DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Večernji list: U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji
Jutarnji list: Dekanica Filozofskog kriva za uzmeniravanje na poslu
Kolakušić na Pantovčaku očekuje plaću od minimalno 70 tisuća kuna
Bernardić: Bilo bi bolje da predsjednički izbori nisu u vrijeme blagdana
Grubišno Polje: Na Sajmu sira 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija
Čačić: Narodna stranka - Reformisti podržat će Milanovića

Izvještajna skupština ogranka Matice hrvatske u Virovitici


  Kultura           db           10.06.2018.         2400 pogleda
Izvještajna skupština ogranka Matice hrvatske u Virovitici

U prostoru dnevnog boravka GDCK-a na Zvonimirovu trgu 2 održana Izvještajna skupština Ogranka Matice hrvatske u Virovitici na kojoj je predsjednica Dubravka Sabolić nakon izbora Radnih tijela skupštine pročitala Izvješće o radu u proteklom dvogodišnjem razdoblju iz kojega smo doznali da je ova udruga od tridesetak članova bila poprilično aktivna svojim programima koje je javnosti ponudila.

U prošloj, jubilarnoj godini, kada je naša najstarija hrvatska kulturna ustanova slavila svoju 175. obljetnicu, nakon preseljenja iz Pejačevićevog dvorca u nov prostor njen virovitički Ogranak je održao nekoliko kulturno - znanstvenih programa i priredaba u kojima su glavni učesnici bili naši poznati i cijenjeni sugrađani i zavičajci.

Podsjećamo na dvije priredbe pod nazivom ''Mikeški divani'' koji se prvenstveno bavi očuvanjem i promicanjem domaćeg gradskog govora ali i svih ostalih kulturnih oblika koji su neposredno povezani s mikeškom baštinom koji su u veljači prošle godine bili posvećeni preminulom članu i prvom gostu Damiru Svobodi, novinaru, spisatelju, jezikoslovcu, skupljaču i baštiniku domaće riječi kojega je gledateljstvu dočarao njegov novinarski šegrt i prijatelj Goran Gazdek.

Početkom prosinca gošća je bila prof. Ljubica Mihaljević predstavivši jedinstveni kulinarski, kulturno-gospodarstveni i turistički projekt ''Mikeški jestvenik'' s knjižicom recepata. U istom mjesecu Ogranak je pokrenuo i održao ''Susrete u Matici'' u dva navrata na kojima su se svojim životopisima predstavili predsjednica ''Češke besede'' u Virovitici Jasna Berger i novi virovitički zavičajac, književnik, dramaturg i glumac Robert Roklicer, osnivač Udruge za film, radio, kazalište i književnost ''FRiKK'' i ''Virovitičkih umjetničkih večeri'' u ''Cugu''.

Povodom Svjetskog dana meteorologije u ožujku ove godine znanstveno predavanje je održao dr.sc Branko Grisigono s temom ''Aktualne klimatske promjene i olujna vremena''.

Izdavaštvo kao primarna djelatnost bila je predstavljena novim brojem kultnog Županijskog časopisa za kulturu ''Zavičaja'' čija je prva promocija održana u veljači 2018.-te u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu a potom u travnju u Virovitici i prošlog mjeseca u Slatini.

Zadnji događaj koji nam je priredio ovaj, brojčano mali ali svojim djelovanjem veliki Ogranak, bila je knjiga ''Sokolski pokret u Virovitici'' autora Matije Pavličevića.

Nakon Financijskog izvješća glavnog tajnika M. Pavličevića i očitovanja predsjednika Nadzornog odbora Zvonimira Smolića te rasprava o izvješćima i njihovih usvajanja od predsjednice smo doznali nekoliko budućih ciljeva djelovanja a to su; suradnja sa svim zainteresiranim pojedincima i ustanovama na području kulture koji promoviraju naš zavičaj i njegove ljude s posebnim naglaskom na škole i gradske institucije; svekolika suradnja s Ograncima u Slatini i Orahovici te nastavak zajedničke izdavačke djelatnosti kao i dosadašnjih programa s mogućnošću proširivanja i približavanja mladima.

Na kraju Skupštine članovi su se upoznali s novim pridošlicama spisateljicama Marinom Mađarević i Natalijom Bajer kojima je iskazana dobrodošlica i svesrdno ponuđen prostor za djelovanje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: