Đikić: Bude li opuštanja, virus preuzima ritam
Mrsić: Nacionalni stožer Civilne zaštite ostao bez kredibiliteta
Večernji list: Gradit će se kampus gaming industrije u Novskoj
Jutarnji list: U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
Do 16 sati u Orahovici glasovao 1524 glasača ili 34,72%
Đikić kod Stankovića: Nemoguće je da nitko od pola milijuna turista nije zaražen
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Dossier Bedeković

Index: Ministrica smislila kako će sakriti istinu o domu iz kojeg je umrlo 18 staraca

  Vladimir Matijanić/Index.hr           05.06.2020.         1535 pogleda
Index: Ministrica smislila kako će sakriti istinu o domu iz kojeg je umrlo 18 staraca

Ministarstvo Vesne Bedeković donijelo je rješenje kojim portalu Index.hr, dakle javnosti, uskraćuje pravo da dobije i objavi inspekcijski izvještaj o stanju u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici. Ne čudi takva odluka obzirom da je gospođa Bedeković iz Virovitičko-podravske županije, i odani kadar HDZ, izašla iz škole neprikosnovenog trojca Đakić-Tolušić-Kirin.

U idomu je, kao što je poznato, čak 68 osoba zaraženo covidom-19, a 18 ih je preminulo. Ravnatelj doma je Ivan Škaričić, profesor povijesti, bivši omiški gradonačelnik, član HDZ-a - piše Vladimir Matijanić na portalu Index.hr.

U rješenju od 26. svibnja s potpisom Dobrile Miletić, službenice Ministarstva za informiranje, stoji da je "odredbama članka 15. stavka 1. Zakona o pravu na pristup informacijama propisano da će tijela javne vlasti ograničiti pristup informacijama koje se tiču svih postupaka koje vode nadležna tijela u prethodnom i kaznenom postupku za vrijeme trajanja tih postupaka". Želja Ministarstva da zataji izvještaje jača je od stava splitskog Općinskog državnog odvjetništva (ODO) da se ne protivi njihovoj objavi o čemu jw Index dva puta pisao. ODO vodi izvide u ovom slučaju.

"Pristup informacijama se ograničava po sili zakona"

Ministarstvo Vesne Bedeković pozvalo se na članak 15. stavak 1. Zakona o pravu na pristup informacijama te zapazilo kako, "uzevši u obzir spomenutu zakonsku odredbu, pristup traženim informacijama se ograničava po sili zakona".

Upravo su ministrica Bedeković i ministar zdravstva Vili Beroš prvi javno progovorili o inspekcijskim izvještajima. Na konferenciji za novinare održanoj 1. svibnja otkrili su kako su njihovi inspektori ustanovili da u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj nije bilo propusta. 

I dalje je jedini krivac - virus

Informacija o širenju zaraze domom objavljena je 7. travnja kada je započelo premještanje dijela korisnika u splitsku bolnicu. Potom su inspekcijske službe dva ministarstva nadležnih za socijalnu i zdravstvenu brigu o korisnicima provele nadzor i utvrdile da je za oboljele i umrle, kako je zapazio Beroš, kriv virus. No kada smo zatražili cjelovite izvještaje, jer nas je interesirao put kojim se stiglo do zaključka da nitko nije kriv, ministarstva su nam ih uskratila. Prvo su se pozivala na izvide državnog odvjetništva, a sada, nakon što je ono reklo da se ne protivi objavi, Ministarstvo za demografiju i tome slično poziva se na zakon, dok nas Ministarstvo zdravstva već neko vrijeme ignorira. Ni jedni ni drugi ne žele otkriti čak ni tko su bili članovi inspekcija dva ministarstva.

Osim medijima, oba ministarstva nisu dostavila inspekcijske izvještaje ni nadležnim odborima u saboru i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U prvim danima po izbijanju afere dosta se pričalo o odgovornosti, najavljivane su i sankcije, a Index je objavio tvrdnje izvora povezanog s provođenjem izvida da su prikupili dobre dokaze o odgovornosti nekih osoba u domu. Potom je stigao stav politike da je kriva viša sila.

Pogledajte cijelo rješenje

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier BedekovićVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.