAMOTA

Što u stvari, znači termin transparentnost? Riječ potiče iz latinskog jezika transparens i označuje prozirnost, trans je kroz, a parere pokazati se, dakle označava propustljivost, vidljivost, dostupnost javnosti. Tijela javne vlasti transparentna su ako većinu svojih informacija o aktivnostima objave u javnosti, što u slučaju Virovitice, kako je utvrdio ured Povjerenika za informiranje, nije slučaj. Ovaj službeni nalaz silno je važan ne samo za novinare i gradske vijećnike koji često zbog prirode dužnosti koju obnašaju trebaju razne podatke, nego i za sve građane koji žele bilo kakvu informaciju iz domene rada gradske uprave, a njegov rezultat još jedna velika sramota za Ivicu Kirina.

Umjesto da građanima podastre transparentne podatke gradonačenik je službene stranice pretvorio u vlastiti bilten i news portal. Često pod egidom „Drugi o nama“ prenose PR članke koje su platili dnevnim novinama, magazinima i portalima kako bi se stekao dojam medijskog interesa za ono što radi.

Uz kršenje Zakona o pravu na pristup informacijama Kirinov ured oglušio se i na Zakon o medijima jer kontinuirano izbjegava odgovarati na upite slobodnih novinara, pogotovo na pitanja vezana uz krađu 17 milijuna kuna iz proračuna i sumnjive smrti gradskog pročelnika.

U svom nalazu, inspektorica-savjetnica Helga Gavez pojasnila je obvezu tijela javne vlasti pred novinarima: "Povjerenik za informiranje nije nadležan za zaštitu prava sukladno Zakonu o medijima, ali u određenim slučajevima, ako novinari traže informacije u smislu Zakona o pravu na pristup informacijama, može pružiti podršku".

 

KAKVA JE SNAGA POVJERENIKA ZA INFORMIRANJE

Povjerenik za informiranje je neovisno državno tijelo, poput pravobraniteljice na primjer ili povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Kao pravna osoba s javnim ovlastima, povjerenik za informiranje omogućuje korisnicima ostvarivanje prava na pristup informacijama. Ured Povjerenika za informiranja funkcionira na način da se svakih pet godina bira novi (ili potvrđuje stari) na način da ga potvrđuje Sabor Republike Hrvatske nakon natječaja. Svakog 31.ožujka, Povjerenik podnosi Saboru svoje izvješće o radu. Svojim radom, direktno je nadležan za nadzor nad provedbom Zakona o pravu na pristup informacijama te na svojim službenim stranicama ima objavljen registar tijela javne vlasti, odnosno, popis svih institucija koje imaju zakonsku obvezu ustupiti tražene informacije svakome tko ih traži.

Kakvom se snagom bahatosti Kirinovi ađutanti odnose prema novinarima govori i činjenica da na pitanja koja im nisu po volji ne stiže čak ni pokušaj pozivanja na GDPR ili poslovne tajne što su najčešći razlozi uskraćivanja informacija u Hrvatskoj. Odlučili su se na potpuno ignoriranje pa nisu reagirali ni na upozorenja da će biti prijavljeni Povjereniku za informiranje i Hrvatskom novinarskom društvu.

Konkretno, dokumenti koje smo tražili od Gradske uprave, odnosno Daria Vraneka, su informacije vezane uz izvršenje proračuna, reviziju, javnu nabavu, natječajnu dokumentaciju, komunalna potraživanja i druga izvršenja proračuna za 2017., 2018. i 2019. godinu.

UPOZORAVALI SMO, ALI BADAVA

Novinare portala Viroviitca.net (koji uz to rade i za više domaćih i stranih medija) nakon što smo objavili niz istraživačkih tekstova i komentara o krađi novca iz gradske blagajne i neistraženoj smrti Siniše Palma, više ne pozivaju na događaje i konferencije za medije, a skinuti smo i s mailig liste pa ne dobivamo najave događanja i priopćenja poput drugih kolega. Evo maila poslanog 21. ožujka ove godine na koji nikada nismo dobili odgovor.

Poštovani gospodine Vranek,

Obraćamo Vam se kao slobodni novinari koji rade za više domaćih i inozemnih medija.  Službenik ste za informiranje Ureda gradonačelnika Ivice Kirina zadužen za komunikaciju s novinarima i pozivanje medija na službena događanja koja organiziraju službe Grada Virovitice, gradonačelnikov ured i Gradsko vijeće. U posljednje vrijeme,  gotovo deset mjeseci, nismo dobili niti jedno priopćenje, izjavu za javnost i poziv na konferencije za novinar.  Nismo ih dobili ni sada kada je u cijelom svijetu zbog pandemije virusa Covid  19 izvanredno stanje i kada je vrlo bitno da informacije dođu do svakog građanina.
Podsjećamo Vas na zakonsku obvezu da i lokalna vlast, poput državne,  sve informacije mora učiniti dostupnim svim medijima pod jednakim uvjetima. Molim Vas da nam tijekom dana odgovorite zašto selektirate novinare u Virovitici i, konkretno, da se zadržimo samo na aktualnom slučaju, zašto niste poslali pozive na konferenciju za novinare sazvane za petak, 20. ožujka.
Selekciju novinara koji su podobni pratiti rad gradske uprave, nepozivanje na konferencije za novinare i neslanje obavijesti i priopćenja ne shvaćamo samo kao udar na slobodu medija već i kao oduzimanje prava na rad o ćemo čemu izvijestiti naše redakcije, Hrvatsko novinarsko društvo  (HND),  Europsku federaciju novinara (EFJ),  Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Povjerenika za informiranje Republike Hrvatske.

DOSTUPNOST PODATAKA - DISCIPLINIRANJE VLASTI

Novinarska istraživanja se temelje na podacima prikupljenim od tijela javne vlasti. Bez obzira radi li se o informacijama troškova službenih putovanja, mobilnih telefona, službenih automobila, izvješćima revizije, ugovorima, plaćama i donacijama ili dlukama, zapisnicima i nadzornim izvješćima, Dostupnost tih informacija predstavlja značajan korak u discipliniranju tijela javne vlasti, njihovoj većoj odgovornosti i efikasnosti te borbi protiv korupcije.

Oni koji znaju kako koristiti ovo pravo imaju ključnu ulogu u funkcioniranju zdrave demokracije i ostvarivanju javnog interesa. S druge strane, oni koji prihvate odbijanje potiču tijela javne vlasti da se ponašaju nadmeno i suprotno interesu javnosti. Mi nismo prihvatili odbijanje.

Gradskoj upravi je izdano rješenje da u roku od petnaest dana ispravi brojne propuste. Tako se službeniku za informiranje nalaže i to da s mrežnih stranica ukloni rubriku "Katalog informacija" jer je sadržaj prema ranije važećem zakonu. Ako to ne učine slijedi požurnica i dodatna inspekcija, a ukoliko se i na to ogluše - sudski spor pred Upravnim sudom u Zagrebu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ViroviticaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.