Capak: Zaraženo 17 djece do devet godina, ukupno 41 mlađi od 20
Vrdoljak: Vladin paket gospodarskih mjera u četvrtak
Agencija za elektroničke medije okupila radijske spotove za borbu protiv epidemije
Sindikat i Matica umirovljenika traže dostavu mirovina poštom
Nedostatak osnovne zaštitne opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Zavod Andrija Štampar uveo drive in dijagnostiku koronavirus
SDP predlaže jednogodišnji moratorij na otplatu kredita

  Poljoprivreda

Jakovina: Ne obustavljajte isporuku mlijeka jer na taj način štetite i sebi i mljekarskoj industriji

        18.10.2012.         971 pogleda
Jakovina: Ne obustavljajte isporuku mlijeka jer na taj način štetite i sebi i mljekarskoj industriji

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina apelirao je danas na proizvođače mlijeka da ne obustave isporuku mlijeka jer će na taj način nanijeti štetu i sebi i mljekarskoj industriji najavljujući kako će sredinom idućeg tjedna biti prezentiran 'mliječni kodeks' sa parametrima za izračun otkupne cijene mlijeka, te mjere koje bi trebale pomoći tom sektoru.

"Ne postoji razlog za obustavu isporuke mlijeka, jer će se na taj način nanijeti šteta i samim proizvođačima, ali i mljekarskoj industriji", kazao je ministar komentirajući najavu Koordinacije udruga proizvođača mlijeka, koja okuplja 27 udruga iz sedam županija, da će prestati s isporukom ukoliko Ministarstvo poljoprivrede ne utječe na povećanje otkupne cijene mlijeka s 2,40 kuna na 4,05 kuna.

Obustava isporuke mlijeka nije najbolje rješenje niti za proizvođače niti za mljekarsku industriju, kazao je ministar napominjući kako će to biti dodatni gubici za proizvođače i za mljekare.

Najavio je kako će u iduću srijedu na Savjetu za mlijeko biti prezentiran 'mliječni kodeks' koji je usuglašen s mljekarskim paketom EU i mjere koje bi trebale pomoći tom sektoru.

Tim bi se kodeksom uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu, kazao je Jakovina napominjući kako se vrlo intenzivno radilo na mjerama kojima bi se pomoglo sektoru govedarstva.

Mjere koje su poduzete su isplata još dvije rate za mlijeko za 2012., koje su neka vrsta avansa isplate potpora, zatim cjeli paket mjera kroz HBOR-a vezano uz poček i moratorij za kredite koji su u operativnim programima i jučer u Saboru novi zakon o potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim je definirano da postoje specifična plaćanja za osjetljive sektore, a tu spada i sektor govedarstva.

Pronašli smo i mogućnost za proizvodnu 2012. da se iznađe dodatnih 167 milijuna kuna potpora za mliječne krave, krave dojilje i tovno govedarstvo, kazao je.

Jakovina je ponovio kako ministarstvo ne određuje otkupnu cijenu mlijeka, a 'mliječnim kodeksom', koji će biti prezentiran idući tjedan, radit će se po modelu kako se to radi u EU i dat će proizvođačima kvalitetno polazište za pregovore s otkupljivačima.

Kazao je i kako negativni trendovi u sektoru mljekarstva nisu nešto što se desilo u zadnja dva tri mjeseca, u 2011. je 2.228 farmi prestalo isporučivati mlijeko, a u prvih osam mjeseci ove godine to su učinile 963 farme.

Trenutno imamo proizvodnju od 626 tisuća tona mlijeka, imamo izuzetnu kvalitetu mlijeka, više od 90 posto je EU kvalitete i može se reći da imamo relativno stabilnu proizvodnju, a negativne trendove u zadnjih nekoliko mjeseci pokušate će se zaustaviti pripremljenim mjerama, kazao je.

Na pitanje jesu li prerađivači spremni dići cijenu, Jakovina je rekao da su oni najavili povećanje otkupne cijene za 15 lipa po litri, napominjući kako svako drastično dizanje otkupne cijene mlijeka automatski diže cijenu na policama, a mislim da na takvo poskupljenje nismo spremni kao konzumenti, odnosno građani koji svaki dan kupuju mlijeko. "Idemo kroz ove mjere vidjeti koliki će biti stvarni efekti, a bit će ih", kazao je Jakovina.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

hdznedajboze
18.10.2012. 21:07
Osim mlijeka građani kupuju i meso,kruh,šećer itd.Kao konzumenti trebalo ih je zaštititi već odavno od raznih poskupljenja to nije učinjeno.Zašto se brani poskupljenje mlijeka a ne ostalih proizvoda nikad mi nije jasno.Ministre dopustite slobodno formiranje cijena u skladu sa ponudom i potražnjom riješili bi problem u mljekarstvu.Tada više nebi palo napamet pojedincima da hrane kućne ljubimce sa jeftinim mlijekom.Ovaj mjesec sam dobio 2,09 lipa po litri za mlijeko prvog razreda,fali mi još 2,10 lipa da pokrijem troškove proizvodnje.Drugim riječima proizvodim gubitak od 2,10 lipa po litri mlijeka.


Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.