Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Matica hrvatska

Izvještajna skupština ogranka Matice hrvatske u Virovitici

  db           10.06.2018.         3192 pogleda
Izvještajna skupština ogranka Matice hrvatske u Virovitici

U prostoru dnevnog boravka GDCK-a na Zvonimirovu trgu 2 održana Izvještajna skupština Ogranka Matice hrvatske u Virovitici na kojoj je predsjednica Dubravka Sabolić nakon izbora Radnih tijela skupštine pročitala Izvješće o radu u proteklom dvogodišnjem razdoblju iz kojega smo doznali da je ova udruga od tridesetak članova bila poprilično aktivna svojim programima koje je javnosti ponudila.

U prošloj, jubilarnoj godini, kada je naša najstarija hrvatska kulturna ustanova slavila svoju 175. obljetnicu, nakon preseljenja iz Pejačevićevog dvorca u nov prostor njen virovitički Ogranak je održao nekoliko kulturno - znanstvenih programa i priredaba u kojima su glavni učesnici bili naši poznati i cijenjeni sugrađani i zavičajci.

Podsjećamo na dvije priredbe pod nazivom ''Mikeški divani'' koji se prvenstveno bavi očuvanjem i promicanjem domaćeg gradskog govora ali i svih ostalih kulturnih oblika koji su neposredno povezani s mikeškom baštinom koji su u veljači prošle godine bili posvećeni preminulom članu i prvom gostu Damiru Svobodi, novinaru, spisatelju, jezikoslovcu, skupljaču i baštiniku domaće riječi kojega je gledateljstvu dočarao njegov novinarski šegrt i prijatelj Goran Gazdek.

Početkom prosinca gošća je bila prof. Ljubica Mihaljević predstavivši jedinstveni kulinarski, kulturno-gospodarstveni i turistički projekt ''Mikeški jestvenik'' s knjižicom recepata. U istom mjesecu Ogranak je pokrenuo i održao ''Susrete u Matici'' u dva navrata na kojima su se svojim životopisima predstavili predsjednica ''Češke besede'' u Virovitici Jasna Berger i novi virovitički zavičajac, književnik, dramaturg i glumac Robert Roklicer, osnivač Udruge za film, radio, kazalište i književnost ''FRiKK'' i ''Virovitičkih umjetničkih večeri'' u ''Cugu''.

Povodom Svjetskog dana meteorologije u ožujku ove godine znanstveno predavanje je održao dr.sc Branko Grisigono s temom ''Aktualne klimatske promjene i olujna vremena''.

Izdavaštvo kao primarna djelatnost bila je predstavljena novim brojem kultnog Županijskog časopisa za kulturu ''Zavičaja'' čija je prva promocija održana u veljači 2018.-te u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu a potom u travnju u Virovitici i prošlog mjeseca u Slatini.

Zadnji događaj koji nam je priredio ovaj, brojčano mali ali svojim djelovanjem veliki Ogranak, bila je knjiga ''Sokolski pokret u Virovitici'' autora Matije Pavličevića.

Nakon Financijskog izvješća glavnog tajnika M. Pavličevića i očitovanja predsjednika Nadzornog odbora Zvonimira Smolića te rasprava o izvješćima i njihovih usvajanja od predsjednice smo doznali nekoliko budućih ciljeva djelovanja a to su; suradnja sa svim zainteresiranim pojedincima i ustanovama na području kulture koji promoviraju naš zavičaj i njegove ljude s posebnim naglaskom na škole i gradske institucije; svekolika suradnja s Ograncima u Slatini i Orahovici te nastavak zajedničke izdavačke djelatnosti kao i dosadašnjih programa s mogućnošću proširivanja i približavanja mladima.

Na kraju Skupštine članovi su se upoznali s novim pridošlicama spisateljicama Marinom Mađarević i Natalijom Bajer kojima je iskazana dobrodošlica i svesrdno ponuđen prostor za djelovanje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Matica hrvatska