Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Dossier Palm

Jadranka Palm o radu državnog odvjetnika Darka Žegarca: "Vidi se da DORH nema nikakvih saznanja"

  Iva Anzulović           25.07.2020.         4064 pogleda
Jadranka Palm o radu državnog odvjetnika Darka Žegarca: "Vidi se da DORH nema nikakvih saznanja"

Nakon primitka službenog očitovanja Državnog odvjetništva u Zagrebu na prijavu njenog zaposlenika Darka Žegarca, posjetili smo majku pokojnog Siniše Palma. Naime, sadržaj spomenutog očitovanja datiranog 8.srpnja jasno ističe kako su svi ukazani propusti, po stavu DORH-a, neutemeljeni iako su u suprotnosti sa zakonima RH citiranima u samoj prijavi. Gospođa Jadranka Palm i sama je, u srpnju prošle godine, zvala u nekoliko navrata ured ovog državnog odvjetnika u Bjelovaru jer je imala mnogo neodgovorenih pitanja o okolnostima smrti svog sina. Nakon nekoliko upućenih telefonskih poziva, uspjela je dobiti termin sastanka te provela više od dva sata u uredu Darka Žegarca. Do danas nije od njega zaprimila nikakvu poštu, nikakvo rješenje niti ikakav odgovor na ijedno svoje pitanje postavljeno u srpnju prošle godine.

JEDINA ISTRAGA BEZ IKAKVIH REZULTATA

Nakon što je prošle godine pronađeno njegovo tijelo uz obalu Drave u Prodorini, Siniša Palm postao je predmetom istrage dvaju institucija; USKOK-a i Državnog odvjetništva. Ured USKOK-a u Osijeku istraživao je nestanak novca iz gradske blagajne dok je Državno odvjetništvo preuzelo istragu okolnosti smrti. Uz spomenute, nad Gradskom upravom vodile su se istrage Ministarstva financija isključivo zbog utvrđivanja načina knjiženja financijskih transakcija te načina kojim je iz gradskog proračuna nestalo 17 milijuna kuna. Rezultati istraga ustvrdili su kako se u gradskoj Upravi godinama vodilo dvostruko knjigovodstvo. Samo jedna istraga ostala bez ikakvih rezultata - ona Darka Žegarca o okolnostima smrti Siniše Palma.

Posjetili smo majku Jadranku  kako bi od nje doznali mišljenje o ovakvom ishodu. "Čudim se, ne znam što reći. Godina dana je prošla a vidi se da DORH nema ništa, nikakvih saznanja", bila je njena prva reakcija.

Prošle je godine, u ovo vrijeme, i sama posegnula za pomoći na način da je otišla na dogovoreni sastanak u Bjelovar kako bi od Darka Žegarca tražila odgovore na svoja brojna pitanja koja je sva zapisala u malu bilježnicu. Sjeća se kako je više od dva sata provela u uredu sa ovim državnim odvjetnikom. "Pitao me da mu kažem sve što znam. Sve od petka i nestanka Siniše sam mu ispričala kako je bilo. Zapisničarka je na računalu sve pisala ali mi nisu dali nikakav primjerak tog zapisnika u ruke iako sam ga potpisala.", sjeća se.

"Imala sam pitanja o mnogim detaljima koji mi nisu bili jasni. Pitala sam ga zašto državni odvjetnik nije bio na mjestu uviđaja a Žegarac mi je odgovorio kako je on trebao doći no zvali su ga i rečeno mu je da ne treba dolaziti jer je posrijedi samoubojstvo. Onda sam ga pitala kakvo je bilo uže koje je pronađeno i kako je moj sin mogao voditi dvostruko knjigovodstvo ali ni na jedno svoje pitanje nisam tada dobila niti jedan odgovor", kaže majka Jadranka koja se sjeća kako je izvješće koje je ovaj državni odvjetnik tada imao na stolu bilo šturo.

"Nisam se snašla ni u čemu tih dana kada je Siniša nestao i pronađen mrtav. Sve što se tih dana događalo u nama je budilo mnoga pitanja ali se nismo snašli i radili smo sve kako nam je rečeno, od prepoznavanja Siniše putem mobitela do tog hitnog ukopa koji su nam sugerirali, da ga što prije pokopamo jer, kao, tijelo je bilo u lošem stanju. Danas je drugačije. Kad pogledamo unatrag, vidi se jako mnogo propusta i nelogičnosti oko smrti mog sina. Danas je jasno da sve te institucije štite jedna drugu a ja samo želim znati što je bilo, što se točno dogodilo i kako je moj sin umro.", kaže neutješna majka.

ŽEGARAC: "SLUČAJ PALM JE KAO SLUČAJ 'AGROKOR'"

Indikativan i zanimljiv bio je komentar Darka Žegarca o slučaju Siniše Palma kojeg je rekao tijekom prvog i, do sada jedinog sastanka sa majkom Jadrankom. Iako nije bio na mjestu uviđaja, nije vidio tijelo niti je naložio ekshumaciju tijela kako bi se obavila obdukcija i utvrdio uzrok smrti, državni je odvjetnik prije godinu dana ustvrdio kako je ovaj slučaj jednak "Agrokoru".

Sa, kako je majka Jadranka uočila, šturim izvješćem na stolu, prije godinu dana Žegarac je ustvrdio "kako se u slučaju Palm dugo neće otkriti sve okolnosti". Odakle takva pronicljivost jednom državnom odvjetniku koji raspolaže brojnim proceduralnim alatima koji mu omogućuju upravo brzo rješavanje slučaja?

Samo mjesec dana nakon što je pronađen mrtav, Siniša Palm je za nadležnog Žegarca već tada bio "slučaj poput Agrokora"? Zašto? Iako je imala brojna pitanja, majka Jadranka ni na jedno nije dobila odgovor niti pouzdano zna jesu li se tragom njenih pitanja izvršili ikakvi izvidi. Ono što je jedino dobila bilo je usmeno objašnjenje Žegarca kako "ne može dobiti sve informacije". Tko, onda, može? Nakon godine dana bez ikakvih rezultata tragom istrage okolnosti smrti - tko može dobiti odgovore na koje ima pravo cjelokupna javnost? Kakav je, ukoliko postoji, selekcijski pravilnik o pravu na informacije o osnovnom i temeljnom pitanju - koji je uzrok smrti Siniše Palma?

Već nekoliko mjeseci svjesna kako od nadležnih institucija neće dobiti odgovore na svoja pitanja, majka je podnijela i kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo ubojstva. Upravo iz ureda Darka Žegarca, zaprimila je 27. ožujka rješenje kojom se ista odbacuje kao neosnovana.

"Sve je meni jasno.", kaže. "Ali sve će doći na svoje. Optužili su mi mrtvo dijete kako je kockar i lopov. Ja svog sina ne branim ni od čega - samo želim dokaze i istinu je li to napravio za što ga optužuju ili nije. Želim točno znati što je bilo i kako je moj sin umro, to je sve. Samo da znam točno istinu. Sina mi nitko ne može vratiti ali želim znati istinu, kakva god bila.", uz suze kaže majka, spremna za daljnje pravne borbe na putu do svojih odgovora.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
27.7.2020. 21:22
Istina je voda duboka !


Još iz kategorije Dossier PalmVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.