Banner
Sabor: Oprečni stavovi oko ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika
Banožić: Postoji sprega između Milanovića i Franka Vidovića
SPH: Napad na policajce vozilom treba kvalificirati kao pokušaj ubojstva
Građani će od sutra moći nabaviti početni paket eurokovanica
DP: Školama i vrtićima imena djece žrtava Domovinskog rata
Večernji list: Može li Alketbi glasati na skupštini dioničara Fortenove?
Jutarnji list: FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma

  Novinarstvo i mediji

Istina je na našoj strani

  Branko Mijić/HND           04.05.2022.         3451 pogleda
Istina je na našoj strani

Jučer  je u cijelom svijetu obilježen 3. svibnja, Dan slobode medija, ali dan istinske slobode medija nikada nije bio dalje od nas. U Ukrajini novinari ginu izvještavajući o ratnim zbivanjima i tragedijama koje proživljava civilno stanovništvo. U Rusiji onim novinarima koji zbivanja u Ukrajini nazovu ratom zabranjuje se rad i prijeti im 15 godina Sibira.

Meksiko je pretvoren u grobnicu novinara, u prvih mjesec i pol dana ove godine ubijeno je petero novinara, još njih 145 u posljednja dva desetljeća, a ubojice u pravilu ostaju nepoznate. Gotovo da nema države na svijetu u kojoj se novinari sudski ne gone i ne zatvaraju. Velika Britanija izručit će Juliana Assangea Sjedinjenim Državama nakon što ga je tri godine držala u strogom zatvoru za teroriste iako mu u zemlji koja se hvali Prvim amandmanom prijeti 175 godina zatvora. U Hrvatskoj su serijski tužitelji pokrenuli najmanje 951 tužbu protiv novinara i medija, a odštetni zahtjevi teški su 77,4 milijuna kuna i jedino po tome smo prvi u Europskoj uniji.

Što smo vam to skrivili? Zašto ste nam nacrtali metu na čelu? Zbog čega smo postali državni neprijatelji broj jedan? Koji je to naš zajednički grijeh?

Istina. To što govorimo istinu, to što smo u stalnoj potrazi za istinom, to što svjedočimo vremenu i događajima koje živimo.

Istina je razlog zašto pucate na nas, zašto nas hladnokrvno likvidirate, zašto nas zatvarate, zašto nam sudite, zašto nas progonite, zašto nas ljudski i egzistencijalno pokušavate uništiti. Istina je ta opasnost koja vas ugrožava i zato se ne libite ni brze, ni polagane smrti, ni progona ni pogroma nas kao novinara i novinarstva kao profesije. To je jedina istina zašto je sloboda medija danas tako daleko od nas.

Radilo se o ratu i zločinima, radilo se o kriminalu i korupciji, radilo se o nemoralu i mračnoj strani ličnosti, vama su, gospodo s druge strane barikade ljudskosti, najveći i najopasniji neprijatelji novinari. Nema slobodnog društva bez slobodnih pojedinaca, nema slobodnih pojedinaca bez slobode mišljenja i slobodnog pristupa informacijama. I zato smo mi tu s ove strane obrane slobode, goloruki ali uspravni, zato ginemo, zato ne bježimo od batina i zatvora, zato se ne bojimo gladi i otkaza. Možete nas marginalizirati, možete nas demonizirati, možete nas cenzurirati, ali ne možete nas eliminirati, ne možete nas ušutkati, ne možete nas zaustaviti.

 I kad gromoglasno šutimo naš glas se čuje! I svaka naša žrtva je korak bliže onom danu koji u svakom kutku ovog svijeta mora biti dan slobode a ne pogibije medija.  I zato danas ne slavimo dok kolege i prijatelji ginu i skapavaju u tamnicama, danas smo ovdje samo s jednom porukom: Nećemo odustati, istina je na našoj strani. Borba se nastavlja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji