Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

Kolaps zdravstvenog sustava: Bolnica Virovitica nije platila lijekove 727 dana

  vn           28.09.2017.         1876 pogleda
Kolaps zdravstvenog sustava: Bolnica Virovitica nije platila lijekove 727 dana

Ukupni dugovi za isporučene lijekove i medicinski materijal zdravstvenim ustanovama narasli su krajem kolovoza na tri milijarde kuna, među kojima su 2,4 milijarde dospjelih obveza, a najkritičnija situacija je u nekoliko bolnica koje su veledrogerijama dužne više od 900 dana, zbog čega bolnicama prijete ovrhe, doznaje se u Udruzi veledrogerija. Početkom godine dug zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama iznosio je oko 2,2 milijarde kuna, a u srpnju 2,8 milijardi kuna. Veledrogerijama je u svibnju, odlukom Vlade, uplaćeno 200 milijuna kuna, no predsjednik Udruge veledrogerija Jasminko Herceg kaže kako im je isplaćen samo dio tog novca, jer su bolnice ta sredstava iskoristile za isplatu regresa. Najviše su dužne kliničke bolnice na koje se odnosi 75 ukupnih dugova, no vremenski najduža kašnjenja imaju bolnice u Vinkovcima (975 dana) i Vukovaru (972 dana), Dubrovniku (966 dana) i Sisku (941 dan). Slijede Koprivnica (734), Virovitica (727), Našice (699), Bjelovar (646), Klinika za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" (605) te KBC Osijek (589), koji ima najduža dugovanja među kliničkim ustanovama.

Ministar Kujundžić izjavio je Hini kako je svjestan problema te je o dugovima prema veledrogerijama razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem.

"Svjestan sam da veledrogerije imaju ozbiljnih financijskih problema koji bi mogli dovesti u pitanje isporuku lijekova i zato tražimo rješenje", kazao je Kujundžić. Najavio je i da će se s predstavnicima veledrogerija sastati u idući pet do deset dana.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

CRISTO
28.9.2017. 21:54
Svaki " seljak" zna da su prihodi nešto, a rashodi drugo, te ostaje, ako ostaje nešto za život. Prihodi bolnice, Države su nešto što se planira u proračunu. Rashodi se isto planiraju. Pa onda prihodi manje rashodi, to je to, tako ljudi žive i prije velike znanosti o financijama. Ako se unaprijed planira da su rashodi veći od prihoda.., koja to matematika može dovesti u plus.
Bolnica ima prihode, koje ima, onda ostaju rashodi..npr., lijekovi moraju biti, plaće zaposlenima, O.K., režijski troškovi ?... što je to?, Usluge koga i čega ili to mogu obaviti Službe u Bolnici.? Bolnica se mora zabaviti svojim rashodima, bili oni opravdani ( da se smanje ) ili neopravdani, da se ukinu.. i stvar riješena.
Ima jedna narodna ,braća su braća, a kese ( lova, novac), nisu sestre.
Samo pošteno, jer pacijenti ne potroše sve te silne milijarde kuna, a plate ih, nažalost.


Još iz kategorije Aktualnosti