Đikić: Bude li opuštanja, virus preuzima ritam
Mrsić: Nacionalni stožer Civilne zaštite ostao bez kredibiliteta
Večernji list: Gradit će se kampus gaming industrije u Novskoj
Jutarnji list: U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
Do 16 sati u Orahovici glasovao 1524 glasača ili 34,72%
Đikić kod Stankovića: Nemoguće je da nitko od pola milijuna turista nije zaražen
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Ljubo Ruben Weiss

Izašla knjiga "Posljednji izvještaj posljednjih Židova Virovitice" Ljubomira Rubena Weissa

  Goran Gazdek           18.01.2020.         4883 pogleda
Izašla knjiga "Posljednji  izvještaj posljednjih Židova Virovitice" Ljubomira Rubena Weissa

Početkom  prosinca 2019. godine u nakladi Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje izašla je knjiga "Posljednji izvještaj posljednih Židova Virovitice" Ljubomira Rubena Weissa (1949.-2015.). Autor je prikupio i na jednom mjestu objavio sve dostupne podatke o židovskoj zajednici u Virovitici od 1790. do 2012. godine, opisao život pojedinih Židova koji su živjeli i radili u Virovitici, ljude koji su dali značajan doprinos u razvoju obrtništva, trgovine, kulture i politike grada.

Temelj ove knjige su Ljubina višegodišnja istraživanja knjiga - fotomonografija Željka Weissa Židovi Virovitice i okolice 1790.-2011. koju je Židovska općina Virovitica izdala 2011. godine. Ljubo je u novoj knjizi opisao i rad židovskih zajednici u Pitomači, Slatini i Orahovici, a čitav je rad začinio svojim osobnim iskustvima i subjektivnim doživljajima.

Zbog smrti (22. travnja 2015.) knjigu nije dovršio. Na pojedinim mjestima nedostaju neki podaci koje je namjeravao provjeriti ili prikupiti. Eventualno novo izdanje bit će upotpunjeno podacima ukoliko se pronađu.
Knjiga ima 135 stranica, podijeljena je na četrnaest poglavlja. Uz povijesne činjenice donosi i dodate o značenju židovstva, židovskim blagdanima i relikvijama i žrtvama holokausta iz Virovitice s popisom i mjestom stradanja.

„Pisati 2012. godine povijest Židova Virovitice i okolice, zadaće je koju nije jednostavno realizirati. prije svega zbog činjenice da je nestala ili uništena arhiva Židovske općine Virovitica, sustavno vođena do 1941. godine. Prije svega nedostaju izvorni dokumenti ili raspolažem samo s nekoliko njih koji su nedostatni da bi se temeljito istražila zahtjevna tema. Živi svjedoci cvatućeg razdoblja virovitičkih Židova – razdoblje između dva svjetska rata – jedva da postoje i u dubokoj su starosti, a jedan od pouzdanih izvora – višegodišnji predsjednik Židovske općine Virovitica Marko Weiss umro je u prosincu 2007. godine“, piše među ostalim Ljubo Weiss u uvodnim napomenama.

Odgovorni urednik knjige je Željko Weiss, stručna konzultantica, lektorica, redaktorica i kolektorica Marija Karácsonyi, a recenzentica Mihela Kulej. Priprema i tisak povjerena je virovitičkom Grafoprojektu. Djelo je nastalo zahvaljujući donacijama i potpori Željko Weissu, Ani Rošić, Jadranki Gross i tvrtki Grimex.

Promocije knjige bit će u petak, 24. siječnja 2020. u restoranu MFM u 18 sati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ljubo Ruben WeissVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.