Banner
Sabor: Oprečni stavovi oko ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika
Banožić: Postoji sprega između Milanovića i Franka Vidovića
SPH: Napad na policajce vozilom treba kvalificirati kao pokušaj ubojstva
Građani će od sutra moći nabaviti početni paket eurokovanica
DP: Školama i vrtićima imena djece žrtava Domovinskog rata
Večernji list: Može li Alketbi glasati na skupštini dioničara Fortenove?
Jutarnji list: FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma

  Aktualnosti

Jedan od najboljih novinara privlačnim pripovjedačkim stilom opisuje zadnjih dvadeset godina u životu Branimira Glavaša

        16.02.2015.         2797 pogleda
Jedan od najboljih novinara privlačnim pripovjedačkim stilom opisuje zadnjih dvadeset godina u životu Branimira Glavaša

U četvrtak 19. veljače imat ćemo jedinstvenu priliku iz prve ruke čuti kako je nastajala knjiga Glavaš: kronika jedne destrukcije. Ispričat će nam autor Drgo Hedl na tribini u Češkom domu koja počinje u 19:30 sati. »Kroz osobno sam novinarsko istraživanje i prikupljanje svjedočanstava pokušao dati pozadinu zbivanja u Osijeku, prije i poslije višestranačkih izbora, rata i poraća, pa sve do istrage, suđenja i na kraju osude Glavaša na osam godina zatvora«, kazao je Hedl nakon izlaska knjige.

Tadašnji ratni izvjestitelj Slobodne Dalmacije iz Osijeka kazao je kako je nastojao rasvijetliti događaje koji su se u tom ratnom košmaru mogli samo naslutiti, ali ih je bilo teško dokazati – da su nestajali i bili likvidirani lojalni građani srpske nacionalnosti, a krunska svjedočanstva o ulozi Branimira Glavaša u tim zbivanjima pojavila su se tek nakon što je on izbačen iz HDZ-a, čime je, naglasio je Hedl, izgubio »stranački zaštitnički kišobran«.

Knjiga Glavaš: kronika jedne destrukcije vrhunski je politički triler, udžbenik građanske hrabrosti i podsjetnik da novinarstvo može biti plemenita i duboko etična profesija. Jedan od najboljih hrvatskih i europskih novinara privlačnim pripovjedačkim stilom opisuje zadnjih dvadeset godina u životu Branimira Glavaša. Iznosi kako je siromašni sin hercegovačkih doseljenika i društveni autsajder, u ratu postao gospodar života i smrti u Osijeku. Taj grad bio je mjesto gdje su mučeni i ubijani mirni građani srpske nacionalnosti, a Glavaš je bio glavni organizator terora pod državnim pokroviteljstvom. Hedl, koji je i sam dvadeset godina bio žrtva Glavaševih javnih uvreda i prijetnji, precizno i uvjerljivo secira psihološki profil strašljivog i gramzivog čovjeka nabijenog nevjerojatnom količinom destruktivne energije, čija moć u Osijeku ne splašnjava ni nakon što je definitivno, pravomoćnom presudom, utamničen na osam godina.

Hedl je napomenuo da njegovo bavljenje Glavašom nije nikakvo osobno obračunavanje, kako se to znalo ponekad čuti u javnosti. »Znao sam da bi bilo puno popularnije pisati o zločinima samo one druge strane, ali smatrao sam svojom dužnošću prema sugrađanima da prikažem i onu tamnu stranu, koja nikako ne oslikava cjelokupni karakter rata već pokazuje ponašanje pojedinaca poput Glavaša.

"Knjiga Drage Hedla “Glavaš: kronika jedne destrukcije”, briljantna je i mučna. Briljantna zato što je riječ o jednom od najboljih, najuzbudljivijih i profesionalno najdovršenijih novinarsko-publicističkih tekstova što sam ih pročitao zadnjih godina. Mučna zato što bolno detaljno opisuje zločine što su ih u Osijeku činili ljudi pod zapovjedništvom Branimira Glavaša; mučna i zato što vrlo precizno karakterizira glavnog nalogodavca strašnih osječkih ubojstava, te opisuje sociopsihološke procese kojima jedan drugorazredni, ali preambiciozni lokalni političar više nego sumnjivog kućnog odgoja i očiglednog viška agresivnosti odjednom postaje lokalni gospodar života i smrti, pa sasvim beskrupulozno i gotovo dosljedno igra tu ulogu", napisao je novinar Davor Butković.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

jedna.
20.2.2015. 12:39
gle vraga ona persona sa dvije diplome i miljenik glavnog urednika dobio konkurenciju!
UooH
20.2.2015. 11:46
Nije li glavni urednik prije tjedan dva u odgovoru Bac jozi rekao da nece prenositi nista o novinarima koji imaju takav pravosudni predznak i koji izmisljaju, izgleda da je mislio samo na desno orjentirane novinare a za ove lijeve nema problema mogu imati i ovakav zdravstveni karton. I tu nije kraj, nego jos i u naslovu pise "Jedan od najboljih novinara" ha ha ha koji cirkus.
Terminator
20.2.2015. 8:58
Javno iznošenje bilo čije medicinske dokumentacije izvan zdravstvene ustanove i njihovo objavljivanje predstavlja najgrublje kršenje zakona i kazneno djelo opisano u KZ RH. Nadam se da to pojedinci znaju, ili možda ne?
Drago25
20.2.2015. 8:41
Drago Hedl
Na prijedlog DORH-a da se kao svjedok optužbe protiv Branimira Glavaša sasluša „kvazi-novinar“ Drago Hedl, 22.veljače 2007. godine, Branimir Glavaš se Županijskom sudu u Zagrebu obratio svojim pismenim Podneskom, gdje se opširno očitovao o svim predloženim svjedocima DORH-a protiv njega, pa između ostalog i na samog predloženog svjedoka Drage Hedla.
U navedenom podnesku koji je sa prilozima (dokaznim dokumentima) sadržavao oko stotinu stranica okrivljeni Branimir Glavaš, obrazlažući zašto se protivi svjedočenju Drage Hedla, je decidirano naveo:
„Predloženi svjedok DORH-a Drago Hed, je novinar kojem je (tada) 17. godišnja opsesija I-okrivljeni Branimir Glavaš i čiji 17 godišnji novinarski opus čini 95% svih tekstova koje je pisao, odnose se na kompromitaciju I-okrivljenog. Prvookrivljeni (Branimir Glavaš) nikada nije podnosio nikakve tužbe za uvrede i klevete protiv svjedoka DORH-a Drage Hedla, iz jednostavnog razloga, što je svjedok liječen ne Psihijatrijskoj klinici u Osijeku i ima iza sebe nekoliko pokušaja suicida. (Dakle, šanse da dobije sudski spor protiv pacijenta sa podebljim psihijatrijskim dosjeom su ravne nuli.)

U prilogu dostavljamo, dio medicinske dokumentacije svjedoka Drage Hedla, a koja je prije nekoliko godina javno objavljena na Internet stranicama, Večernjem listu i drugim tiskovinama.

Da je imenovani zlonamjeran prema I-okrivljenom potvrđuje i nepotpisani tekst (što je nedopustivo i krajnje neprofesionalno) objavljen u „Glasu Slavonije“, 4. srpnja 1991. pod naslovom „NISU UBIJENI SLUČAJNO“, a u istom tekstu se insinuira da je načelnik policije JOSIP REICHL KIR žrtva smišljenog ubojstva, s političkom pozadinom. Tekst je nastao u vrijeme kada je svjedok optužbe Drago Hedl bio Glavni i odgovorni urednik „Glasa Slavonije“ , a bio je to početak pokušaja kompromitacije I-okrivljenog Branimira Glavaša što se nastavilo narednih 16 godina (tada 2007.) u kontinuitetu.

Imenovani je također kroz sve ove godine pokušavao lažno optuživati I-okrivljenog da ga je s namjerom kako bi ga „likvidirao“ , mobilizirao u HV, zajedno sa nekim drugim članovima HNS-a (Ivica Vrkić i dr.). Isti su nakon intervencije gospođe Savke Dapčević-Kučar, pošteđeni ustavne obveze obrane Domovine.


I-okrivljeni Branimir Glavaš, za cijelo vrijeme ratnih događanja, nije ometao imenovanog u obavljanju novinarskih poslova, što potvrđuje i Uvjerenje od 26.studenog 1991.g., kojim mu je „potvrđeno da je izuzet od vojne obveze, te mu je omogućeno slobodno kretanje u ratnoj zoni radi novinarskih izvještavanja, bez ograničenja“.


Dakle, razlog dugogodišnjeg medijskog blaćenja I-okrivljanog Branimira Glavaša je patološka mržnja i neskrivena opsjednutost prema I-okrivljenom, a čiji razlozi su meni potpuno nepoznati, između ostalog navodi Branimir Glavaš u svom Podnesku Županijskom sudu u Zagrebu, 22. veljače 2007.g.

Branimir Glavaš je tom prilikom Županijskom sudu u Zagrebu kao dokaze priložio :
1.Povijest psihijatrijske bolesti (dokumentacije) Drage Hedla iz 1998. godine,
2. Fotokopiju teksta Glasa Slavonije „Nisu ubijeni slučajno“, od 4.srpnja 1991.g.
3. Pismo Savke Dapčević Kučar, od 6.srpnja 1991.g. predsjedniku Tuđmanu o zahtjevu demobilizacije za Dragu Hedla, Ivice Vrkića i dr.
4. Odgovor I-okrivljenog na prosvjed Savke Dapčević Kučar, upućen ministru obrane (Šimi Đodanu) od 12.srpnja 1991.g.
5. Uvjerenje o slobodnom kretanju Drage Hedla u svojstvu novinara u ratnoj zoni, od 26.studenog 1991.g.


Na kraju iz kompletnog sudskog spisa (koji broji oko 11.000 stranica) vođenog za vrijeme Glavne rasprave u vremenu od 2007.-2009.godine, vidljivo je da je Sud uvažio ove prigovore I-okrivljenog Branimira Glavaša i da Dragu Hedla, kao osobu upitne ubrojive sposobnosti koja je u više navrata pokušavala izvršiti suicid, ali nikada nije uspjela u svojoj namjeri, u postupku Glavne rasprave nije saslušala kao svjedoka onoga o čemu je tada već više od 17 godina pisao, kako u domaćem, tako i u međunarodnom tisku.

IZVOR: „Podnesak okrivljenika Branimira Glavaša“ Županijskom sudu u Zagrebu, od 22.veljače 2007.g.

Dio medicinske psihijatrijske dokumentacije Drage Hedla iz sudskog spisa u kaznenom postupku koji se vodio protiv Branimira Glavaša možete pogledati u fotogaleriji na sljedećem linku:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152742591903836.1073741828.74334663835&type=3&uploaded=5
Drago25
20.2.2015. 8:25
Općinski kazneni sud u Zagrebu presudio je da je osječki novinar Drago Hedl kriv za klevetu jer je “kao novinar dnevnih novina Jutarnji list u namjeri da naškodi časti i ugledu privatne tužiteljice Irene Lenić iznio neistinite tvrdnje.”


U obrazloženju presude, koja je jučer objavljena u Jutarnjem listu, pojašnjava se kako je Hedl o sutkinji Lenić iz Bošnjaka objavio tri članka, od kojih je ona na dva reagirala, piše Glas Slavonije.

Riječ je o tekstovima “Skandalozna sutkinja - Riješila spor u sudnici dok u njoj nije bilo ni stranaka ni odvjetnika” uz istaknuti tekst “Evo zašto ne možemo zatvoriti poglavlje 23”, te o tekstu s nadnaslovom “Na pomolu novi pravosudni skandal” i naslovom “Djeca ostala bez imovine jer nije pozvan grafolog”.
U prvospomenutom, između ostalog, navodi se kako je Lenić “donijela 16. srpnja 2009. presudu, a da uopće nije održala glavnu raspravu... na osnovi koje je dr. Zlatko Pinjuh dobio otkaz.” Ona je u svome iskazu te tvrdnje demantirala, te istaknula kako je “okrivljeni namjerno prešutio da je Županijski sud njenu presudu potvrdio i da je Ustavni sud odbio ustavnu tužbu.” Hedl je naveo kako se ne smatra krivim te da o naslovima, podnaslovima i fotografijama ne odlučuje on, nego urednik. Sud u obrazloženju za oba teksta navodi da su u biti neistinita.

“Okrivljenik postupa s isključivom namjerom naštetiti časti i ugledu privatne tužiteljice. Ta je namjera očito motivirana željom da se u dnevnoj novini prezentira tema koja će, usprkos i upravo zbog svoje neistinosti koja je prezentirana kao činjenica, biti čitateljstvu zanimljiva i time doprinijeti ugledu okrivljenika kao novinara istraživača koji je takvu `zanimljivu` temu locirao”, stoji u obrazloženju presude.

Još se navodi kako je stav Suda da je Hedl “svjesno iskrivljavao činjenice koje su mu bile poznate”, da “manipulira percepcijom čitateljstva” te zaključuje kako je riječ o “iscrpljivanju, precjenjivanju i lažnoj nadogradnji teme do mjere koja će ju, pogazivši ugled sutkinje, učiniti naizgled zanimljivom.”
Hedlu je sud izrekao novčanu kaznu od 30 osobnih dnevnih dohodaka (što iznosi 10.000 kuna) te uvjetnu osudu uz rok kušnje od jedne godine. Sukladno presudi, Hedl mora i nadoknaditi troškove postupka, kao i trošak privatne tužiteljice Irene Lenić te njezine punomoćnice.
jedna.
19.2.2015. 9:28
gospodine slavonac11 ni na kraj pameti mi nije da branim branimira glavaša, ali mislim da vašem komentaru treba dodati da je jedan od voditelja emisija u kojima gostuje drago hedl izvjesni goran flauder koji je također poznat kao glavašev kontrahent. dodamo li tom duet izvjesnog Jaroslava pecnika onda je mislim sve jasno o kakvim se osobama radi.
slavonac11
19.2.2015. 8:47
Drago Hedl je u OS poznat kao glavni mrzitelj svega sto je vezano uz HDSSB, sto dokazuju i njegovi clanci i nastupi u emisijama na Osjeckoj TV gdje redovito proziva Glavasa i HDSSB.
Koliko mi je poznato Hedl je vec nekoliko puta osudjivan za klevetu pa mi nije jasno sto ga to, po vama, svrstava u najbolje novinare.
Templarius
17.2.2015. 13:50
postoje svecenici koji brinuo o siromasnima, pomazu onima koji su u nevolji, zive sami u kojekavim zabitima i mole se bogu... a postoje i oni koji vode politiku, lazu ljude da je bog u crkvi i to bas onoj njihovoj, grebu se za svoju guzicu... cak me i nadmasuju u broju afera sa tudjim zenama...
katolik od 1972
17.2.2015. 0:00
Bać Joza, sumnjam da ne znate tko je Davor Butković, stoga bih baš volio znati što znače upitnici? Hvala.
bać joza
16.2.2015. 23:49
Poštovani!

Davor Butković??????

Pozdrav!


Još iz kategorije Aktualnosti